Last news in Fakti

15 Септември, 2011 14:43 965 0

Строежът в Иракли е незаконен, определи съдът

  • иракли-
  • съд-
  • суис пропъртис
Строежът в Иракли е незаконен, определи съдът - 1
Строежът на Иракли / Снимка7 Коалиция "За да остане природа в България"

Бургаският административен съд реши на 8 септември, че издаденото от РИОСВ Бургас одобрение за строеж в защитената местност Иракли на офшорката “Суис Пропъртис”е незаконосъобразно, съобщи Медиапул.

 

“След дълги години кампании, акции и съдилища, това е голяма победа за гражданското ни движение и гражданското общество като цяло, както и доказателство, че усилията ни през последните години са имали смисъл”, коментираха в четвъртък решението от организацията “Да спасим Иракли”.

Янина Танева, координатор на кампанията „Да Спасим Иракли” пред Факти.бг: Казусът „Иракли” е победа срещу олигархията и липсата на морал

Съдът отменя издадената от бургаската РИОСВ положителна екологична оценка на инвестиционно предложение “Сграда с апартаменти и басейн – първи етап от ваканционно селище” в землището на с. Емона с възложител “Суис Пропъртис” ЕООД заради жалба от “ВВФ – Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България”.

 

Регионалната инспекция в Бургас е осъдена да плати съдебни разноски от 350 лв. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако и последна инстанция на съда се произнесе в полза на “ВВФ” проектът на “Суис Пропъртис” “Ривърсайд вилидж” трябва да бъде премахнат, а района – рекултивиран.

 

С решението съдът застава за първи път зад твърденията на природозащитниците, че инвеститорите не отчитат т.нар. кумулативен ефект върху природата от своите проектите. Обичайна практика, както и в случая със строежа на Иракли, е да се издават екологични оценки не за целия проект – ваканционно селище, ами за всяка сграда по отделно. Така излиза, че постройката няма негативен ефект върху околната среда, но в комбинация с всички сгради в един комплекс влиянието може да е пагубно.

 

Заради строителството в защитена зона Иракли Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България. Коритото на река Вая бе бетонирано уж да се предпази района от наводнения, но причината бе проектът на “Суис Пропърти” да се предпази от заливания. От две години строителството на комплекса е замразено.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА