Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 15:21 3 540 3

В Сингапур строят най-големия в света завод за пречистване на морска вода

  • сингапур-
  • завод-
  • пречистване на вода
В Сингапур строят най-големия в света завод за пречистване на морска вода - 1
Снимка: Shutterstock

Националната агенция по водите на Република Сингапур, заедно с финансирания от UCLA стартъп Equatic, ще изгради най-голямата в света инсталация за отстраняване на въглероден диоксид от океана в Сингапур. Ако пилотната програма бъде успешно изпълнена, се планира да се реализират подобни проекти по целия свят, което ще помогне за намаляване на скоростта на глобалното изменение на климата, съобщава списание Time.

След като това съоръжение изпълни възложените му задачи, Equatic ще мултиплицира подобни предприятия по целия свят. Заводът в Сингапур ще бъде място за развитие на проекти за изграждане на малки пречиствателни станции от този тип, които вече работят в Сингапур и пристанището на Лос Анджелис. Съоръжението за 20 млн.USD ще бъде построено до 2025 г. и ще може да отстранява до 4000 тона въглероден диоксид от океана годишно.

Съобщено е, че технологията на Equatic се основава на електролиза, която превръща въглеродния диоксид в твърди вещества. Солената вода съдържа почти 150 пъти повече въглероден диоксид на единица обем от въздуха. Предполага се, че централата ще пречиства морската вода от въглерод и след това ще я изпомпва обратно във водната зона, като по този начин актуализира способността на световните океани да абсорбират газ от атмосферата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    3 2 Отговор
    е разбрах от какво ще печелят и самоиздържат? що си мисля, че ще продават само квоти, сиреч сертификати хартийки в ЕС?
  • 2 Хахахаха

    2 2 Отговор
    Обещали са да изпратят едно шише вода на Манол, да разнообрази питейното си меню!
  • 3 Иновации и растеж

    15 0 Отговор
    А в бг се намира най-големият "завод" за замърсяване на морската вода, кафявата тръба във варненското езеро. Същите мизерии ги има и на златните и на слънчака.