Last news in Fakti

17 Май, 2020 13:53 3 721 16

Трагедията на българката Анче в Германия

  • българка-
  • германия-
  • коронавирус-
  • трагедия-
  • здравни осигуровки-
  • емигрант-
  • незаконно

Не е здравно осигурена, живее в страната нелегално, а куп болести я морят

Трагедията на българката Анче в Германия - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

За нея коронавирусът би бил смъртоносен: българката Анче Ангелова страда от тежки хронични заболявания. От осем години живее в Мюнхен, но няма здравна осигуровка. Като нея са стотици хиляди в Германия. Как се живее така разказват от "Дойче Веле".

Ако я попитат как е, Анче Ангелова разкопчава блузата и показва рамото си, на което зее голяма открита рана. Устата ѝ е силно възпалена, храненето ѝ причинява болка. Кожата на 65-годишната жена е цялата в рани, тялото ѝ не функционира нормално.

"Сутрин по 10-15 минути храча кръв", разказва българката, която от осем години живее в Мюнхен.

Сама и напълно безпомощна

Ангелова не знае как се нарича болестта, атакувала тялото ѝ. Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците. Как така тя, която е гражданка на ЕС, няма право на здравна осигуровка. Едно обаче ѝ е ясно: във времената на коронавирус животът ѝ е в опасност. Мнозина като нея търсят съдействие в мюнхенския клон на „Лекари на света“. Организацията подпомага хора, които не са обхванати от германската здравноосигурителна система. Сътрудниците на организацията знаят от какво страда Ангелова - Pemphigus vulgaris се нарича заболяването, при което имунната система поразява кожата. Към това се добавя и диабет. „Тя страда от много болести. А с всяко следващо заболяване рискът рязко нараства“, казва Джеват Кара, ръководител на кабинета на „Лекари на света“.

Епидемията от коронавирус принуждава Ангелова да бъде много внимателна. „Никъде не ходя“, казва жената. Прави най-много по няколко крачки в двора на жилищната сграда, в която се е настанила при приятелка. Ангелова се старае да не се набива на очи, тъй като всъщност няма право да живее в жилището. В най-лошия случай 65-годишната хронично болна жена ще се окаже на улицата. „За нея това ще означава смърт“, казва Кара. Историята на Ангелова започва в едно село в източна България. Търсейки работа и по-добър живот, преди осем години вдовицата се отправя към Мюнхен - със сина си, снахата и двамата внуци. Но синът ѝ заболява от рак и умира. В Германия Ангелова не намира нито работа, нито жилище.

Понякога нощува при познати, понякога в кола или на улицата. Преживява от събиране на празни бутилки и просия. Изобщо не знае, че трябва да има адресна регистрация. А и да знаеше, не би могла да попълни формуляра, тъй като е неграмотна.

"В България това би било невъзможно"

Когато не се чувства добре, Ангелова посещава безплатния кабинет на „Лекари на света“. Именно там отива и през 2019, когато получава остра кашлица, а устата ѝ се възпалява. Това е началото на нейното заболяване. Стотици хиляди По данни на Федералната статистическа служба, през 2016 година без здравна осигуровка в Германия са били 80 000 души. Но се смята за сигурно, че реалните цифри са много по-високи. Професор Юрген Вазем от университета Дуисбург-Есен предполага, че неосигурените са стотици хиляди. В случаи като този с Анче Ангелова се намесват „Лекари на света“.

Организацията плаща шестте лекарства, които жената трябва да приема ежедневно. Осигурява ѝ лекарска помощ на доброволен принцип и преговаря с болниците. В средата на март Ангелова е оперирана в една мюнхенска клиника - безплатно, но при условие, че плащането ще бъде извършено впоследствие. Сега на Ангелова не ѝ остава друго, освен да се надява, че ще оцелее. И че нещата някак ще се подредят. "Иска ми се всеки да има възможност да отиде на лекар“, казва жената.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    44 13 Отговор
    Анче, не ходи в Германия, върни се в Индия - там социалната ангажираност е на по-високо ниво!

    Коментиран от #2

  • 2 petuanovy02584501010101

    29 12 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Емиле......ако тази жена е майка ти ....и някой друг се изразява като теб....как ще се почувстваш....?-препоръчвам ти да се позамислиш ..и да дадеш друго предложение.....!!!!
  • 3 Пемфигус булгарис

    11 5 Отговор
    Е страшно заболяване. Предава се генетично.
  • 4 Няма къща в Барселона

    19 3 Отговор
    Преди две години ходих за първи път на лекар в Англия. Никой не ме що още не съм си избрал личен лекар, имам ли осигуровки и прочее щуротии. Дадоха ми да попълня един формуляр и никак не се притесниха, че за 10 думи съм направил 15 грешки. Никакъв документ не помня да са ми искали. После ме прегледаха, доктора ми написа рецепта и излезе с мен навън да ми покаже къде е аптеката. Никакъв намек за някакви пари. Преди 3 месеца пак ходих, в чакалнята се беше пиявила една усмихната бабка с количка, която предлагаше на чакащите безплатни чай или кафе.

    Коментиран от #8

  • 5 Пената

    8 1 Отговор
    За втори път го пишете тая седмица!!!!
  • 6 Стар и Беден

    7 4 Отговор
    Да си стар, беден, болен, неграмотен и ненужен си е кофти навсякъде по света....даже много кофти.

    Обаче, да си млад, здрав, красив, богат и образован, в БГ е още по-кофти... Защото простите, неуки и мизерни българчета никак не обичат някой да е нещо повече от тях. Затова на мига почват с омразата, хейта, злобата и завистта...

    Та затова напоследък, където и да се регистрирам из НЕТ-а, веднага започвам с представяне : Ще прощавате, аз съм стар, беден, болен, едва преживявам с 230 лв. пенсия, сигурно до седмици ще се спомина....

    И тъпаците веднага омекват, защото осъзнават, че колкото и да са тъпи, прости и мизерни селяндури, все пак са много повече от мене, бедния, болния и стария, и започват да се държат покровителствено и високомерно :-)
  • 7 Рошко

    4 3 Отговор
    Ами нали е от.дойчевото зеле

    Коментиран от #9

  • 8 Стар и Беден

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Няма къща в Барселона":

    А ти всъщност имаш ли осигуровки ? Или си поредния мизерен гастарбайтер, чистач на риба, берач, носач, мияч, скубач на кокошки или друга престежна професия ?? :-)

    Коментиран от #14

  • 9 Стар и Беден

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Бегай, че имаш чинии за миене !
  • 10 радев

    6 2 Отговор
    Всичките индианци да си ги прибере Германия.Няма да ми липсват.Те и мигрантите за там са тръгнали.

    Коментиран от #11

  • 11 Тиквун

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "радев":

    А,не.Разбрал съм се с Европата да си прибера електората даже и от оня свят.Тук Муфтаджийски ще ги лекува.Избори идат.
  • 12 Статист.

    2 0 Отговор
    Който неработи нетрябва да яде и да живее. Това са търтеите паразити в обществото които живеят цял живот на гърбът ни трябва вече да бъдат орязани от всякакви помощи и пари. Тая труженичка сигурно няма и един ден трудов стаж пък като се разболее бяга на доктор. Лично аз много се ядосвам на такива от 1997 както е навлязла здравната реформа съм си пратил абсолютно всички осигоровки за 22год. без пропуск и никога през това време не съм ползвал здравна помощ чрез здравна каса наложи ми се два пъти за 22год. но нямаше направления и си платих на частно, а сега който не си е плащал осигуровките като е на зор и опре до операция отива плаща си за 3години и ляга под ножа. Примерно на такива хора като мен дето не са ползвали докторски услуги трябва здравната след като отидат за първи път на доктор примерно 25 год от началото на реформата да и да им бъдат въстановени и върнати парите за 23години това е логиката щом може да ползваш услуги на същият принцип като някой който си е платил само за 3 год. Единственото хубаво нещо което искаше да се приеме Москов със закон беше който иска да ползва здравни услуги да си заплати целият период от време откакто е влязла здравната реформа от 1997год. но парламента гласува против. Така че тая труженичка са е мислила навремето лично аз съм работил 2 години в Германия на трудов договор с платени всякакви осигуровки и отделно съм си плащал и здравните осигуровки тук в България и сега като се замисля защо, отговорът е за да се лекув

    Коментиран от #13

  • 13 Статист.

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Статист.":

    За да се лекуват такива като Анче Ангелкова без пари.
  • 14 Няма къща в Барселона

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стар и Беден":

    Бях пациент с нужда от лекарска помощ. Това беше важното, и в Англия не са го забравили. Тук и през ум не може да им мине да оставят някой без медицинска помощ помощ, заради някаква хартиена причина. Тук няма някаква отделна здравна осигуровка. Облагането е на годишна база и понеже първата ми данъчна година беше само 5 месеца и бях изкарал около 8 000 паунда бях платил само Нешънал Иншуранс Клас 2, което е 3 паунда на седмица, но това не беше от значение, и нищо да не бях платил, пак щях да получа същото вбимание. Работя същото, което съм работил и в България - жичкаджия, сега получавам между 20 и 25 панда на час, по 9 часа на ден, почивката също е платена. Тези миячи на чинии дето ги дрънкат, такива като теб са малък процент от работещите тук българи. Повечето българи тук, включително и аз, получиха по около 3000 паунда помощ заради корона вируса. Защото ни спряха от работа за около 2 месеца. Кандидатстването за тази помощ става по интернет и отнема под 5 минути. В България нали знаеш какво щяхме да получим.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Анчето е "българска гражданака"- убеден съм ! Тя се надява да живее като в България - на социални грижи и помощи.. Цяла Германия може да плаче за нея....... Аз съм коравосърдечен. Много българи в Западна Европа работят спиред възможностите и уменията си, отглеждат деца-учещи се и възпитаващи се в съответната култура- възнагражденията като цяло са умерени, но достатъчни да живеят нормален човешки живот. Плащат си всички осигуровки и застраховки, по нищо не се отличават от тамошните жители. И Най-важното - парите, които пилее нашата държава , за да поддържа тяхното българско самосъзнание , са пари " на вятъра" и облагоденства "наши, специални хора". Ползата от тях /ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА/ е единствено във възможността им да гласуват за партии и хора в България, които не познават !!