Last news in Fakti

24 Септември, 2011 12:48 4 240 0

Казусът „Иракли” е победа срещу олигархията и липсата на морал

  • иракли-
  • вая-
  • решение-
  • съд
Казусът „Иракли” е победа  срещу олигархията и липсата на морал - 1
Иракли, Снимка: Андрей Симеонов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият бизнес, навсякъде по света се съобразява много повече с високите критерии за комплексно въздействие върху околната среда и изобщо с концепцията за Устойчиво развитие.

 


Янина Танева, координатор на кампанията „Да Спасим Иракли” пред Факти.бг

Какви са последните новини около Иракли, след решението на съда, че строежът там е незаконен?
Иракли е просто един от многото примери за безочливото нарушаване на законодателството, но един от малкото, където това не остана незабелязано.
След почти 6 години доброволна работа на десетки български граждани с подкрепата на десетки хиляди, най-накрая българска институция в лицето на Административния съд в Бургас, призна, че съгласуването на строежа  с положителен ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда) от страна на МОСВ чрез районната екоинспекция по околна среда (РИОСВ Бургас) за "инвестиционното намерение" на една офшорка - Swiss Properties, сега вече преименувана, която нарушаваше българското и европейското законодателство регулярно, е нецелесъобразно и РИОСВ Бургас не е действала от гледна точка на природозащитното законодателство.


Можем ли да кажем, че това е победа на гражданското общество?
Това е голяма победа за гражданското общество в България по много причини. Гражданска група "Да спасим Иракли" скоро ще стане на 6 години, а това е първият път, в който българска институция реагира адекватно, след като първата сериозна реакция беше на Европейската комисия през 2009, когато беше отворена наказателна процедура срещу България и се настоя фактически за същото, което сега се казва в решението на съда - истинска рекултивация на коритото  и лонгозната гора на река Вая! Това беше свършено про-форма и непрофесионално, за да бъде замазано положението от РИОСВ Бургас. Сега е време за реални действия.
Победата е на гражданите и младите хора на България  е изключителна, защото в опитите ни да покажем, че е необходим нов морал в съобразяването на инвестиционните намерения  с  обществените интереси и природните дадености, действията ни получиха сериозен отзвук.
Всъщност може би най-голямата новина е, че съгласуването на безекспертни и недомислени Оценки за въздействие върху околната среда между инвеститори и МОСВ/ РИСОВ са един от основните виновници за унищожаването на българската природа и това беше доказано за случая Иракли с аргументи от природозащитното законодателство.
Истината е, че в много случаи именно това "съюзяване" е, което успява да мобилизира гражданското общество. За съжаление МОСВ / РИОСВ рядко се държи като министерство, чиято цел е опазването на природата. Често отстрани изглежда сякаш там работят хора, схващащи себе си като служители на държавната агенция по инвестициите или МРРБ, учудени от факта, че функцията им е да ПАЗЯТ природата и правата на гражданите. 

Какво следва след решението на Административния съд в Бургас?
Ответникът по делото, РИОСВ може да обжалва пред ВАС. При всички положения обаче, гражданска група "ДА спасим Иракли" мисли да отпразнува успеха с подобаващо събитие,  за което ще се разбере скоро.

Защо е важно това решение?
Това е една голяма победа на българското общество и особено на младите хора срещу олигархията, неадекватността на държавния апарат и липсата на морал и със сигурност за съжаление не се случва всеки ден, заради което и  заслужава уважение, заради единодействието на хилядите хора, които се включиха.

Кризата допринесе да спре презастрояването. Но тя отминава. Има ли още застрашени територии в страната?
Кризата не отминава, защото е системна, а когато една система не функционира, симптомите може наглед  да отминават, но това е временно.
Човешкото развитие, от първия ден на човека е свързано с консумацията на природни ресурси и именно тук е причината за кризата. Не можем да ползваме повече ресурси, отколкото има, защото и нашата система, като всяко еко-система в такава ситуация (ще) е и вече е пред колапс.

Докъде ще стигнем по този път? Къде са проблемите?
Това неразбиране води до абсурдни проекти, които са налице, както по света, така и из цялата ни страна - като започнем от Калиакра, минем през планините(особено проблематичен е Пирин, но не по-малко и проектите за Родопите и Рила) и всички абсурдни проекти за ски-курорти в национални паркове, при липса на достатъчно сняг и стигнем до теми, свързани с енергията като шистовия газ. Проблемите днес са комплексни и изискват сериозна промяна на бизнес-мисленето, по-гъвкава и адекватна държавна политика, която да е в крак с времето и допускане на младите хора до ръководни функции, тъй като една от причините да наблюдаваме стари грешки в сегашно време е, окупирането на властта от хора над 50 години или такива с такова мислене.


Новият бизнес, навсякъде по света се съобразява много повече с високите критерии за комплексно въздействие върху околната среда и изобщо с концепцията за Устойчиво развитие. Докато тя остава непозната за българските "инвеститори", те няма и да разберат защо ретро решенията са в състояние да мобилизират десетки хиляди млади и мислещи хора срещу себе си.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА