Last news in Fakti

13 Юни, 2014 16:15 4 868 0

Бразилия посреща със 5 обновени и 7 нови стадиона

  • мондиал-
  • стадиони-
  • дизайн

Общо 12 са стадионите, на които ще се играят мачовете от бразилския Мондиал`2014. Най-добрите футболни отбора в света ще могат да се насладят на Амазонските джунгли, модернистичните шедьоври на Оскар Нимейра и разбира се, на известните плажове на Рио де Жанейро.

Световното първенство по футбол в Бразилия се оценява и като най-скъпото в историята на Мондиала досега – 14 млрд. USD. От тях 3.6 млрд. USD е цената на строителството на нови стадиони и реконструкцията на стари. Седем е броят на новите спортни съоръжения, а останалите пет претърпяха сериозна модернизация.

1. Стадион „Маракана” – Рио де Жайнеро

Най-известният стадион в Бразилия е с богата история. Построен е за Световното първенство по футбол през 1950 г. На него се играе финалът между Уругвай и Бразилия, който завършва с 2:1 в полза на гостите. Финалът на Мондиал`2014 също ще се играе на „Маракана”, който през последните 50 години беше най-големият стадион в света. Капацитетът му днес е 78 838 места.

2. Национален стадион на Бразилия – Бразилия (столица)

Бразилия е ултрамодерен град. Една от най-нестандартните в архитектурен и културен план световна столица. Националният стадион е построен на мястото на стария „Маре Гаринша” (изграден през 1974 г.) и е вторият по брой места в страната с капацитет 68 009 души.

3. Стадион „Минейрао” – Бело Оризонте

Построен е през 1965 г. Реконструиран е Мондиал`2014 и е с капацитет 57 483 места. Интересното за Бело Оризонте е, че кварталите и сградите са създадени от местни архитекти, взаимствали много от урбанистичната среда на мегаполиси като Вашингтон и Париж.

4. Стадион „Сао Пауло” – Сао Пауло

Съоръжението е построен през 1960 г. и е вторият най-стар стадион в Бразилия. След реконструкцията капацитетът му е 61 606 места. Разполага с 2500 паркоместа. „Сао Пауло” е домакин на откриването и на първата среща от първенството.

5. Стадион „Арена Амазония” – Манауас

Разположен е в сърцето на най-голямата тропическа гора в света. Стадионът е построен през 1970 г. и е напълно реномиран за сегашното Световно. Капацитетът му е 42 377 места. Архитектурата му наподобява голяма плетена сламена кошница – нещо, което местните жители всекидневно използват. Това е най-екологичния стадион от всички 12, които участват в Мондиал`2014: водата, която се използва в тоалетните и за поливане на тревните площи ще е дъждовна, а също така ще се ползва слънчева енергия, която е в изобилие, както и стени от растения, за поддържане на нормална температура.

6. Стадион „Арена Форте” – Салвадор

Разположен в старата столица на Бразилия, този стадион е с капацитет 55 000 места. ще е домакин на пет мача, от които един за 1/8 и един за 1/4 финали. Първоначалната идея е той да бъде съборен, но през 2008 г. властите решават той да бъде напълно реновиран и така днес е едно ултрамодерно архитектурно съоръжение не само в Салвадор, но и в цяла Бразилия.

7. Стадион „Арена Пернамбуко” – Ресифе

Съоръжението е част комплекса Сао Лоренцо да Мата. Той е богат на редица съоръжения за забавления, ресторанти и молове. Построяването на „Арена Пернамбуко” е още една причина за доброто развитие на туризма в Ресифе. Само за соларните панели, които снабдяват района с ток, са изхарчени 13 млн. USD. Капацитетът на стадиона е 44 248 места.

8. Стадион „Арена даш Дунаш” – Натал

Съоръжението е архитектурен шедьовър на региона, наподобяващ пясъчни дюни – една от природните забележителности на тази част от Бразилия. Капацитетът му е 38 958 места. Стадионът е построен на мястото на стария „Мачадао”, който отваря врати през 1972 г. Натал е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Бразилия, благодарение на крайбрежното авеню „Виа Костейра“ през 80-те години на миналия век. В града се намира и вторият по големина парк в страната – Дунас.

9. Стадион „Кастелао” – Форталеза

Построен е на мястото на стария стадион на града и е с капацитет 67 037 места. Реконструкцията му започва още през 2002 г., а 10 години по-късно официално е въведен в експлоатация. Днес това е стадионът с една от най-устойчивите конструкции в страната. Ресторантите, кафенетата и атракционите са разположени в близост до стадиона.

10. Стадион „Арена Пантанал”- Куиаба

Съоръжението е построено специално за Мондиал`2014. Построен е на мястото на стадион „Вердао”, съборен през 2009 г. Капацитетът му е 39 859 места. Особеното при сегашния стадион е, че е направен по иновационен еко проект. Дървесният материал е доставен само от лицензирани фирми, а отпадъците са рециклирани и отново пуснати в употреба. Особеното на стадиона е, че позволява трибуните да бъдат отделяни.

11. Стадион „Арена Байшада” – Куритиба

Построен е през 1999 г. на мястото на стария и е един от най-модерните на Мондиал`2014. Капацитетът му е 40 000 места. Куритиба е един от най-гъстонаселените бразилски градове, в който живеят 1.8 млн. души. Намира се в центъра на богата индустриална зона и един от важните икономически центрове на Бразилия.

12. Стадион „Бейра Рио” – Порто Алегре

Един от най-съвременните бразилски стадиони и най-големият в Порто Алегре и цялата южна част на страната . Капацитетът му е 48 849 места. Построен е през 1969 г. и носи името на главния архитект проектирал съоръжението. Особеното на стадиона е, че в неговото строителство се включват и фенове на Интернационал, като пренасят строителни материали. По време на реконструкцията са изградени напълно нови метален покрив, парапети и стълби. Разполага с 3000 паркоместа, а в близост до него има заведения, хотели и атракциони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА