Last news in Fakti

27 Май, 2024 05:17 20 605 100

Констанца Рангелова: 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще струва 20 милиарда долара и 10 години

  • констанца рангелова-
  • енергетика-
  • аец козлодуй

Поставянето на ядрената енергия в центъра е доста голям риск, заяви енергийният експерт

Констанца Рангелова: 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще струва 20 милиарда долара и 10 години - 1
Снимка: Архив

Изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ е много сериозен ангажимент, защото става дума за един проект, който със сигурност ще отнеме поне едно десетилетие да бъде приключен и още повече за да бъде изплатен. Става дума и за много голяма инвестиция, прогнозите са този проект да струва около 20 милиарда долара, като всъщност по-реалистично е да струва много повече от това в крайна сметка.

Това коментира пред ФОКУС Костанца Рангелова, енергиен експерт.

Според нея до голяма степен поставянето на ядрената енергия в центъра на нашата енергийна стратегия е доста голям риск: "Защото това ще отнеме изключително много усилия, време и ресурси да бъде развито и постигнато".

По думите на Рангелова ядрената енергия предоставя възможност за много голямо количество електроенергия, която да бъде произведена: "Но до момента, в който един такъв проект бъде реализиран, става дума за наистина десетилетие или повече даже, в някои случаи повече от 15 години работа по строежа, което означава, че през тези 15 години не правим нищо кой знае колко друго по линията на това да увеличим нашата енергийна сигурност и да подобрим енергийната си система. Така че това до голяма степен е един фактор като разсейване бих казала, спрямо възможни други приоритети, които биха били с много по-бързи резултати и с много по-малък риск за реалното изпълнение на проекта. Защото както знаем и от АЕЦ "Белене“, става дума за проекти, които рискуват да бъдат забавени с години, да бъдат прекъсвани, и през това време важни ресурси да не биват отклонявани към други по-важни инвестиции", смята енергийният експерт Констанца Рангелова.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КоЛЛко

    240 8 Отговор
    Колко струва поставянето на 2 реактора, които вече ти принадлежат... в централа, която вече същеструва ? Задача от 4-ти клас ....

    Коментиран от #16

  • 2 един

    194 5 Отговор
    В тия 20млрд. включени ли са парите за изваждане на Шиши от списъка Магнитски?Ако не са цената ще е по-висока!
  • 3 Тая директно В,

    128 19 Отговор
    Карлуково без забавяния ….
  • 4 ЯЕЦ

    208 5 Отговор
    Ако не са потурчили окончателно трети и четвърти блок, по-добре да ги заредят и да ги пуснат. Никой не е длъжен да ви плаща зелените простотии и корумпираните проекти.

    Коментиран от #49

  • 5 Може

    176 6 Отговор
    без оборудване, площадка, лиценз площадка, проекти, изпълнители и лихви по заеми. Та, завършен един блок по западни цени 60 милиарда лева, 2 блока 120 милиарда лева. Без срокове, конкурси изпълнители, проекти, прибиране на ОЯГ, проблемно ЯГ. Подписали сте праден чек. В Китай на 15 г. продължи строежът, реално подмениха цялото оборудване на реактора, за да тръгне. И това в Китай. А в България ще отнеме над 20 г. А лихвите към американската банка ще ги плаща българаският народ в сметки ток.. в САЩ същият реактор над 15 г., спират, пускат, спират, пускат. Отказана технология и гориво от Великобритания, Китай, Чехия, Унгария, Австрия. След време ПодписалияТ този престъпен договор на съд, за щети в особено големи размери 108 милиарда лева. За сравнение Белене 12 милиарда лева, Златна акция за България, изплащане чрез бъдещи продажби ток. Платени 2 реактора, оборудване, площадка, лиценз площадка, прибиране ОЯГ. Време е да отпадне Закон за НЕНАКАЗУЕМОСТ на колективен орган, премиер, депутат, евродепутат, служебни кабинети, министри трябва да носят еднолична НАКАЗАТЕЛНА, Поименна отговорност. Утре такива ще ни вкарат във война. Ще фалират държавата като Тодор Вълчев, шеф БНБ и не носят наказателна отговорност.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЛЕБЕИТЕ

    85 4 Отговор
    ЩЕ ПЛАТЯТ МАСРАФА
  • 8 Гьол

    148 7 Отговор
    ограбващ българският народ и унищожаващ тотално енергетиката ни. Никога няма да бъде построен гьолът Козлодуй, никога. Престъпникът и престъпниците подписали този Позор до Кунева и Костов, на подсъдимата скамейка за щеги в особено големи размери и национално предателство на България. С цялата им рода в затвора. Да нямат щастието да се разват на комисионната по островите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Крик

    170 8 Отговор
    Между 8 млрд. и 9,5 млрд. евро ще бъдат необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, показват изчисленията на строителното обединение „Булатом“. А сега само за 7ми блок на АЕЦ Козлодуй - 20 милиарда долара!
  • 11 Фани

    177 12 Отговор
    А що подарихме готовите реактори на фашагите? При готова площадка,купени реактори да прахосаш 30 милиарда ,които ги нямаме......Престъпници!

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оня с коня

    12 94 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Не съм чел Инфо за сключване на Заем точно пък с амер. Банка и мисля че БГ със своя 100- милиарден годишен БВП може спокойно да си го изплаща въпросния Блок в годините.ти обаче си си приготвил Отговора за Лихвата от МНИМАТА Амер. Банка,само дето вместо да хвърляш Фоерверки в Медийното пространство за предпочитане е да посочиш въпросната Банка и точния Процент на лихвата.

    Коментиран от #17

  • 14 Поредния

    94 5 Отговор
    нпо пудел от развъдника раздава компетентност за аец Козлодуй, майко мила
  • 15 Ний ша Ва упрайм

    79 5 Отговор
    тия експерти никнат кат гъбено семе. Кат гледам тая гугутка досущ кат предните! Няма по надеждно и сигурно получаване на енергия от мирното приложение на атома! Американците първи утепаха експерементално хора
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 007

    90 7 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    А ти ми отговори на един елементарен въпрос. Ако можем да си позволим разход от 20 милиарда с БВП ,който имаме, защо тогава Кокорий теглеше заеми през месец, за да кърпи дупките в бюджета? Не знам дали ще е хамериканска банката ( а няма как да не е),но заем ще има.
  • 18 Чума

    93 5 Отговор
    ЕС = мега корупция, преоблечена в скъпи тоалети, фалшиви усмивки и лъскави приказки за визия, екология, иновативност и просперитет! Невероятни са! Обират те и по изкусен начин ти внушават да вярваш, че ви се случва най хубавото нещо, което изобщо някога е възможно да ви се случи! Блъскате простата си объркана глава в балатума да се кланяте, горещо им благодарите и искате още и още...! Еф-16 - урааа! И ние сме като хората, стига с тази стара ефтина бойна техника! Смит енд Уесън! Паф! Паф! Парите или Азия!
  • 19 ХА ХА ХА

    118 6 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ДАЙТЕ НАШИТЕ РЕАКТОРИ НА УКРОФАШИСТИТЕ БЕЗПЛАТНО ЗАЩИТО ЯНКИТЕ ИСКАТ ТОВА , А КУПУВАЙТЕ ОТ КРАВАРИТЕ ПО 20 МИЛИАРДА ЕДИН РЕАКТОР СЪС НАРОДНИ ПАРИ ! И ГИ ЧАКАЙТЕ ДА ГИ ИЗРАБОТЯТ 3000 ГОДИНА ! ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ ?

    Коментиран от #22

  • 20 дядото

    87 6 Отговор
    щом е американски 20 милиарда щд не са много.а каква бе цената на аец-белене и защо лъжеха,че е непосилна за страната
  • 21 Ехааааааа

    140 3 Отговор
    Русия построи атомната централа във Турция със четири реактора за 25 милиарда , а нашите ще купуват един реактор за 20 милиарда ?????? То бива , бива ама чак пък толкова да се краде !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #60

  • 22 Трай бе

    2 34 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА ХА":

    Смешник недок.атен

    Коментиран от #31

  • 23 хихи

    72 1 Отговор
    20млрд. долара ама демократичен
    а диктаторсике бяха два 12млрд......
  • 24 един

    12 105 Отговор

    До коментар #11 от "Фани":

    Защото в Белене не може да се строи АЕЦ наясно ли си?Площадката е компрометирана,а тия реактори са произведени за там!Технологията е вече остаряла и освен това всичко свързано с тия реактори е във компетенцията на Росатом,а България е страна членка на НАТО и ЕС и такива стратегически обекти не е добре да бъдат строени от държава която те третира като враг!Виждаме какво става в Украйна,където Русия знае всичко за инфракструктурата на Украйна още от съветско време!Що се отнася до използването на тия реактори в Украйна,те имат правото да строят ядрена централа без помоща на Русия,имат и специалистите за това!

    Коментиран от #29, #85, #90, #92

  • 25 Най накрая ще играе Сопата

    79 3 Отговор
    Най накрая ще заиграе сопата и всичко ще се оправи !

    Коментиран от #50

  • 26 Чума

    66 3 Отговор
    Културно е да се опиеш с уиски! Някак просташки е да се натряскаш с водка! Помнете, че един хубав ден, ще ви продадат обратно и подарените на Киев реактори на изгодна цена! Едно време се случваше редовно по хайван пазарите! Отиде чичкото, продаде магарето, види се с пари, отиде и се напие, след което си купува ново магаре! Като се събуди сутринта, от обора чува същия глас да реве Марко!
  • 27 БАНКАТА

    64 1 Отговор
    Реакторът за бъдещия блок на атомната ни електроцентрала ще бъде доставен от американската „Уестингхаус“, а ние ще го платим със заем, който ще теглим от американската EXIM Bank. Това става ясно от прессъобщение на министерството на икономиката за визитата на служебния министър Владимир Малинов в САЩ. Той е обсъдил условията за финансиране на среща с Рита Люис – председател на борда на директорите и президент на EXIM Bank. В съобщението не се посочва сумата, която правителството е поискало, но при подписването на споразумението с „Уестингхаус“ експерти оцениха бъдещия блок на поне 20 милиарда долара.
  • 28 мммм

    72 4 Отговор
    Реалната цена е най много 10 милиарда долара останалите 10 са кражба! Как ще струва 1 реактор 20 милиарда долара вие да не строите космическа станция Мир
  • 29 СВД

    95 5 Отговор

    До коментар #24 от "един":

    Ами, да поканим тогава украинските специалисти да ги построят тук, след като не искате руснаците! Осъзнавате ли какво сте написал - реакторите са подходящи в Украйна, но не са подходящи тук!

    Коментиран от #34, #62

  • 30 Първото

    47 3 Отговор
    което "договориха" беше банката???? Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Нейната цел е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти.
  • 31 Това ти ли си бря

    36 2 Отговор

    До коментар #22 от "Трай бе":

    ТИКВО от Банкя ??????
  • 32 Това не може да се изплати

    82 4 Отговор
    Точно 20 милиарда струва АЕЦ - Акуйо , в съседна нам Турция . С 4 броя реактори по 1200 МВ . Започната от голо поле . Реално проекта започна 2018г. , и скоро заредиха с гориво първият блок . При нас , един блок 20 милиарда на готова площадка . Де е Киро на кирия .

    Коментиран от #63

  • 33 Няма друг начин

    73 2 Отговор
    Колкото и да струва, трябва да бъде направен. Трябваше да бъде започнат още преди 14 години и щеше да е готов, но само крадат от ГЕРБ. За това и бай Тошо, бърза да направи АЕЦ Козлодуй, да не сме на режим, на тока и без ток. Трябва ни държавник, милеещ за държавната, а 35 години, получихме алчни крадци и некадърници. Пожарникари , физкулрници и милиционери, нямат капацитет да градят, а само да крадат.
  • 34 един

    7 46 Отговор

    До коментар #29 от "СВД":

    Осъзнавам да,колкото пъти трябва да ви се казва че площадката на Белене е в силно земетръсна зона,това и руснаците са го установили още в началото на строежа през соца,и че тая площадка никоя международна институция няма да я лицензира и няма да даде разрешение на строеж,отделно от това бетона на реакторното отделение има сериозни пукнатини,и ред други още нередности!

    Коментиран от #48

  • 35 Име

    24 3 Отговор
    Ако фиксират цената, до предаването доларът ще е обезценен три пъти и проектът става печеливш!
  • 36 А цялата централа в Белене

    60 4 Отговор
    ревяхте, че ще е 7 милиарда! Така ни съсипва САЩ! Забраниха ни Белене навремето, като инсталираха борисов, сега ще ни направят няколко пъти по скъпо!
  • 37 РЕАЛИСТ

    57 2 Отговор
    Този проект е още едно доказателство за факта, че управляващите мразят България изключително много. А това, че изкарват нещо от корупцията е на втори план.
  • 38 Анонимен Експерт

    22 1 Отговор
    Когато говори, поглежда да види дали събеседникът е повярвал на думите.
  • 39 вие си ги избрахте

    60 3 Отговор
    20 млрд долара при 100 млрд БВП...... ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМАМЕ ДВА НОВИ, които могат за 5 млрд лв да бъдат пуснати, а отработеното гориво се връща при производителя.....

    Коментиран от #64

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 българина

    57 2 Отговор
    благодарете на лицето БМБ, човекът който разказа играта на тази страна, просто защото гласувате за него

    Коментиран от #53

  • 42 Ами

    30 1 Отговор
    Тази експерт, колкото аз съм космонавт...
  • 43 Бай Митьо съм

    27 0 Отговор
    Гледам, бреййййй, експерт до експерт. Всеки втори българин експерт по нещо.
  • 44 ОБЕКТИВЕН

    43 3 Отговор
    НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ ПРОЗАПАДНАЛИ БОКЛУЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ УБЕДЯТ ,ЧЕ ПЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА КОИТО БЯХА НУЖНИ ЗА ДОВЪРШВАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ШЕСДЕСЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА ,КОИТО СА НУЖНИ ЗА НЕДОКАЗАНИТЕ ЯДРЕНИ КОФЧЕЗИ НА УЕСТИНГХАУС ,КОЙТО ПОВЕЧЕ БИЕ НА ЗАПАДЕН ХАОС !
  • 45 00001

    34 1 Отговор
    6.5 Милярда долара е цената на един построен реактор АП 1000, между 5-7 години е срока за постгрояването му. А България може да си го построи и за 100 милярда долара и за 30 години Така всички Български политичвски и олигархични кърлежи и пиявици ще получат обилен дял от парите за инвестицията.
  • 46 Ха ха ха ха

    24 1 Отговор
    Т0з, експертката е ясно за кого лобира. А ко нейните господари го извършват, може и 30 годинни да не стигнат. Да не говорим за ефективността и сигурността. И чия собственост ще бъдат новите блокове? Онея не се славят с някаква благотворителност и почтенност. Те презират тези качества.
  • 47 бай Иван

    48 1 Отговор
    Преди години Белене беше скъпо при 10 милиарда.Нямахме нужда от нея , сега един блок за 20 милиарда и е евтино щото го дават партньорите от зад океана. После що сме бедни?
  • 48 Я стига глупости!

    44 1 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    А Козлодуй не е зер в същата зона?! В Исландия се намира?! А в Япония тогава не трябва и един реактор да няма? Това с аварията във Фукушима е друга тема, не за тука, поради всеизвестни причини. Да се чуди човек вярваш ли си или се бориш за хляб насъщен.
    И друго тази фирма уестингхаус е Фалирвала вече. Има ли нещо изградено някъде? Май НЕ. Беше се нещо набъркала в Украйна и там за малко не "сгазиха лука". И къде цъфне, все я подритват. Единствено в нашата, многострадална страна, наЩе геврохатлантически спецЯлисти гракнаха - туй ша ий. Де такова нЯщо да бяха сътворили в Китай.
  • 49 Цялата Енергетика...

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЯЕЦ":

    Потурчват,буквално В Турция ще се строят още минимум две централи с по четири блока хилядници минимум,ти да не мислиш,че някой просто ей така ще загроби 40-50милиарда долара без да е сигурен,че ще е абсолютен енергиен Хегемон
  • 50 Аха

    33 2 Отговор

    До коментар #25 от "Най накрая ще играе Сопата":

    Ами айде де. Само на приказки играе. От години закани и няма и един протест сериозен наскоро. Ся, не съм подбудител към насилие, но преди поне крадяха с мярка и малко поне се криеха и имаха поне малко респект от хората.. Вече виждат, че на народа не му пука и дори не се крият вече. Сами сме си виновни.
  • 51 нагли много нагли

    30 1 Отговор
    10 год и 20 милиарда заем от американска банка ,за справка атомна центарла в турция 35 милирада и 5 години нова ценрала не с един блок няма по големи подлоги от нашите 240 в парламента

    Коментиран от #68

  • 52 какво сроим ние един блок за 20 милиарда

    33 1 Отговор
    а в турция 4 блока нова централа с всичко!!! Фиpмaтa пpитeжaвa 99,2% дял в пpoeĸтa, ĸoйтo ce oцeнявa нa oĸoлo 20 милиapдa дoлapa (580,92 милиapдa тypcĸи лиpи), ĸoeтo гo oтбeлязвa ĸaтo нaй-гoлямaтa инвecтиция в иcтopиятa нa Typция, peaлизиpaнa в eдин oбeĸт.
    честито на рибералните подлоги

    Коментиран от #65

  • 53 Аз не съм

    23 2 Отговор

    До коментар #41 от "българина":

    гласувал за него, нито познавам някого, който да е гласувал за него.
    И все пак успява да спечели изборите...
  • 54 Митко

    15 5 Отговор
    Абе,кой ти мисли с глава.От 30 год няма такива.То и ядрената пепел ни чака,какво толкова?
  • 55 Иванчо

    22 1 Отговор
    Аман от серсеми, наричани експерти.
    Докога ще давате трибуна на доморасли специалисти, които не са управлявали и павилион за пуканки, но от всичко разбират?
  • 56 Хахаха

    35 1 Отговор
    Нека си го кажем направо това си е чист обор за фалшиво оборудване то се знае че най добрите реактори го произвеждат във Русия Америка е 20х назад във тази сфера хей те даже копуват реактори от Русия също но нашите ще са специални сега ще го проектират и за 20г ще ги тестват дали ще работят а през това време руските и китайските реактори ще са на съвсем различно ниво пълен провал са всички елити никой не мисли за народите си всякой го интересува печалбата хм.
  • 57 Баба Вуна

    32 1 Отговор
    е на такава подлога ли да вярваме за цената на АЕЦ краварски. Ще ни дерат здраво краварите, като к..вите закриха нашите блокове, а пък Белене мутрата го обяви за гьол и погреба българската енергетика. Та да видим следващите години откъде нощно време ще зареждаме електроавтомобилите.
  • 58 бай Бай

    27 0 Отговор
    А АЕЦ Беляне с два реактора под 16 милиарда!!!
  • 59 Бай Благой

    39 1 Отговор
    АЕЦ Белене можеше вече да работи....обаче тъй като "умнокрасивата интелигенция" начело още със цигaHиHa Костов спря проекта сега ще плащаме десеторна цена за един единствен блок....
    И после американците ни били "стратегически партноьори"!!
    Само кръгъл глyпak може да повярва че краварите са ни партньори.
  • 60 Гочето

    3 17 Отговор

    До коментар #21 от "Ехааааааа":

    Нищо не е построила още. Даже и първи блок не е тръгнал. От 6 месеца е зареден с гориво ,но не работи. И като тръгне с 4те блока ,тогава ще видим колко струва ,не да си насочвате цени.
  • 61 С И С

    11 1 Отговор
    Ха-Ха!? Тази ,,Стара Кака "нещо се изказа НЕПОДГОТВЕНА!?Договорите за изграждане винаги са КОНФИДИФИАЛНИ.А тя как знае параметрите на зделката!!!?
  • 62 Гочето

    1 25 Отговор

    До коментар #29 от "СВД":

    Украинците ще си строят у тях. Вие си имате ваши ,тях ще ги обучат корейски специалисти. Продаваш старо оборудване и то руско на някой ,който има всичко друго без реактори. А ти имаш само реактори и това ти е 20% от централата. Все едно да ревете за нови двигатели на руски Москвич! Уестингхаус ще изгражда нови реактори в работеща централа! Изобщо не ви е ясно каква е разликата между работеща централа и място с нелицензирана площадка. Докато в Украйна имат изградено всичко в действаща централа и им липсват само реакторите от този тип. И могат да си ги монтират сами. Тук ако дойдат ,няма да ви ги монтират на поляната покрай Дунав без пари.
  • 63 Гочето

    4 11 Отговор

    До коментар #32 от "Това не може да се изплати":

    Такава е разликата между Москвич и Шевролет. И ,като пуснат 4те реактора ,тогава ще говорим за цената ,не от 2018 да я смятате. 6г.за един реактор!

    Коментиран от #72

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гочето

    4 11 Отговор

    До коментар #52 от "какво сроим ние един блок за 20 милиарда":

    И какво е построено дефакто ,като първи блок не е тръгнал още ,а минаха 6г.от първата копка.

    Коментиран от #69

  • 66 Гост

    33 1 Отговор
    При готова лицензирана площадка в Белене, при купени реактори
    всичко зарязваме и започваме отново в пъти по-скъп проект!Затвор за нашите т.н. управници...

    Коментиран от #67

  • 67 россиян..

    2 12 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Козяците не дават,оти площадката всеки ден я тресе от вранча,а боко припева че шевовете на реакторите са фанали ръжда-оти братушките са ги заварявали със аналогови електроди..
  • 68 Ха ха

    30 0 Отговор

    До коментар #51 от "нагли много нагли":

    Защо да гледаме Турция.Колко атомни реактора работят у нас в момента? Колко ни " затвори" ЕС? Ако всеки е струвал 20 млрд.,мислели сме по 15 год.за него,и сме теглили кредити,защо 1989г.България имаше само 8 млрд долара дълг.А и зад тези 8 млрд.Имахме 2 млрд. наши долари,ограбени от САЩ в Ирак и почти толкова в Либия .Аман от американски слуги.
  • 69 россиян..

    13 1 Отговор

    До коментар #65 от "Гочето":

    През октомври,първия блок на аккую влиза в действие,каза алексей лихачов по повод монтирането на статора на турбогенератора тежащ над 430 тона,а и същевременно подготвяме кадрите за работа в централата,все пак това е първата атомна централа в турция..и краварите от уестьиньхаось ни гледат под око-затова потихонечко,защото имаме договор и за втора аец..
  • 70 БгТопИдиот🇧🇬

    15 1 Отговор
    ГанЮ евроатлантика требе да се стриже често по-много.
  • 71 Ти да видиш и експерта..

    16 0 Отговор
    Украйна строи за 5 милиарда ние за 20.Разликата експертката да каже къде отива.За сроковете да не говорим
  • 72 гери

    24 1 Отговор

    До коментар #63 от "Гочето":

    я кажи мила колко реактора и централи са дело на уестингхаус ??? като си толкова запозната .не ми говори за Турция мила че си толкова гола и боса по темата хабер си нямаш .какви москвичи какви 5 лева те готян либерална небинарна моме ... факт че и реактора и самолетите и бронираните машини са само на хартия срещу много милиарди ...важното е да се подържа иконкомиката на краварите и тяхните интереси .. по темата Русия са поне 20 години пред америте по тема атомни централи дженди
  • 73 младен иванов

    24 1 Отговор
    А бе продажни и ненормални български политици,вместо да се инсталират двата руски ядрени реактора на площадката на Козлодуй,които все още притежаваме,се загробваме с американски такива,струващи няколко десетки милиарда долара.Кой ще ги изплаща,бе?
  • 74 ХРИСТ

    1 6 Отговор
    Руснаците проиграха Европа още 89 , сега едвам удържат териториите си , а Путин играе строго по закона, докато Запада си позволява да го нарушава , кой е доминантния, то се вижда, ако има обрат ,той ще е само заради Китай.
  • 75 ТцТц

    12 0 Отговор
    На тази на челото й пише, че е тъмнозелен@. Енергиен експерт по общи приказки, който не е влизал в централа . Всичките ни НПО-експерти са такива-гласовити негодници, които, ако са назначени на нормална работа, не могат да си изкарат заплатата.
  • 76 МАЛКО ФАКТИ

    25 0 Отговор
    Уестингхаус няма завършен ядрен реактор за последните 15години!!! Росатом има завършени над 10 такива, като последните са в Турция , Беларус и Русия. Уестингхаус нямат технология за преработка на отработено гориво, за това се складира в страната на която е реактра- допълнителни пари за ядрено хранилище!!! Росатом ИМА технология за преработка и извозва отработено ядрено гориво!!! Уестингхаус е обявявала ФАЛИТ три пъти за последните 15 години и последно е собственост на Тошиба . Росатом е държавна компания с милиарди печалби. Уестингхаус в момента (от20 години) се опитва да завърши една ядрена централа в САЩ, а Росатом има над 20 централи за изграждане, като на нито един блок времето за изпълнение не надвишава 10 години!!! Явно САЩ са решили да издоят някой допълнителни милиарди, както сделката със самолетите,......... Парите са преведени,........а самолетите ще ги доставят,......ама друг път
  • 77 гого

    12 0 Отговор
    при налични реактори, площадка излята одобрена, по голямо гъ зоблизане от това за 20 милиарда на янките никой от бившия соц не е правил
  • 78 Нема се

    13 1 Отговор
    Притеснявате народа ще ги плати с лихвите!!! Нали това е замисъла на ЕВРОАТЛАТИЦИТЕ БОЙ И ЕБ..АН ЗА БЪЛГАРИНА!!!
  • 79 Не не,не е 20милиарда,

    17 1 Отговор
    а 30милиарда,и това е базова цена,която през годините ще се увеличи значително! Гласувайте против американските изнудвачи и тяхните слуги герб,пп дб и дпс! Гласувайте масово!!!
  • 80 Светлина в тунела

    12 0 Отговор
    Превзета от мафията държава ! Продажните ни политици унищожиха атомната ни енергетика закривайки ядрени мощности които можеха да бъдат обновени и да работят още дълги години ! Всякакви инвестиции се окраждат и няма реален контрол на разходите за строителство . Представяте ли си какво лапане ще пада от познатите ни муцуни при строеж от такъв мащаб !
  • 81 Антикомунист

    3 1 Отговор
    Бунаци , за тези милиарди ще се направят няколко ПАВЕЦ- а и сума ти и батерии . Ефекта- бърз и евтина енергия от ВЕИ.....
  • 82 Стенли

    7 0 Отговор
    А защо не поправят павец Чаира и не построят още такива но все пак най надеждно си е АЕЦ
  • 83 Антикомунист

    1 3 Отговор
    Нали комунягите ни проглушиха за тази опасна, скъпа във времето( стотици години пари за съхраняване на отпадъци) ядренна енергия....... " ескпертите" им все това в устите.....
  • 84 Пенчо

    7 0 Отговор
    "Козлодуй" го направиха за 4-5 години и реакторите бяха два!
  • 85 Пацо

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "един":

    Тя защото Турция не е в нато а строи руска централа 🤣🤣🤣🤣егати кълвача си 😆😆😆
  • 86 ДУПЕДАВЕЦ ХРАБЪР

    9 0 Отговор
    ....КЪДЕ Е КИРО?НА КИРИЯ....
  • 87 Аман!

    11 0 Отговор
    От исперки! Академици с мозъци от трици! Професори с изпушели процесори! Математици по ерудирани от медици! Медици по голямо историци от самите историци а пък историците експерти физици! Срам! За вече 35 години некадърници - управници само унищожават построеното от народа и лъжат народа че работят за негово добро
  • 88 Гатьо

    15 0 Отговор
    Всички така наречени политици последните 30 години до стената в редица, за да не се хабят куршуми. След това българоспасяващо дело да се завърши поставянето на двата реактора на готовата и лицензирана площадка в Белене. Тези престъпници, които наричат себе си политически елит да се изтребят и да им се конфискува цялото имущество, така довършването на АЕЦ Белене ще ни излезе без пари.
  • 89 Ганчодраганов

    10 0 Отговор
    Що за идиот си,да дадеш това което народа е платил и е негово и дасе наведеж пред просяците.Малко достойнство ако можете!?
  • 90 Алекс

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "един":

    Не пиши смешки.Площадката на Белене не е компрометирана.Лицензирана е и е одобрена от МЕГАТЕ. Имаше изградена инфраструктура.Купихме едни реактори и докато се наумуваме ни наредиха да ги продадем.Помните ли кой дотича у нас и ни забрани да строим Белене.Даже обеща да се строи газова централа.Да ама не.После се реши да купим по -нови и най-модерните в света като технология.И пак дотичаха господарите от Козяк да ни дават акъл.И годините си минават.Ако бяхме с нормални управляващи ,Аотдавна Белене да работи .А ако не се навирахме в разни борси за електроенергия ,със сигурност щяхме да имаме най-евтиния ток в Европа.Сега тези същите дето все “дотичват” пак се появиха и ни изнудват да им купуваме недомислиците.Скъпи реактори ,които още са експериментални ,и никой не ги иска.Станахме опитни мишки.А руските ще дадем на Украйна на безценица.Като са им толкова мили украинците защо американците не им построят централа на тях.Ама нали сме подлоги ,все ние се навеждаме.
  • 91 ганев

    14 0 Отговор
    ЕТО...ЗА ТОВА ..ДРАПАХА АМЕРИКАНСКИТЕ....БАНДЮГИ 30Г....ДА НИ ОТРЕЖАТ..ОТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ..ВКЮЧИТЕЛНО И РУСИЯ.....И ПОСЛЕ ЗДРАВО НА ДРЪВНИКА...АКО ЕДНО РУСКО НЕЩО СТРУВА 5ЛВ....АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ГО ПРОДАВАТ.......ЗА 5.000ЛВ....И.. НИ ДЕРАТ ЗДРАВОООООО.....НОО НЯМАМЕ ВЕЧЕ ИЗБОР
  • 92 ганев

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "един":

    АЛООО..ПРЕСТАНИ С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ЕВРОГЕЬОВСКИ ИЗМИСЛИЦИ...А СЕГА ОТВОРИ УШИ И СЛУШАЙ.....КОМПРОМЕТИРАН МОЖЕ ДА БЪДЕ..САМО ЧОВЕК....А НЕ НЕУДОШЕВЕНИ ПРЕДМЕТИ....АМА ВСЕ КОПИРАТЕ ОТ НЯКОГО.....ЗА ДА СЕ ПРАВИТЕ НА МОДЕРНИ И Ф.....ДЖАЗА....ААА ЧЕСТИТО СИНА ТИ СЕ ОМЪЖИ...ИСТИНСКО ЕВРО..3 ПОЛ
  • 93 Иван

    1 1 Отговор
    За какво е спорът тук - вчера съм ги превел парите.

    Имаме АЕЦ и стига вече неясноти, осигурил съм ги.
  • 94 Българин

    11 0 Отговор
    А после комунистите крадели,тез прехвалени демократи хем некадърни ,хем фалшиви
  • 95 Пламен

    4 0 Отговор
    Само със коментари но без протести и бой до откат на такива като Костов и всички в парламента който в момента ни заробват нищо няма да се промени.
  • 96 ха ха ха

    5 0 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ, 2 по 1000, обща цена 8, 5 милиарда долара - ужасно скъпа....

    2 по 1000 в аец козлидуй 40 млрд доларес, ама май отиват на 70....
  • 97 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    поредната недоузряла (зелена) мушмула учила у арвард
  • 98 дан колов

    3 0 Отговор
    Да се предприеме изграждане не на 7 блок на АЕЦ Козлодуй,а изграждане на АЕЦ Белене.За там реактори има и то два.В никъкъв случай да не се даряват на осрните украинци.Стани народе стига си се гледал,като овца на заколение.Идват избори нека изрежем тумора съсипващ ни вече 30 години и повече години.
  • 99 АМИ ИМА РЕШЕНИЕ

    2 0 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
    АКО НЕ ЩЕТЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ
    СЪЩО И ДЕЦАТА ВИ
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове