Last news in Fakti

7 Юли, 2021 13:00 2 765 12

Калин Манолов: Долу ръцете от данъците!

  • данък-
  • корпоративен данък-
  • фирми-
  • компании

Чуйте аргументите на Г-7 отпреди месец: големите предприятия трябвало "да платят справедливия си дял“

Калин Манолов: Долу ръцете от данъците! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Долу ръцете от данъците! Това е най-подходящата препоръка, която бих отправил към иначе симпатичния ми с другите си действия финансов министър. Информацията на герберите от тази сутрин наистина е малко лъжлива, но решението е много погрешно. 15-процентният глобален корпоративен данък е своебразен "данък богатство" за фирми, и следващият редовен парламент не трябва в никакъв случай да го въвежда!

За това призова във "Фейсбук" Калин Манолов.

За какво става дума? На 1 юли 2021 служебното правителство е включило България в групата от 130 държави, които подкрепят идеята на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дейността на транснационални корпорации с оборот над 750 милиона евро да се облага с минимум 15% корпоративен данък от 2023 г. Без знанието на политическите партии и зад гръба на бизнеса и обществото.
Защо служебното правителство е направило това, след като такива корпорации в България практически няма, щеше да е въпрос за 750 милиона евро, ако не беше съобщението от онзи ден, че се каним да влезем в еврозоната от 1 януари 2024. Подписът на България без съмнение е част от сделка да ни приемат в еврозоната по "политически причини". Затова е и още по-осъдително.

Чуйте аргументите на Г-7 отпреди месец: големите предприятия трябвало "да платят справедливия си дял.“ Ами те така или иначе го плащат, включително лично на политиците! Въвеждането на минимален корпоративен данък от 15 % "би сложило край на състезанието между държавите за по-ниски данъци". А защо държавите с по-високи данъци не ги намалят, вместо да принуждават тези с по-ниски данъци да ги увеличат?

Тогава състезанието може да стане за по-високи данъци, което очевидно е и целта.
Известно количество данъци е абсолютно необходимо, за да осъществява една държава основните си функции. И естествено те идват предимно от бизнеса. Въпросът е в мярката. Разумните данъци не са съществена пречка за производството - отнетите суми се компенсират от осигурените в замяна обществени дейности, които между другото защитават самото производство. Но колкото по-голям е относителният дял на данъците от националния доход, толкова по-силно се спъва производството и заетостта в частния сектор.
Когато едно търговско дружество не може да уравновеси загубите и печалбите си, то не разширява своите операции или разширява само тези, при които рискът е минимален. Старите работодатели не осигуряват повече работни места, или поне не колкото биха могли; потенциалните нови работодатели решават изобщо да не стават работодатели.

В крайна сметка на потребителите се отнема възможността да получават по-добри и по-евтини стоки в количества, каквито иначе щяха да са налице, а реалните заплати се държат ниски в сравнение с нивата, което иначе биха могли да достигнат.
Евентуалните загуби на бизнеса от повишения корпоративен данък където и да е по света, ще се понесат предимно от работниците и потребителите, чиито жизнен стандарт уж целят да задържат и повишат. Затова последните, заедно със заинтересования бизнес, трябва да се противопоставят на политиците. Защото днешните им идеи стават утрешна политика и другиденшна криза.

"Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци. Никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин. Плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг", отсъди Върховният съд в САЩ по делото Хенверинг срещу Грегъри от 1934 г. Европейският съюз никога не е бил САЩ, а и самите САЩ не са вече онези САЩ. Но здравият разум няма националност. Крайно време е поне веднъж и България да го прояви.

А който ми опонира, че идеята е подкрепена от 130 държави в света, бих му казал, че не е подкрепена от 76. И че милиарди мухи в света ядат фекалии, но хората въпреки това смятат, че мухите грешат.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 3 Отговор
    Една валута, еднакви данъци, една ваксина, един чип, една религия, един Бог - Лукавия.
  • 2 Разлика

    15 2 Отговор
    Не данък "богатство", а данък "не мога да изплюскам" е това.
  • 3 Дългият

    11 4 Отговор
    Герберите вече прекалиха с наглостта и корупцията си. Още години има да се разследва истината и едва ли ще се разкрие цялата.
  • 4 Генерал Тошево

    13 3 Отговор
    Големите фирми всичките са на Герб шайката. Ако са с държавно участие са наблъскани калинки в управителните съвети. Там неконтролирано отиват държавни и европейски пари. Там данъците трябва да са двойни. Изобщо не може да се сравняват с малките фирми от провинцията.
  • 5 Калине

    12 5 Отговор
    отивай да прочетеш още малко за данъка че пропускаш една много важна част било то от незнание било то умишлено. И двата случая си написал доста глупости..
  • 6 Димов

    6 2 Отговор
    Всеки допълнителен дамък на фирмите, както и всеки допълнителен харч, който им наложат, моментално ще бъде начислен към цената на стоката/услугата им и ще го платят обикновените хора. С тези идеи правителството само доодира населението.
  • 7 Три метра чаршаф

    5 5 Отговор
    За да ни убедят,че ще им олекне кесията.Няма да се опразни,а само ще поолекне.Малко! Но и това им се свиди! И другото: Кво ви притиснява,нали са посочени фирми с над 750 милиона? Вие от кой сте- под или над? Казвате,че не сте толкова" големи"? Е, какво ви тревожи? Истината е друга! Ще ви пресекат укриването на обороти и данъци.Ето от къде ще губите.Пред тях няма да ви минават номерата тукашни.Сега отчитате много под този минимум,но влезе ли в сила,да не се окаже,че сте доста над 750 милиона изведнъж. Мандрата с безплатно сирене се затваря.Не разбрахте ли?
  • 8 Gen Gurko

    4 2 Отговор
    Точно този соросоид ще ми се изказва.
  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 3 Отговор
    Необлагаем минимум и Прогресивни данъци трябва да има навсякуъде по света.

    Държавите/политиците/ тябва да харчат по-разумно и по-малко. Тряба да остават повече пари у хората и по-малко да се разпределян от политиците. Това означава, по-разумно да се харчи за здравеопазване и социални дейности и за мегаломански проекти като АЕЦ Козлодуй. Повече пари за здравеопазване и образувание може да означава както по по-добо здравеопазаване и образувание, така и по корумпирано и крадливо.
  • 10 Служебното правителство

    3 4 Отговор
    превишава пълномощията си и се занимава с всичко друго,но не и с организацията на изборите. Това ще доведе до проблемни и опорочени избори.
  • 11 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    0 1 Отговор
    "В крайна сметка на потребителите се отнема възможността да получават по-добри и по-евтини стоки в количества..." От близо две десетилетия властва максимата счупи-купи, и то брагодарение на такива мултинац. компании, които ги засяга този закон. "Разумните данъци не са съществена пречка за производството - отнетите суми се компенсират от..." важи за местните фирми, а те със сигурност не са търговците с милиарди оборот, които ги засяга този данък. И бих добавил, че положението в България показва че ниските данъци са предпоставка да корупция и сенчести бизнеси, вкл. замърсяващи природата.
  • 12 Косе Босе

    0 0 Отговор
    Една много посредствена статия,с много некомпетентни внушения!
    Ниският данък изкривява пазара и облагодетелствува големият бизнес.Основна функция на данъците е социалния елемент,високите данъци в нормалните демократични държави са заради социалната справедливост и социален ефект,а в диктаторските държави са свързани с поддръжката на репресивният апарат и не носят социална справедливост.По ниските данъци имат ефективност само ако заплатите са високи и няма нужда от горепосочените следствия.Когато ниските данъци са приложени в държави без върховенство на закона идва КОРУПЦИЯТА като в България! -нисък данък с ниски заплати и липса на съдебна власт.В България трябва да се вдигне миним.заплата на 1000лв.да не се облага с данък,частните лица и фирмите да плащат веднага 15%данък,а след влизането на еврото данъка да стане 20%.Да започне "прословутата административна реформа,за да се вдигнат заплатите на дър.служители на 2000лв.Частника ще последва веднага тези нива.Така пенсионната система ще може да поеме ниските пенсии! Статията е типично лобистка и защитаваща интереса на бизнеса!Лишена е от аргументи и сравнения с данъчните системи на ЕС.ВДания-45%данък ,Англия 22%,и д-р. но са с изключителен социален ефект.След като в България много чужди фирми не плащат данъци,остава само заплатата на персонала което си е вид косвен данък за тях-и ние ги оставяме да приберат и заплатите който биха плащали в други държави,ето в това е геноцида на нашият политически "елит"към