11 Юли, 2016 13:25 1 370 2

Стратегия за обединена и защитена Европа

  • федерика могерини-
  • ес-
  • стратегия-
  • защитена-
  • обединена-
  • силна

Потенциалът на Европа е несравним, нека го използваме

Стратегия за обединена и защитена Европа - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Федерика Могерини за „Project Syndicate“. 

Могерини е италиански политик и дипломат. От октомври 2014 година тя е Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Целта – и дори оцеляването – на Европейския съюз е под въпрос както никога до този момент. Всъщност, европейските граждани и светът се нуждаят от силен ЕС сега - повече от всякога.

Всеобхватният регион на Европа се превърна в по-малко стабилен и несигурен през последните години. Нещо повече – кризите в и извън границите на ЕС пряко засягат живота на всички европейски граждани.

В трудни времена като тези силният Европейски съюз е този, който мисли стратегически, споделя визия и действа единно. В резултат на проведения референдум във Великобритания и резултатът от Brexit, ние, европейците, трябва да преосмислим как да работи нашият съюз. Много добре знаем за какво трябва да работим. Сега не е време за политическа несигурност. ЕС се нуждае от стратегия, която свързва споделена визия за общи действия.

Нито една от страните-членки на ЕС – действайки самостоятелно, няма силата да се справи със заплахите, пред които е изправена Европа. Нито може сама да се възползва от възможностите, предоставени от глобалната икономика. Но като съюз от повече от половин милиард граждани, потенциалът на Европа е несравним.

Нашата дипломатическа мрежа е широка и дълбока, обхваща всеки ъгъл на земното кълбо. Погледнато икономически, ние сме в световния Г-3, заедно с Китай и Съединените американски щати. Ние сме топ търговски партньор и чуждестранен инвеститор на почти всяка страна в света. Заедно, страните-членки на ЕС инвестираме в сътрудничество за развитие повече от останалата част на света, взета заедно.

Също така е ясно, че ние в Европа не използваме максимално този потенциал, поне не все още. Мнозинството от нашите граждани разбират, че ние се нуждаем от колективна отговорност за нашата роля в света. Нашите партньори, също, очакват ЕС да играе важна роля, включително и за осигуряване на сигурност в глобален мащаб.

ЕС може да откликне на нуждите на своите граждани и на нашите партньори само ако действаме заедно – европейските институции и национални правителства, на всички нива, обединени. Точно такава е и целта на Глобалната стратегия за европейска външна и политика и политика за сигурност, която наскоро представих на лидерите на страните-членки, както и на Европейската комисия и Европейския съвет.

Стратегията, първата на ЕС от повече от десет години насам, се фокусира както върху отбранителните възможности и антитероризма, така и върху възможностите за работа, социалната отговорност и правата на човека. Тя се занимава с изграждането на мирни, устойчиви страни и общества в и около Европа.

ЕС винаги се е гордял със своята т.нар. „мека сила“ - и ще продължи да я използва, защото ние сме най-добри в тази област. Но идеята, че Европа е изключително и само „гражданска сила“, не е съобразена с развиващата се реалност. Например, ЕС в момента провежда 17 военни и цивилни операции в световен мащаб. На места като Афганистан и Конго, Грузия и Сахел, Молдова, Сомалия и Средиземно море, хиляди мъже и жени служат под европейския флаг. За днешна Европа, меката и твърда сила вървят ръка за ръка.

Стратегията подхранва амбицията за стратегическа независимост на ЕС, която е необходима за подпомагане нашите общи интереси, както и нашите принципи и ценности. Ние знаем, че тези приоритети са на пиедестал, когато не сме сами, и в международната система – базирана на правила и мултилатерализъм, а не на самотни войници.

Поради тази причина ЕС ще продължи да задълбочава трансатлантическата връзка и партньорство с НАТО, като в същото време се свързваме с новите играчи и проучваме нови формати за напредък на стратегията. ЕС ще инвестира в регионални институции и сътрудничество в регионите. И ние ще насърчаваме реформите на световните лидери, които могат да срещнат предизвикателствата на нашия век.

Правейки това, ние ще се включим в принципен и практически начин, споделяйки световните отговорности с нашите партньори, и ще допринесем за тяхното подсилване. Две десетилетия на разрастваща глобална несигурност, ни дадоха ясен урок: слабостите на моя съсед и слабостите на моя партньор са мои слабости. Ще преодолеем илюзията, че международните политики могат да бъдат антагонистични игри.

Действайки с резолюция в тази посока ще направим всяка страна-членка на ЕС – и всеки гражданин на съюза – по-добри. Но всички посочени цели могат да бъдат постигнати само чрез напълно обединена и ангажирана Европа. Събирайки всичките наши култури заедно за постигане на общите цели и службата на общите ни интереси и ежедневно предизвикателство, но освен това е и най-голямата ни сила: разнообразието е това, което ни прави силни.

Нашите интереси са наистина общи европейски интереси, и единственият начин да им служим е с общи средства. Ето затова всички европейци, всички страни-членки на ЕС, имат колективна отговорност за укрепване на нашия съюз.

Европейците се нуждаят от единство на цели и действия сред нашите страни-членки. Един крехък свят изисква по-уверен и отговорен ЕС, снабден с насочена навън и гледаща напред външна политика и политика на сигурността. Новата глобална стратегия ще ни води, докато ние работим за един съюз, който наистина посреща нуждите на своите граждани, техните надежди и стремежи. Съюз, създаден от 70-годишен мир, е достатъчно силен да допринесе за мира и сигурността в нашия регион и в световен мащаб.

 

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 магарерини

    0 1 Отговор
    тъз лизбийка е мнооо зле
  • 2 лошоооо

    0 0 Отговор
    Наистина се оказа такава. Като я предпочетоха пред сталинка, се даде напразен лъч надежда за азиатската политка в Европа. Големите совалки при назначаването и не дадоха търсения резултат и смекчаване на санкциите - даже напротив.