24 Май, 2019 10:00 6 900 38

Десет небивалици от България. Плюс един бонус

  • българия-
  • ес

Даниел Смилов изготви списък с топ 10 на фалшивите предизборни аргументи

Десет небивалици от България. Плюс един бонус - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българинът става все по-беден, България трябва да се брани от Европа, миграцията е най-голямата опасност, а Орбан и сие ни мислят само доброто: Даниел Смилов изготви списък с топ 10 на фалшивите предизборни аргументи.

1. България трябва да се брани от Европа

В кампаниите на много партии ЕС се представя като някаква заплаха за българската държавност, нация или култура. Истината е точно обратната - и държавността, и нацията, и културата ни никога не са били в по-благоприятни условия за развитие. ЕС е солидна рамка за сигурност, достъп до ресурси, възможности за общуване, търговия и взаимодействие с най-развитите и богати народи. Български интерес е да пращаме в Европейския парламент хора, които енергично бранят ЕС от различните му зложелатели.

2. Бедността у нас нараства

Някои партии се опитват да мобилизират протестен вот в своя подкрепа, като прибягват до напълно неверни твърдения. Стана вече клише, че “българите са най-бедни”. Това твърдение е вярно, но с уговорката “в ЕС”, която автоматично прави българите по-богати от около 90% от световното население. Нещо повече: напълно невярно е твърдението, че бедността в България се увеличава или че се е увеличила след влизането ни в ЕС. Фактите са съвсем различни.

ЕС използва два индикатора за измерване на бедността. Основният индикатор на Евростат е “риск от бедност и социално изключване”. През последните десет години за България той е спаднал от 46,2% на 32,8% (а в началото на новия век е бил около 60%). Другият основен индикатор - за “остри материални лишения”, което е по-сериозна форма на бедност, също е спаднал: от 41,2% през 2008 година до 20,9% през 2018. Да, с тези данни все още сме на опашката в ЕС и изоставаме дори от Румъния, с която тръгнахме наравно. Но те показват най-вече едно: че поради лошо управление сме пропуснали много ползи от еврочленството. И че всъщност бихме могли да наваксваме изоставането си много по-бързо.

Понякога в подкрепа на твърденията за нарастваща бедност се привежда увеличаването на българския Джини коефициент с около 7% за последните десет години. Наистина, днес стойността му е около 40%, което е необичайно за Европа и типично за държави като САЩ и Мексико. Но Джини е индикатор за неравенство, а не за бедност - той показва, че доходите на най-богатите са нараствали по-бързо от тези на по-бедните.

3. ЕС ще стане по-силен, ако националните държави взимат повече решения

Много партии искат да “засилят” ЕС, като прехвърлят повече решения на националните правителства и парламенти. ЕС в момента има наднационални правомощия основно в три области: единния вътрешен пазар (свободата на придвижване на хора, капитали, стоки и услуги), еврозоната и спазването на общи правни стандарти (включително човешките права). Прехвърляне на правомощия към националните държави означава просто разграждане на някоя от тези области. А ако и трите се разградят, ЕС ще изчезне. Ако пък част от тях се ренационализира, той ще отслабне. Това са математически, логически и физически закони, а не някаква висша политика. Нещо повече: и днес основните суверенни прерогативи на държавите не са прехвърлени на ЕС - те са в ръцете на националните им правителства и парламенти. Това са фискалните правомощия (бюджет и данъци), външната политика и отбраната. ЕС е наднационален съюз на суверенни държави.

4. България има интерес от това националните държави да взимат самостоятелно повечето решения в ЕС

България всъщност има точно обратния интерес: от повече общностни, европейски решения. Отмяната на “двойния стандарт” например може да стане само с общностно, единно за целия ЕС решение. Достъпът на българските превозвачи до пазарите на други страни-членки също е резултат от обща европейска политика (свобода на движение на услуги). България има интерес и от включване в еврозоната и в банковия съюз. От обща европейска сигурност и евентуално армия. От енергиен съюз, който да направи цената, която плащаме за руски газ, равна на германската (около два пъти по-ниска от нашата). Всичко това са наднационални политики. Но мнозина от най-гласовитите “защитници на националния ни интерес” всъщност се противопоставят на разширяването на европейските правомощия.

5. Миграцията е най-голямата опасност за България

След 2015 година миграционният натиск към Европа намаля силно. Затварянето на границите на много държави и ограничаването на приема в Германия и Швеция са основните причини. Споразумението с Ердоган също е от ключово значение - заради него милионите бежанци от Сирия остават в Турция. А миграцията към Източна Европа е де факто нулева и по икономически съображения - мигрантите предпочитат страни като Германия например. Накратко: мигранти в България почти няма - те са просто удобно плашило.

6. Салвини, Льо Пен, Фараж и Орбан мислят доброто на България и затова трябва да им помагаме

Партиите на Салвини, Льо Пен и Фараж са движени от настроения срещу източноевропейските мигранти и работници. Във Великобритания например мнозина гласуваха за Брекзит, за да предотвратят достъпа на поляци, румънци и българи до пазара на труда. Подобни са настроенията и сред избирателите на Льо Пен. Салвини и Льо Пен представляват освен това много сериозна заплаха за еврозоната (в която ние искаме да влезем). Орбан пък не подкрепи Северна Македония и даде убежище на Груевски. А политиката му всяка държава самостоятелно да решава мигрантските въпроси изобщо не е изгодна за нас. Тъй като сме външна граница на ЕС и граничим с Турция, имаме нужда от силен ЕС, който да предотвратява кризи и да подпомага страните под външен натиск. И не на последно място: Льо Пен и Фараж търсят подкрепа в Източна Европа, за да станат по-влиятелни в ЕС. А в нашия регион предлагането на “полезни идиоти” никога не е страдало от дефицит.

7. Прокуратурата хем повдига политически обвинения, хем се ползва с доверие

Някои партии искат да се изкарат борци срещу корупцията и дефектите на съдебната ни система, но без да се конфронтират със силни фигури като главния прокурор. Резултатът е половинчато недоносче.

8. Хем сме европейци, хем сме хомофоби

На ценностно равнище Европа категорично отрича хомофобията. Това отрицание е скрепено и с развита система от права. Но в България много партии (включително уж проевропейски) нападат всичко това като “джендър идеология” и дори успяха да превърнат понятието “джендър” в мръсна дума. Продължавайки по този начин, рискуваме да останем европейци само в смисъл на посмешището на Европа.

9. Хем сме християни, хем не сме състрадателни (и сме против Папата)

Това е като дървено желязо. Няма несъстрадателни християни - християнството стъпва на състраданието към ближния, на задължението да помогнеш на човек в беда. Ако в България са се появили несъстрадателни християни, това сигурно е в резултат от някаква постсъветска генетична мутация.

10. Борим се срещу корупцията, но за нас темата “КТБ” не съществува

Коментар тук не е нужен.

И накрая един бонус:

11. Ако си си бил братовчеда, значи не може той да е подставено лице, чрез което си въртиш бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    77 30 Отговор
    Започнах да чета с интерес .Но след втора точка загубих мерака.Явно е от Герберската шлака на заплатка.Глупаво.Без или слаби аргументи
  • 2 Слави Славов

    57 21 Отговор
    КАКВО ДРУГО МОЖЕШ ДА ОЧАКВАШ ОТ ДВ?!ТЕ КАКТО ВИНАГИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ЗАБЛУДЯТ С ОГЛЕДАЛОТО ЗА ЗАДНО ВИЖДАНЕ И ДА НИ УБЕДЯТ,ЧЕ ЧЕРНОТО Е БЯЛО,НО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СМЕ ИДИОТИЗИРАНИ КАТО ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИТЕ И МИСЛИМ С ГЛАВИТЕ СИ!ТАКА ЧЕ,НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ НАПРАЗНО!!!
  • 3 Ние сме българи

    71 22 Отговор
    Поредната антибългарска статия на фона на един от най-българските празници. Празнувайте, БЪЛГАРИ, гордейте се и си останете такива.
  • 4 Боби

    25 59 Отговор
    По-вярно не може да бъде написано.

    Коментиран от #5

  • 5 Усмивката

    31 7 Отговор

    До коментар #4 от "Боби":

    Ами нали ти я поръча
  • 6 Дойче веле

    38 14 Отговор
    Сайт за фалшиви новини.

    Коментиран от #26

  • 7 информационна боза

    41 10 Отговор
    Днрс е 24-ти май, а не 1-ви април за да четем смешните манипулацийки на DW !!! Една камара глупости и тарикатски вкарали 2 истини в последните две точки за да създадат объркване, че всичко останало е правилно !!! Интрресно ми е факти.бг, колко получават на месец за да им пускат пропагандите ??
  • 8 11ап

    26 11 Отговор
    DW глас на една неосъществена антицивилизационна пропаганда! Хайнрих Химлер ,,ряпа да яде"
  • 9 РОДОЛЮБЕЦ

    22 2 Отговор
    ,,А в нашия регион предлагането на “полезни идиоти” никога не е страдало от дефицит." Това изречение казва всичко, нямаше нужда от останалия текст в статията. Направо трябва да ни го бродират на знамето. . Кой беше казал, че имаме 80% от този материал. За съжаление, затова сме на това дердже.
  • 10 Националист

    25 10 Отговор
    Дойче Веле удря отново!
    Има ли останали наивници да им вярват?
    Освен про-джендърски, унищожи белия човек и антихристки интереси други те прокарват ли?
  • 11 Щайнер

    9 16 Отговор
    Смях в залата. Според веселяците излиза, че DW е медия специално пригодена само и единствено за фалшиви новини. Е как да го повярвам това?
  • 12 мислещ

    30 9 Отговор
    Още от заглавието познах, че е поредната долна дойчовска пропаганда. Още малко и ще задминете пропагандната машина на СССР. Нищо, че в днешно време баш Русия ви е трън в очите.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    25 9 Отговор

    До коментар #12 от "мислещ":

    В грешка си! ДВ отдавна са значително по-напред в пропагандата от тази на бившият СССР! Изключително манипулативна и предизборна статия! Даже не са си направили труда да бъде поне малко по-завоалирана!
  • 14 Бачо Киро

    33 7 Отговор
    Хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха..... България била най-бедната, но само в ЕС... Била по-богата от разни от третия свят... Значи, редовно трябва да се сравняваме със Зимбабве примерно, за да викаме колко сме добре! Да не гледаме, че сме последната дупка на кавала в съюза, не било важно. Затова сме на 73то място по БВП и 76то!!! по БВП - паритет на покупвателна стойност. 76 от 192!!!! Тая математика е добре да се учи, че 116 страни от 192, които са по-зле от нас, не правят 90%. 90% са идиотите от една друга статистика.... Явно статията е за тях. Когато Танзания, Кения , Бангладеш, Судан и подобни са с доста места пред теб, по-добре да мълчиш, как нямало бедност едва ли не и сме били по-добре от 90% от държавите в света...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аз харесвам ЕС и правата ми в Европа

    9 23 Отговор
    Имало и мислещи хора, които са написали статията. Тя разяснява смисъла на някои фалшиви новини за хора, които не виждат по-далече от носа си.
  • 17 А КАК БЕШЕ ПРЕДИ?

    12 23 Отговор
    Понеже в коментарите има много русогъзолисци, не е лошо да кажем, че " единственото нещо, което комунистите знаят за парите, е как да ги вземат от другите". И все пак сме много по-добре от любимата ви Реша, в Сърбия се чувстваме с пари, можем да си позволим почивки в Гърция, Хърватска и др. страни от Европа. А КАК БЕШЕ ПРЕДИ?

    Коментиран от #21

  • 18 А КАК БЕШЕ ПРЕДИ?

    9 22 Отговор
    Понеже в коментарите има много русогъзолисци, не е лошо да кажем, че " единственото нещо, което комунистите знаят за парите, е как да ги вземат от другите". И все пак сме много по-добре от любимата ви Реша, в Сърбия се чувстваме с пари, можем да си позволим почивки в Гърция, Хърватска и др. страни от Европа. А КАК БЕШЕ ПРЕДИ?
  • 19 Винету

    18 4 Отговор
    Слаба гербераска агитация
  • 20 Винету

    15 3 Отговор
    Слаба гербераска агитация
  • 21 Бачо Киро

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "А КАК БЕШЕ ПРЕДИ?":

    Абе не знам, ма клиенти примерно в Гърция да пазаруват вили, от руснаците има. И не говорим за създадените милионери, които са като нашите милионери... От нашия добре живеещ народ липсват. Колкото до кой обича да харчи парите на другите, ще ме прощаваш, но там "демократите" нямате стигане.
  • 22 2322323

    8 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    1. България трябва да се брани от Европа

    В кампаниите на много партии ЕС се представя като някаква заплаха за българската държавност, нация или култура. Истината е точно обратната - и държавността, и нацията, и културата ни никога не са били в по-благоприятни условия за развитие. ЕС е солидна рамка за сигурност, достъп до ресурси, възможности за общуване, търговия и взаимодействие с най-развитите и богати народи. Български интерес е да пращаме в Европейския парламент хора, които енергично бранят ЕС от различните му зложелатели.

    Eй само този абзац ви оставя без заплатки всичкото трол-сопол :D

    Коментиран от #24

  • 23 Боне крайненеца

    5 2 Отговор
    Смивотините на сМилов!
  • 24 По български

    19 3 Отговор

    До коментар #22 от "2322323":

    Никога българщината не е била по-застрашена от сега, освен може би по-времето на турското робство. Добре че имаме все пак някакви съпротивителни сили срещу мултикулти помията.

    Коментиран от #25

  • 25 22323222

    5 16 Отговор

    До коментар #24 от "По български":

    Пънчо, българщината е застрашена основно от неграмотни, невежи и нелеипи индивиди като теб, които се упражняват с думата Българщина.

    Коментиран от #27

  • 26 Мария

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче веле":

    Да ама НЕ !
  • 27 По български

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "22323222":

    Ти какво, да не би да се имаш за много по-грамотен, по-ерудиран или повече българин от мен? Сигурно щях да се засегна, ако не ми беше прекалено смешно.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бля бля бля

    6 9 Отговор
    Като прочетох един-два коментара и се отказах....
    Знам само едно...
    Няма държава която да е прокопсала (просперирала:) след управление на националисти.
    Факт.
  • 31 Не плюйте русия

    13 5 Отговор
    Не плюйте Русия тя може да ни осигури всичко. Необятния руски пазар чака нашите стоки които дори ние не купуваме защото ЕС ни донася домати картофи и всичко и нашето е унищожено, правят 2 3 фабрики на коли и частни и да работим по 200 Евро на месец а цените във магазина са по високи от магазините във ЕС и качеството е последно без стандарт. Затова заблудени ми Българино помисли какво искаш. Аз искам да ходя по света на екскурзия да видя древни култури неща от историята и може и бъдещето но искам да живея тук във България защото съм българин а не продажник. Земя красива и плодородна и хиляди битки за нея защото е най добрата и сега да я изостави подарим заради антибългарската политика на шепа предатели и тук може да имаме всичко свобода пари и добър живот. Бъдете смели дръзки и разумни и всичко ще се получи
  • 32 Сашо

    7 1 Отговор
    Статия написана от идиоти за идиоти!
  • 33 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Все пак не са сменили неолибераната идеология...ЕСъто е мноу добър..Ако има нещо куцо ,то САМИ СМЕ СИ ,ВИНОВНИ,може и да сме последи и бедни ,ама я вижте там през девет планини и тъмни гори какво е...НИЕ!!! сме на масата на богатите///двадесет вълка и девет офце ,,гласуват,,какво да вечерят!!!!///
  • 34 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ами,в същият дух,както ни дялат трески, да посочим некои кусури на ЕСъто.1./КРИЗИТЕ В ЕС_в управлението,контрола,доверието..2/съотношение на правата /ЕС и страни членки./3/КОРУПЦИЯТА НА СЪЮЗНО!!!и местно ниво...4/Слабост на ВЪНШНАТА СЪЮЗНА ПОЛИТИКА...5/ЗАВИСИМОСТ ,на всяко ново!!!ОТ САЩ И СОРОС!!!...6/Слабост във военно,конкурентно,индустриално,хайтек технологии,ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУКИ...7/НЕЕФЕКТИВНИ!!??...хм ,може би ЕфЕКТИВНИ!!!>>ПРАВНИ СИСТЕМИ /щом следват и утвърждават неолиберализма/..8/РАЗБИВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ УСТОИ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Теодошев

    5 1 Отговор
    Чиста проба ПРОПАГАНДА
    с тез ръце още дълги години да си галиш децатя
  • 37 българин

    4 1 Отговор
    Измислици,предизборна помощ за ГЕРБ .Струва ми се ,че авторът подценява много образователния ценз на читателите.Това не са ви мургавите избиратели на ВИНЕТУ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.