8 Юни, 2023 11:47 5 213 22

Забелязаха смартфон на стенопис, нарисуван преди век (СНИМКИ)

  • конспирация-
  • пътуване във времето-
  • смартфон-
  • изкуство

Привърженици на теорията на конспирацията смятат, че това е доказателство за пътуване във времето

Привърженици на теорията на конспирацията обявиха, че са открили доказателство за пътуване във времето на картина от 30-те години на миналия век на художника Умберто Романо, съобщи британският Sun.

На една от шестте фрески в сградата на главната поща в град Спрингфийлд в американския щат Масачузетс е изобразено пристигането през 1620 г. на първите заселници там. В центъра е британският мореплавател, покорител на нови земи и търговец на кожи Уилям Пинчън, заобиколен от коренни жители на Америка, обитаващи местността. Ползватели на глобалната мрежа са забелязали, че един от индианците държи в ръце предмет, който поразително прилича на устройство от XXI век – смартфон. Най-наблюдателните онлайн детективи дори твърдят, че са разпознали в него един от моделите на Apple, което показвало, че пътешественици във времето са пренесли съвременните технологии в миналото. Художникът Умберто Романо умира през 1982 г., четвърт век преди някой да е чул за iPhone. Стенописът не е променян от 1937 г., когато е бил нарисуван.

Експертът по изкуство Брайън Андерсън предполага нещо по-банално: че в ръцете на коренния жител е огледало – вещ, с каквито колонизаторите са печелели доверието и благоразположението на местните. „Начинът, по който човекът го държи, ако той наистина гледа собственото си лице, отразяващо се в него, безусловно има смисъл“, коментира Андерсън, предава в. "Сега".

Това не е единственият подобен случай. Ценители на изобразителното изкуство бяха озадачени от друго „пътуване във времето“, забелязвайки момиче да държи iPhone на картина от 60-те години на XIX век. То изглежда погълнато от предмета, който държи с двете си ръце, докато върви по селска пътека в платното „Очакваната“ от Фердинанд Георг Валдмюлер. Специалисти отново предлагат по-правдоподобно обяснение. Питър Ръсел, чието наблюдение предизвика конспирацията, заявява пред изданието VICE: „Това, което ме поразява най-много, е колко много промяната в технологията е променила тълкуването на картината и по някакъв начин е използвала целия ѝ контекст. През 1850 или 1860 г. всеки зрител би разпознал предмета, в който е съсредоточено момичето, като песнопойка или молитвеник. Днес никой не може да не забележи приликата с тийнейджърка, погълната от социалните медии на своя смартфон“, казва Ръсел.

И друг път модерни реалии са забелязвани в картини на няколко века. Посетители на Националната галерия в Лондон откриват логото на емблематична марка за спортни стоки в почти 400-годишна творба. Портретът, дело на холандския майстор Фердинанд Бол, изобразява тържествено изглеждащо осемгодишно момче, което държи бокал. Но при по-внимателно вглеждане може да се види логото на Nike върху обувките на младежа. Картината, за която се смята, че е нарисувана през 1650 г., предхожда създаването на американската марка с около три века. От изданието се шегуват, че невръстният модел или се е докопал до първия чифт маратонки Nike, произведени някога, или той всъщност е пътешественик във времето…


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    28 2 Отговор
    Това е Винету, стиска златното кюлче.
  • 3 Откога

    19 1 Отговор
    писмените плочици или огледала станаха телефони? Завоевателите (конкистадорите) главно са разменяли с индианците през онези векове - огледала срещу злато. Ама чете бе, или си пуснете по-старичък филм за джунглата в Амазония! Ха-ха, извънземни и пътувания от отвъдното. 😆
  • 4 5858

    18 0 Отговор
    Бих искал да попитам само айфон или самсунг?

    Коментиран от #7

  • 5 Соваж бейби

    10 3 Отговор
    Защо точно айфон ?!може да е самсунг или Galaxy Z Flip4 най добрата марка до момента,айфон нищо не става от тях те са като трабанта при колите изобщо няма прогрес.Има и летящи кораби още на папирусите и стениописи Египет ,Мексико не ме шокира инфото .Хората не винаги гледат детайли в една творба,някой са духовно слепи .

    Коментиран от #8

  • 6 Ъъъъ

    19 1 Отговор
    И тоя айфон от къде е имал сигнал “в миналото”?

    Коментиран от #9

  • 7 Калкулатор

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "5858":

    Хуавей е.Те затова ги забраниха там.Да им е гадно на туземците
  • 8 Айфон е скъпа

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Другите не са тъй демократични,че да бъдат поставяни по шедьоври.

    Коментиран от #11

  • 9 Е как от къде бре

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    От Луната.Ордите на Колумб са иззели технологията от местното население,когато са ги култивирали в правият път на светлата вяра.
  • 10 Светлина

    7 0 Отговор
    Бивш cлyжитeл нa aмepиĸaнcĸoтo paзyзнaвaнe, ĸoйтo e бил члeн нa paбoтнaтa гpyпa зa нeидeнтифициpaни въздyшни явлeния (HBД), paзĸpи пpeд Koнгpeca и Гeнepaлния инcпeĸтop нa paзyзнaвaтeлнaтa oбщнocт (ІСІG), чe пpaвитeлcтвoтo нa CAЩ пpитeжaвa „нeпoĸътнaти и чacтичнo нeпoĸътнaти ĸopaби c нeчoвeшĸи пpoизxoд“. 36-гoдишният cлyжитeл Дeйвид Чapлз Гpyш e вeтepaн oт вoйнaтa и гoвopи пpeд Тhе Dеbrіеf зa paзĸpитиятa cи.

    Heидeнтифициpaнитe лeтящи oбeĸти (HЛO) oтдaвнa пpeдизвиĸвaт пoдoзpeния зa извънзeмни пoceщeния нa Зeмятa. Bъпpeĸи чe пpaвитeлcтвaтa пo cвeтa дo гoлямa cтeпeн пaзят мълчaниe зa тeзи cъбития, cфopмиpaнeтo нa Cлyжбaтa зa paзpeшaвaнe нa aнoмaлии във вcичĸи oблacти oт Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa CAЩ дaдe нaдeждa, чe щe имa извecтнa пpoзpaчнocт в инфopмaциятa, ĸoятo ce cпoдeля c oбщecтвeнocттa.
  • 11 Соваж бейби

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Айфон е скъпа":

    Не разбирам хората като з о м б и р а н и от Айфона наистина ли не съзнава че това е само реклама на американските звезди които задължително са с тази марка пред камера за да си продава САЩ боклука ,обаче в джоба самсунг за лични цели виждала съм такива случаи.Не знам колко трябва да си бос в технологичен прогрес или да нямаш изисквания за да си купиш Айфон без пари да ми дават не го искам .

    Коментиран от #14

  • 12 Хм......

    7 1 Отговор
    Божа-Кравооооо ,по-задпалапутка си и от чатботътМара
  • 13 Краварска медия

    8 2 Отговор
    аФторката е завършила онлайна все пак
  • 14 Права си

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    И аз не разбирам Българският манталитет,но ние сме просто една статистика,която не разбира,че в живота ,не всичко което е скъпо,е хубаво 😁

    Коментиран от #21

  • 15 разбира се

    3 0 Отговор
    Това е огледало.
  • 16 Тракторист

    6 0 Отговор
    Според мен индиaнeцът гледа видео с чеченеца и тротинетката Емили по Тик Ток. Заради тоя Тик Ток индианците бяха завладени. Тогава сигурно е нямало 5G но LTE или поне 3G са имали.

    Коментиран от #17

  • 17 А според мен

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тракторист":

    Някой яко се е изгаврил с хората.
  • 18 Овчи терзания

    6 0 Отговор
    Не е огледалце, да знаете!
  • 19 Индианец

    9 0 Отговор
    Просто всеки вижда това което иска да види, днешната младеж откъде ще знае че навремето хората са чели книги на хартия камо ли ползването на... само огледалце .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Права си":

    Не е само български негатив,и тука същата работа било то за кола ,мода аааа там болна работа гледа се холивудският хайлайф какво облича ,какво яде ..?!Хора които копират са без собствено мнение и личен каприз,забележимо е вече че тукашните звезди от две години масово показват Galaxy Z Flip 3,4 хора с мнение ,футболистите национала само афишират айфон защото бяха рекламни лица преди сега не съм наблюдавала.Z Flip4 е извънземна работа прави снимки като никон професионален апарат ,изобщо е един мини лаптоп в джоба вълшебен и удобен ,айфона още тежи колкото бутилка с вода за екстри вообще не говоря пре история
  • 22 Въх

    6 0 Отговор
    Ми тва е яфон 58 .сиг. си го е поръчал от емаг с доставка от еконт до офис.