ФАКТИ.БГ

Богдан Милчев за промените в обучението на шофьорите пред ФАКТИ: Корупционни практики, прикрити с добри намерения

"Единствено и само изпитът трябва да покаже дали водачите са добре обучени или не са добре обучени", категоричен е Богдан Милчев

Публикувана: 17 Септември, 2020 17:38
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2662
Богдан Милчев за промените в обучението на шофьорите пред ФАКТИ: Корупционни практики, прикрити с добри намерения
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Институтът за пътна безопасност излезе със становище относно промените в обучението на бъдещите шофьори, които се предвиждат в проекта на Наредба за изменение и допълнение на действащата Наредба № 37, определяща условията и реда за обучение на бъдещите шофьори.

Някои от промените, които могат да бъдат въведени с Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 37 са електронно обслужване на учебните центрове и преминаване към електронна документация. "С надграждането на информационната система относно обучението ще бъде постигнато повишаване на ефективността от контролната дейност при провеждане на обучението", пише в наредбата за допълнение и изменение.

„Нa прaктикa, в прoeктa зa измeнeниe нa Нaрeдбa №37 нямa тeкcтoвe, кoитo дa гaрaнтирaт извършвaнeтo нa пълнoцeнeн и cмиcлeн кoнтрoл върху дeйнocттa нa учeбнитe цeнтрoвe, c кoйтo дa ce гaрaнтирa тяхнaтa кaчecтвeнa рaбoтa и „прoизвeждaнeтo“ нa дoбри вoдaчи“, смятат обаче от Института за пътна безопасност, както става ясно от тяхното становище.

От ФАКТИ се свързахме с инж. д-р Богдан Милчев - председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност, за да говорим за промените, които се предвиждат в обучението на кандидат-шофьорите и до какво биха довели те. Разговора ни четете в следващите редове:

- Инж. Милчев, и в началото на становище на Института за пътна безопасност и в заключение се казва, че предвидените промени биха довели до корупционни практики, ако бъдат въведени – какви са тези практики?

- На 14 януари от Института за пътна безопасност и доста автошколи, които се свързаха с нас организирахме един безпрецедентен протест на автоинструкторите. Дойдоха 1000 автоинструктори от цялата страна и затворихме центъра на София.

Тогава министърът на транспорта и министърът на образованието приеха протестиращите, заедно с представители на Института за пътна безопасност. Ние тогава ясно и точно им казахме, че не приемаме това да се увеличават часовете под предлог, че ще се обучават по-добре водачите по този начин, но за сметка на това ще създадем контрол, който ще бъде възложен на една фирма, която фирма е изготвила концепцията за този контрол.

Тази фирма е една благоевградска фирма, на която Министерството на транспорта директно възлага и плаща едни пари, за които ние говорим. Тази фирма фактически прави концепцията за този контрол. Това, което нас ни притеснява е, че те – от всичко, което ние говорихме, заради което сформирахме работни групи и т.н., не се съобразиха с нищо, което ние поставихме тогава като въпрос и като решение на проблема, защото считаме, че контролът е абсолютно излишен, ако бъде направен изпитът качествено и честно.

Тоест ако изпитът е истински, няма какво да контролираш как ги обучаваш. Единствено и само изпитът трябва да покаже дали водачите са добре обучени или не са добре обучени.

- В тази връзка, има ли нужда да се въвеждат промените, за които говорим?

- Абсолютно не. Това са абсолютно безсмислени промени, които целят да узаконят перманентното даване на пари за поддръжка на електронни системи. Целият този софтуер някой трябва да го обслужва, този някой ще е частна фирма и ще се дават едни пари, а тези пари ще ги дават, разбира се, тези, които се обучават. Няма да ги ги дава държавата, а на държавата ѝ е възложено да осъществява контрола.

Сгрешена им е концепцията. Тогава още им го обяснихме, те уж го приеха, само че сега бързат да приемат някаква наредба, с която ще узаконят именно такива корупционни практики, прикрити с добри намерения.

- А има ли нещо в контрола, което би могло да се подобри – някаква промяна, която би могла да има позитивен ефект в обучението?

Аз ги слушам много внимателно. Тези, които защитават тезата за този контрол казват: "Ама, видите ли, сега като има контрол с GPS, ще принудим всички автоинструктури да обучават шофьорите по магистрала, тъй като сега не ги обучават“. Но какъв е смисълът да обучаваш на магистрала един шофьор, при положение, че на изпита той не кара по магистрала, за да се види на какво е обучен.

На нас ни трябва изпит, който да ни покаже как е обучават този кандидат-водач. Проблемът е в изпита, не е проблемът в обучението. Обучението е такова, каквото изпитът позволява да бъде.

Всичко става много просто. Виждате, че обучението става дистанционно, дигитално. Трябва да се направи накрая, когато се дава сертификат за правоспособност, каквато и да е тя, този сертификат да има тежест. А това единствено го прави изпитът. Ако изпитът е тежък, честен, прозрачен, публичен, тогава тези, които обучават ще се принудят да обучават качествено, за да минат водачите изпита.

В момента с този GPS контрол ще контролираме времето, но качеството на обучението не може да се контролира. То се разбира накрая, когато дойде време за изпита, а те не правят абсолютно никакви промени в изпита. Там трябва да се направят промените.

- По такъв начин трябва да се провежда изпитът, според Вас?

- Ние им предложихме и им казахме. На първо място, изпитът трябваше да стане публичен – министърът вече трябваше да го е направил. Така или иначе изпитът в момента се заснема с камера и тази камера предава през интернет в центровете на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Трябва всеки, който има желание да може да влезе в една публична платформа и да наблюдава всеки изпит, да види как протича той. Това ще е първата крачка.

Второ, елементите, които съдържа изпитът също трябва да бъдат прегледани, съобразно учебната документация. В момента никой не изпитва шофьорите в тъмната част на денонощието или на магистрала. Имаме необходимост в изпита да включим всички елементи, на които шофьорите трябва да бъдат обучавани.

- Една част от становището на Института за пътна безопасност е посветена на учебната книжка – защо?

- Учебната книжка е другият елемент. Него и в момента го има в учебната документация, но Министерството на транспорта не контролира тази учебна книжка. Учебната книжка е именно този документ, в който се записва какво е преподавано на ученика и ученикът се подписва, че това му е преподадено.

Ученикът има най-голям интерес, защото той си плаща, когато се подписва, че е карал по магистрала, той наистина да е карал по магистрала. Иначе той няма да се подпише в тази учебна книжка. Той няма да се подпише и ако не са му преподавали теория, защото той си плаща и има интерес това, за което е платил да го получи като знание, а не да бъде спестено от учебния център.

Тези учебни книжки ги има и в момента, но никой не ги контролира. Те са проформа. Затова ние наблягаме и подсещаме – казахме го това нещо още на 14 януари. Всичките неща, които казахме и трябваше да се съобразят, ние ги изложихме на 14 януари, когато беше протеста. Тогава те ни излъгаха, че ще се съобразят и днес фактът е такъв, че те просто ни излъгаха и в момента правят точно това, което бяха решили да направят и преди 14 януари.

- Какво трябва да се случи с тази промени – да бъдат замразени и забравени ли?

- Да. Аз, доколкото имам информация, това, което се случва в момента е, че автошколите излизат на протест и ние ще ги подкрепим. Ще ги подкрепим и то съвсем аргументирано. В ситуация, в която е държавата само това им трябва – и един протест на автоинструктурите.

Ние не ги приемаме тези промени. Трябва да има такива и те да започнат от изпита. Да излязат и да кажат изпитът какво ще съдържа. Докато не си оправим изпита и не го направим много труден – честен, труден, явен изпит, ние никога няма да постигнем качествено обучение. Качеството на обучението си личи от изпита. В момента близо 80% от всички водачи взимат изпита от първия път, което означава, че при този изпит не се налага да се променя качеството на обучението. Когато водачите започнат да не могат да си взимат изпита от първия път, тогава вече инструктурите ще променят начина, по който обучават. Само така можем да ги накараме, всичко друго ще е проформа.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Циpk Мангалckи
1 Отговор
Този човек не беше ли катаджия ?

Коментиран от #3, #16


Оценка:
-0 +11

error
2 Отговор
Този милиционер и той акъл дава. Спрете вече с ченгеджийските номера. Аз като карах курса преди 40г. дали можеше да се вземе ей така и да не си научиш листовките? А тогава нямаше камери и простотии. Но имаше полигон където ни учеха и как се паркира и други маневри, не като сега, качиш се в града и айде карай.

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +25

едно ченге
3 Отговор

До коментар #1 от "Циpk Мангалckи":


И той е завършил ковачницата на ченгеджийски кадри - академия на МВР. Глуповати преподаватели-милиционери, но с титли - проф. доц. , доктор на нЕуките...да пази Господ!

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +11

Цуки
4 Отговор
Много е прав

Оценка:
-2 +3

Калитко
5 Отговор
Боби я кажи на хората какво "работеще" в Турция навремето.

Оценка:
-0 +9

Токо
6 Отговор
На практика новите шофьори взимат книжка без да могат да управляват автомобил. Наизустили за няколко стотин въпроса и това е ! Когато един учебен автомобил излезе на изпит пред дай кандидат шофьора трябва да се слее с движението и да не се личи , че е учебен - освен по инициалите върху автомобила. Това на практика към момента не се случва. Какво ги учат и как ги изпитват не знам !!! Факт е че , движението на учебните автомобили в София е абсолютно не адекватно във потока . Това е предпоставка за тежки ПТП -та в последствие !!!

Коментиран от #7, #18


Оценка:
-2 +15

Системата ма омря
7 Отговор

До коментар #6 от "Токо":


Затова някъде новите шофьори карат с монтирана тракинг кутия от застрахователя и задължително с придружител и стикери

Оценка:
-0 +3

Циpk Мангалckи
8 Отговор

До коментар #3 от "едно ченге":


В България всичко е бивш военен ,полицай ,пожарникар , горски и борец .
Няма един бивш ядрен физик ,или библиотекар

Оценка:
-2 +7

Истината
9 Отговор
Въобще инструктори и изпитващи даяджии не знам как спят като знаят че са пуснали по улиците убийци , и айде нема нужда да ми обяснява някой че нямали вина , много добре знам как се процедира и при обучение и при изпит , войната по пътищата е продукт точно на ей тия типове , естествено и на кандидатите дето са минали с почерпка

Оценка:
-2 +14

Лека поправка
10 Отговор

До коментар #2 от "error":


Листовките не се учат, учи се от книжката с правила за движение и според наученото се решават листовките, и категорично заявявам, че за последните 25 години, поне 70% от кандидатите само прелистват листовки, без да са отворили и една страница от правилника. Доказателството е по пътищата, изключително рядко се спазва маркировка, все по-рядко ще видиш някой да се оглежда за знаци, само в България аварийните светлини, се използват като вид предупреждение, за предстоящо извършване на нарушение.

Оценка:
-0 +17

Герпобедавинаги
11 Отговор
Комунистите ни докараха до тук !
БОЙКО НИ ВОДИ КЪМ СВЕТЛИНА

Коментиран от #14


Оценка:
-9 +2

дърт шофьор
12 Отговор
Може ли някой да даде някакво обяснение как стана така, че неграмотни индо-българи имат книжки и карат коли?

Оценка:
-0 +19

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
Хаджи Хаджи Българин
15 Отговор
Статията е полезна, но Германия търси 110хил шофьори, до средата на 2021 година! Немците деца не правят, обичат котки и кучета! Направете си извода!

Оценка:
-0 +8

Иво
16 Отговор

До коментар #1 от "Циpk Мангалckи":


Беше на каналите но го изгониха за корупция.

Оценка:
-0 +6

Край
17 Отговор
Защо ром 80те години не можеше да си вземе листовките при положение че тогава бяха по-грамотни от сега.
Питам аз и отговор не искам. Тия дето вземат пари за книжки да си дадат сметка че после се разминават с пациентите си понякога със сто на тесен път.

Оценка:
-0 +6

брей брей
18 Отговор

До коментар #6 от "Токо":


Направо се изказваш като кандидат министър от ГЕРП, толкова интелигентно и на място! Ама я кажи ти като се учеше да караш колело първите 2-3 дни колко адекатватно караше или кажи като се учеше да пишеш колко адекватни бяха ченгелчетата в първата тетрадка? Абе направо Бою да си те назначава на ръководна длъжност ще си ценен ръководител с адекватен мироглед!
А за кандидат-водачите, това им е програмата 30 уч часа по 40 мин. каране. Вече ако някой иска допълнителни часове може да си вземе и 100 часа ама никой не иска. А за инструкторите специално да знаете че изкарват по малко пари от таксиджийте и това може да се провери много лесно, поръчай си 1 такси и обикаляй с него 40 минути из квартала да видиш колко пари ще си платиш да те вози само като чувал с картофи, не да те учи и да чупиш колата а само да се возиш като куфар. Е за какво обучение и качество да говорим?

Коментиран от #19, #20


Оценка:
-0 +4

мнение
19 Отговор

До коментар #18 от "брей брей":


аз имам малко информация свързана с образованието. инструкторите, мисля че тогава в съюз СБА(не съм сигурен, може да греша дали е било СБА) 2004г. инициираха мероприятие държавата да прекрати издаването на професионални книжки в училищата по транспорт, за да могат частни фирми да развиват бизнес, оставиха само любителската кат.,,В,, и всичко това според мен беше грешка, зашото изведнъж се навъдиха толкова много частни инструктори, че наистина не изкарват повече от учителска заплата в момента. аргументите на училищата бяха, че вече нямало пари за бензин на Газ-ките, 15 г. по-късно все още няма, но и никой не е търсил.

Оценка:
-0 +1

и още нещо
20 Отговор

До коментар #18 от "брей брей":


тука за образование пари трудно се намират, но пък за мерцедесите и беемветата пари за бензин се намират с едно щракване на пръстите, политици факири що се отнася до тяхното удобство

Оценка:
-0 +3

Шаран БГ
21 Отговор
Ние българите сме факири за въвеждане на практики, които точат бюджета !!
Защо Б.Милчев не каже : какво бе лошото в образователната система на грозния социализъм по отношение на любителите -шофьори? В началото на 70-ях години, вече не помня колко седмици, протече моето обучение. 30 /тридесет/ човека курсисти. Двама инструктори-по теория със съответното образование и по практика ПРОФЕСИОНАЛНИ ШОФЬОРИ със стаж зад волана около 15 години. И последните бяха много добри, вече на възраст улегнали мъже. Имахме полигонни занимания, после градски и накрая нощни кормувания в града и извън него. Изпитът : Теория - устен и тогава въведоха "листовките" и практика -Офицер от МВР-КАТ в пълна униформа сяда до изпитвания и му задава маршрут из големия град. На задната седалка са инстректорът и още двама курсисти. Винаги в колата трябваше да има поне двама курсисти !!? До " практика " стигаха2/3 от курсистите.. След изпитът, офицерът от КАТ, прочита кой е издържал. Решили са го двамата с инструктора. От двадесетина човека , около 15 са узаконени шофьори. И тук отпадат около 5-7 човека. Т.е. от 30 души 15 стават шофьори от "раз" - 1/2 . От 30 човека на двама-четирима им връщаха част от внесената парична такса / мисля ,че бе 30 лева тогава/ и открито им казваха, че от тях шофьори не става!!?
Помня мъж- адвокат, млад, умен, прекрасна теория. Автомобила го водеше от левия бордюр до десния и обратно, ако по улицата няма друга кола. Иначе инструкторът посто

Оценка:
-1 +0

Матей
22 Отговор
Ще дойде време да се чудят как да отсеят и отнемат книжките на разни прости и неуки типове ,цветнокожи,с купени книжки.Навремето всяка втора кола беше Лангър-Джини,само че се караше полека и аварии нямаше,а сега карат като на авто-родео,безразсъдно.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Георги Киряков
Политологът Георги Киряков с позиция за политиката
Българската политика е примитивна- суджуци срещу услуги"

Още бисери
ТОП 5