1 Декември, 2018 14:15 19 404 10

Банев в ареста - добре. А Мондешки кога?

  • николай банев-
  • баневи-
  • мондешки-
  • момчил мондешки-
  • младен мондешки-
  • кпконпи

Преди няколко дни се случиха чудеса. От Брюксел дойде положителен доклад по мониторинга над съдебната ни система

Банев в ареста - добре. А Мондешки кога? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докладът не отчита очевидното, което го компрометира изцяло, а то е, че България се управлява от същите хора, които фалираха КТБ и които продължават да прилагат същите схеми на ограбване, маскирани като борба с корупцията и престъпността под все по-благосклонния поглед на Брюксел. Единствената еволюция е от негативно естество. Колкото по-нахално и арогантно се държат изпълнителната власт, прокуратурата и съдът, толкова по-положителни стават оценките от европейските чиновници.

КТБ беше разграбена, благодарение на политическия съюз между Бойко Борисов и Делян Пеевски с Доган зад гърба си, както и юридическата пасивност и избирателна активност на Сотир Цацаров и прокуратурата. Разбира се, и с бездействието на БНБ, контролирано от политиците.

Необичайната активност на прокуратурата и специализираните органи, отчитащи дейност в медиите - КОНПИ, ДАНС, ГДБОП, Специализирана прокуратура и пр. в последните месеци може би оставя убеждението в редовия гражданин за кръстоносен поход на държавата срещу лошите.

Това с особена сила важи за обектите на тази активност- удари паднаха върху Ветко Арабаджиев, Миню Стайков, фамилията Баневи… И спираме дотук.

Нанесените удари обаче смущават поне по две причини. Първата е защо точно тези хора и фирмите им са обект на ударите на закона и втората е защо сега. Нима до вчера всичките изредени по-горе органи не знаеха за тези лица и за тяхната дейност, за произхода на богатството им и за дейността на фирмите им. Изключено е сега да са го разбрали-дори и заради новобогаташкия просташки вкус, който някои от изброените лица демонстрираха по всякакъв повод.

На фона на всички останали шумни акции тези изглеждат особено поръчкови. Въпросът е откъде и защо идва поръчката. Дали властта иска да издои едни хора или идеята е наистина да бъде наложен закона с цялата си строгост. Цацаров е показвал неведнъж, че когато иска да работи - работи. Но бързото развитие по случая "Баневи" някак си стои неестествено на фона на

продължаващия престой на Митьо Очите в Истанбул, а за Таки и искането му за екстрадиция от Дубай май съвсем забравихме.

На този етап има достатъчно информация, за да направим изводите, че целта на акциите срещу изброените лица не е справедливостта, а заграбването на бизнеса им. Точно както постъпиха с Цветан Василев, вземайки му банката и всички бизнеси, които беше направил с протекцията на същата тази власт и същите тези хора, които се превърнаха в негови душмани, маскирани пред обществото като борци срещу корупцията. Те са съучастници в схемите, а саморазправата с бившите им съдружници в тях не е никакво правосъдие, а мутренско разчистване на територии. Един очевиден пример - ареста на Николай Банев, който изцяло обслужва любимците на властта братя Мондешки и основните главни и второстепенни действащи лица от аферата КТБ.

Баневи са обвинени, че са разграбили и фалирали „Полимери” Девня. Вярно е. Наблюдаващият прокурор Дойчинова даже отиде по-далеч - спомена, че се готви обвинение и за нарязването на „Елма”.

Точно тук ясно пролича кой е поръчал Баневи.

Защото прокуратурата обвинява тях, но и дума не казва по въпроса сам ли Банев направи това или през цялото време, докато източваше „Полимери”, редом до него стоеше и му помагаше Момчил Мондешки. И как стана така, че сградите на „Елма” след това с любезното съдействие на синдика Росен Милошев-абониран в несъстоятелностите на КТБ-попаднаха в ръцете на брата на Момчил Мондешки Младен Мондешки на цена 10 пъти по-ниска от началната оценка. И как стана така, че адвокатът в несъстоятелността на Елма АД ( т.д. №2/ 12 по описа на окръжен съд Ловеч) Ангел Донов днес е синдик на КТБ, а такъв впрочем е и бившата счетоводителка на Мондешки-Кристи Маринова при това печално известна като синдикът, който не си е взел изпита за синдик.

Необяснимо е как интелигентен мъж, като Цацаров, застава зад такива фигури - Момчил Мондешки е осъждан 2 пъти за криминални деяния. И то по един категоричен начин. Представяте ли си какви задкулисни отношения трябва да са налице, за да стоиш зад печалния образ на този човек, станал известен у нас покрай записите на „двете каки” и опитът на фирмата на брат му да стане кредитор в делото за "Белведере", послужило като повод посланика на Република Франция да определи като "гнили ябълки" определени среди в съдебната ни система.

Всички наказателни производства срещу фамилията Мондешки биват прекратени,

дори и в случаите, когато по съдебен ред е установено, че същият е подавал и е ползвал документи с невярно съдържание, вероятно някои от тях и неистински. Това става по един много елементарен начин - в София се образува преписка, която се разпределя на правилен прокурор, който не върши нищо по нея. След което всяка новообразувана преписка се присъединява към вече образуваната, по която… нищо не се прави. Впрочем този административен прийом не е от вчера, а още от времето на тоталитаризма, от което изглежда ние така и не сме излезли.

По същия начин ще постъпва и МВР-Троян: чадърът е отворен от местната шефка на полицейското управление, а в центъра лично директорът на полицията ще образува дело, към което ще бъдат засмуквани всички полицейски преписки от страната.

Богатството на фамилията Мондешки е необяснимо.

По тази причина близкият приятел на Владимира Янева и Румяна Ченалова ще опита да легендира парите си чрез фиктивен процес в СГС. В този процес ще се опита да установи, че покойният му дядо е получил от фирма „Ексим Ривейл Корпорейшън”, регистрирана на Сейшелските острови, помощ от 900 хил. евро, които разделил щедро между братята Момчил и Младен Мондешки, а те решили да не ги връщат на тази фирма. Но извършената ревизия от органите на НАП ще установи в ревизионния си акт, че това не е вярно. Момчил Мондешки обжалва констатациите на приходната администрация и жалбата му ще бъде оставена без уважение от всички съдебни инстанции. Върховният административен съд по дело № 1723/2016 г. категорично ще отхвърли тази констатация, но също така ще констатира в решаващите си мотиви, че Момчил Мондешки не е получавал трудови доходи като юрисконсулт нито от страна на дружествата собственост на фамилия Баневи, нито от ОЗК Застраховане, нито от Драматичен театър „Гео Милев”- Стара Загора и от Държавен куклен театър гр. Стара Загора.

НАП ще спре дотук - няма да провери какво е положението с другите 450 хил. евро, „дадени” от дядото на Младен Мондешки. ДАНС, ГДБОП и всички видове прокуратури няма да проверят дали не се касае за пране на пари или за друг вид доходи от престъпна дейност. СОНПИ по навик на умряло куче нож вади, но този път също ще мълчи за съмнителното имане на братята от Троян с охрана и ферарита.

Всичко установено от съда показва, че всъщност Мондешки, който е стоял през цялото време неофициално до Баневи, не е имал формална длъжност при тях и няма как да е имал стаж по трудов договор, като юрисконсулт, за да стане адвокат в Стара Загора. Независимо от констатациите на съда обаче РП Стара Загора ще прекрати наказателното производство срещу него по преписка №03912/2017 г.

Избирателното отношение на прокуратурата стига дотам, че Дойчинова вижда какво бил нарязал в "Елма" Банев (което не е и вярно), но не вижда как без никакво основание вече години наред Младен Мондешки без никакво правно основание използва машините, суровините, незавършеното производство и инструментите на тази фирма за собствената си дейност. А официално „Елма” АД е в несъстоятелност и основен неин кредитор е държавата в лицето на НАП. По делото за несъстоятелност няма удовлетворяване на държавата, но реформата в прокуратурата е стигнала дотам да не вижда точно това, което не иска да види.

Забележителна разсеяност проявява и съдът по несъстоятелността в лицето на Иваничка Константинова, която така и за шест години няма да накара синдика да продаде движимите вещи на „Елма АД" в несъстоятелност, въпреки исканията на кредиторите. Защото движимите вещи са при Мондешки и без тях той не може да работи.

А представителите на НАП са простото отсъстващо звено във веригата от избирателност.

Извършените промени в НПК, услужливо пропуснати от ветото на президента, наистина превърнаха страната ни от парламентарна в прокурорска република. Затова не се учудвайте на шумните акции, при които лица от кръга на КТБ посочват обекта на удара. А при претърсването се намират доказателства за виновност като пари, бижута и коли.

Проблемът не е в това, че прокуратурата разследва изброените лица и бизнесът им. Проблемът е, че при така приетото законодателство и с оглед личността на прилагащите го, мишена на ударите може да се окаже всеки гражданин на републиката. Презумпцията за невиновност може и да я има, но не е валидна в политико-корумпираните кръгове на съдебната власт, окрилена от констатациите на един жалък по своята същност доклад на европейските чиновници.

Автор: адв. Георги Димитров

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    52 1 Отговор
    какъв е извода = евроджендърския съюз помага в затриването на нашата държавица !!!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 160

    49 3 Отговор
    ЗАЩО НЕ СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ДА РАЗВАЛИМЕ ДОГОВОРИТЕ НА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ? СЕГА ИЗЛИЗА ЧЕ ОТ КОЗЛУДУЙ КУПУВАМЕ САМО 10% ЕВТИН ТОК - КЪДЕ СЕ ПРОДАВА ОСТНАЛИЯТ ? ФАКТУРИТЕ МОЖЕ ДА СА 5 ПЪТИ ПО НИСКИ !!!! АЗ НЯМА ДА ИЗХРАНВАМ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ СИНЧЕТА СО ДЕВЕТО КОЛЯНО, И БЕЗ ТОВА ИЗДЪРЖАМЕ 2 МИЛИОНА РОМСКИ РОЖБИЧКИ
  • 4 160

    54 1 Отговор
    АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТЕЗИ ОТ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ ДАЖЕ НЕ ПРОИЗВЕЖАДАТ КАКВОТО ДЕКЛАРИРАТ АМИ КУПУВАТ ОТ КОЗЛОДУЙ И НИ ГО ПРОДАВАТ С 500-600% НАДЦЕНКА
  • 5 123

    14 1 Отговор
    И коя е тази Кристи Маринова
  • 6 Будалата

    17 3 Отговор
    Държавата на Боко Тиквата и сие.
  • 7 незнайко

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Да, това е печалната истина. Кратко точно и ясно . НИЩО НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НЕЗАВИСИМО ОТ СЪДБАТА НА КРАДЦИТЕ !!!
  • 8 1969

    20 3 Отговор
    Не питайте за Марешки, а Костов кога ще влезе в затвора. Този човек разпродаде и фалира държавата.
  • 9 Късокраката

    8 0 Отговор
    България е е толкова малка,че големите далавери и престъпления са известни на всички с основно образование. За да се оправим трябва всички да протестират , но не само против Бат.Б. ,а изцяло да се премине към самоуправление с референдуми. Без парламент и партии. Този партиен модел се използва в цял свят и е доказано неефективен. Всяка партия е организирана престъпна група на високо ниво.
  • 10 кой

    1 0 Отговор
    Евала адвокате!!!