Last news in Fakti

4 Март, 2021 10:26 20 173 24

Ще купи ли Спас Русев "Булсатком", за да обслужи незаконни интереси с държавни пари?

  • спас русев-
  • виваком-
  • булсатком-
  • делян пеевски-
  • свобода на словото

Задава се скрит монопол на пазара на платена телевизия и бетониране на постоянно растящите цени на мобилните услуги в ущърб на гражданите. Финансира го държавната банка ББР, в нарушение на мандата си и с парите на същите тези граждани. КОЙ контролира ББР и е дал одобрение?

Ще купи ли Спас Русев "Булсатком", за да обслужи незаконни интереси с държавни пари? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият собственик на "Виваком" и настоящ член на неговия надзорен съвет – Спас Русев, е пожелал да придобие "Булсатком". Финансира го държавната Българска банка за развитие с колосална сума обществени средства от много над 200 милиона лева. Нищо че ББР е създадена със съвсем друга цел - да подпомага малкия и среден бизнес. От километри мирише на далавера с държавни пари, които едва ли някога ще бъдат върнати…, пише "Либерта".

Защо Спас Русев иска "Булсатком" и чий незаконен интерес прикрива?

Спас Русев е подставено лице на собственика на "Виваком" – сръбската "Юнайтед Груп". След като им продаде компанията, той запази ключовата си роля като на член на надзорния ѝ съвет - доверен човек на новия собственик. "Виваком" и "Юнайтед Груп" отдавна искат да погълнат Булсатком – най-големият независим доставчик на платена телевизия в България. Поглъщането ще осигури господстващо/монополно положение на "Виваком" на този пазар, а интересът на монополиста винаги е ограничаване на конкуренцията, вдигане на цените и изнудване на доставчиците на съдържание (медиите).

Антимонополното законодателство забранява подобни сделки – именно защото застрашават конкуренцията, свободния пазар и ощетяват абонатите. Сделка от такъв мащаб подлежи на одобрение от антимонополните органи на Европейската комисия, а там законът се спазва и мераците за монопол нямат шанс.

Значи, за постигане на целта трябва да се наруши законът, включително като се заобиколи Европейската комисия. И тук изгрява звездата на професионалния подставен човек Спас Русев – той ще уреди монопола, като придобие "Булсатком", докато се кълне, че няма нищо общо с "Виваком". Сделката вече ще подлежи на одобрение не от Европейската комисия, а от нашата родна КЗК (Комисия за защита на конкуренцията). Тя едва ли ще си даде зор да разследва кой стои зад Спас Русев и дали има риск от монопол и няма да се поколебае да разреши сделка, която е подкрепена от управляващия кръг #КОЙ. Това сме го виждали многократно през годините.

Защо далаверата се финансира с държавни пари? КОЙ е наредил? България няма да получи парите си обратно!

Неприемливо и ощетяващо е тази скандална сделка да се финансира от държавна банка с обществени (с нашите) пари, заделени за нуждаещия се дребен предприемач. Частна банка едва ли би рискувала да влезе в подобен капан, като загуби както репутацията, така и парите си. А ББР едва ли някога ще си върне огромната сума, която се готви да хвърли за създаването на скрития монопол. Дори и Русев да задържи номинално Булсатком, той полека-лека ще прехвърли абонатите на "Булсатком" към "Виваком". Така "Виваком" няма да даде и една стотинка за монопола си, а финансиращата Русев банка – ББР (всички ние), ще пием една студена вода и няма да получим нищо от парите си. Спас Русев отново ще ужили всички нас, като вероятно източи Булсатком – коронната му дисциплина.

Защо държавна банка с мисия да подпомага малкия и средния бизнес ще финансира скрити монополни интереси? Нима за ББР основен приоритет в COVID-19 кризата не е подпомагането на закъсалия малък бизнес? Явно интереса на кукловодите на Спас Русев е по-важен от този на изстрадалите предприемачи, малки предприятия, ресторантьори, хотелиери, които крепят икономиката на плещите си.

Ясно е и че няма как това безобразие да се случи без санкция от най-високо ниво и без одобрението на корпулентен бизнес-партньор – Делян Пеевски.

Министърът на икономиката дължи обяснение на данъкоплатците – защо ББР ще хвърли колосални обществени средства в една далавера, насочена срещу обществения интерес, вместо да ги даде на бизнеса в нужда? Защо правителството тегли нови и нови външни заеми – за да финансира далаверите на Спас Русев ли?

Въпроси към продавачите на "Булсатком":

Един от основните акционери в "Булсатком" е и ЕБВР – институционалната банка на Европейския съюз. Наясно ли е ЕБВР, че продавайки "Булсатком" на Спас Русев участва в създаването на скрит монопол чрез заобикаляне на закона и в налагането на тотален контрол на медиите в България?

Наясно ли е ЕБВР, че ще бъде въвлечена в скандална сделка, финансирана от ББР в отклонение на нейния мандат да финансира малкия и среден бизнес в България? ББР вече е финансирала никому неизвестната фирма "Улас Инвестмънт" ЕАД, за да купи преди време част от акциите на "Булсатком". Всъщност в търговския регистър собственик на „Улас Инвестмънт“ се води експертът по всичко Владимир Каролев.

Наясно ли е ЕБВР, че Спас Русев е подставено лице на скрити нелегитимни интереси?

И най-страшните въпроси - за свободата на словото: Как Спас Русев и "Виваком" ще „върнат услугата“ на Пеевски за монопола върху платената телевизия, финансиран с държавни (нашите собствени) пари?

Едните уреждат държавно финансиране на далаверата, а другите? Известни са крайно близките отношения на подчинение между Пеевски от една страна (началник) и Спас Русев и изпълнителния директор на "Виваком" Атанас Добрев от друга страна (подчинени). Добрев, който вече си има собствен телеком в Албания, в последните 4 години източи в полза на други лица стотици милиони от "Виваком" чрез неразрешени от закона сделки. Тоест, "Юнайтед Груп" имат изпълнителен директор на "Виваком", който всъщност има друг началник! "Юнайтед Груп" може и да си мислят, че имат телеком, но всъщност господарят е корпулентен.

Отговорът е очевиден: "Виваком" ще има скрит монопол върху платената телевизия. В замяна, всяка критична тема за властта ще бъде сваляна от телевизионен ефир и съответно от платено разпространение, или ще бъде принудена да „слушка“, ако иска да бъде излъчвана и да има приходи – перфектният механизъм за „свободата на словото“ в поробена България.

А и идват важни за оцеляване на статуквото избори, нали?!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    30 7 Отговор
    Откакто на тия Мъск им "изтреля" сателит, ми стана ясно, що за Пунтамара са.

    Коментиран от #7

  • 2 Виновни

    39 2 Отговор
    са дюмбелите от българското колониялно правителство, че разрешава подобна сделка.

    Коментиран от #19

  • 3 Бе тоя

    26 0 Отговор
    мноо мяза на байДън. Да не са рода?
  • 4 Банкя

    59 2 Отговор
    Идиоти, идва 4.4.2021г. Правете си сметка каква народна любов ще ви се стовари върху кухните кратуни. Всяко нещо има начало и край. И с гробарите е така.
  • 5 Достойна присъда

    23 0 Отговор
    Той Левски беше купил по едно време,та...
  • 6 К.К.

    23 0 Отговор
    А кой стои зад юнайтед група, чии са капиталите?
  • 7 Антимафия

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Като знаем кой , назначи Директора на ТАЗИ ДЪРЖАВНА БАНКА ,
    КАКВО ИМА ПОВЕЧЕ, ДА СЕ ДОСЕЩАМЕ?
    Хунтата ,ще монополизира пазара , и смачка дребния бизнес?

    Дали и "Скат" телевизия е сред "наюрилите" се "Делян Пеевци"?
    Това звучи повече като" идея",
    на Валери Симеонов-,национализатора на бизнеси!
  • 8 XMEN

    26 0 Отговор
    Антимонополното законодателство забранява такива сделки ами какъв е проблема ЗАБРАНА НА ЗДЕЛКАТА
  • 9 366272818

    17 4 Отговор
    Ами, най-добре ще да дадат на Булсатком пари да купи Виваком от сегашните притежатели. Всичко ще се оправи тогава, Булсатком всичките, които бачкат там са пичаги, знаят си занаята. Перфектни са Булсатком. Евала и фирма. Дано станете 1 в бранша си!
  • 10 Абонат

    1 28 Отговор
    А дано да погълна "Бул", пакетите на Вива от 2-3 години станаха по-атрактивни. Имат в пъти повече програми от Бул.
    Дано Вива със Спас Русев смени гръцкия сателит.
    Абонат съм на Бул само, за да не си дупча апартамента.

    Коментиран от #16

  • 11 ГРЕКсатком

    9 11 Отговор
    Булсатком и сега са измекяри на ХУНТАта. След катоо започнаха протестите миналото лято, отново започнаха играта Тука има, тука няма интернет. През 2013 ми резнаха нета ,уж бил повреден кабел на БТК , а те отрекоха.Не съм критикувал , само четях.!!!И сега тъмни сили от Раззия ги командват.Завистливи руски банки искат да прилапат сателита ида го ликвидират .За това Булсатком се обслужва от Сандански ,а Българският няма клиенти.ГЕРБ са Евразийци.Вот за ГЕПП е вот за ДПС.

    Коментиран от #12

  • 12 ГРЕКсатком

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "ГРЕКсатком":

    Сандански да се чете ГРЪЦКИ-Данайски
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 емо73канар

    18 0 Отговор
    Този от най обикновен шофьор до къде стигна!!!
    Но Съдбата си знае работата, и много скоро ще има възмездия за всички.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абонат":

    Тиква нали хората това ти пишат. Вземат ли Булсатком, ще става монопол и ще ти вдигнат цените, а няма да имаш къде да ходиш.
    Прос народ.
  • 17 11111

    8 0 Отговор
    За съжаление на всички!!!
    Само си наем във форумите..
    Има нарицателни имена на СЪЗДАДЕНИ бизнесмени, които постоянно се повтарят в пространството..И КАКВО ОТ ТОВА, те си печелят ние си лаем...
    ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВАТ ...
  • 18 Истина

    7 0 Отговор
    нашата родна КЗК ха ха
  • 19 Сестра

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Виновни":

    Како какво очакваш от комунистите фалити и приватизации
  • 20 БОКОКРАД

    8 0 Отговор
    НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА КУПИ ИЛИ ПРОДАДЕ , СОБСТВЕНИКА Е ЕДИН И СЪЩ ........МАФИЯТА !
  • 21 Кински

    4 0 Отговор
    А тази ББР банката ще стане май новото КТБ..раздават се пари наляво надясно без да му се вижда края.даже и ББ беше се ядосал за един такъв кредит ама така си остана .да видим накрая кого ще обвиняват .няма да е Цветан Василев
  • 22 124

    3 0 Отговор
    И този е част от хунтата, ревизията ще ги вкара в затвора.
  • 23 ми да

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "емо73канар":

    най-обикновен шофьор,ама на Стоян Марков ;)
  • 24 Владислав

    0 0 Отговор
    Платих 120 лв. за гледане на телевизия за един следобед.

    Мошенниците от булсатком искат да им се плаща месечен наем за оборудване, след което става Ваше. Е да, ама не. След като си го изплатите и приключите с тях Ви обясняват, че трябва да им го върнете. Не че е ново, оборудването е старо, но си го купувате и след това трябва да им го върнете. И така до следващия клиент.

    Първоначално бях със сателитен приемник при тях, но след това ми предложиха IP приемник и аз се съгласих. Първият път техниците не дойдоха в уречения ден и решиха, че аз съм свободен всеки ден така че се обадиха един друг ден и ми съобщиха, че тогава могат да дойдат. Е да, ама аз не бях свободен. След втора заявка дойдоха и ми съобщиха вестта, че трябва да им върна сателитния приемник, който си бях купил. Измамници и мошенници нямат място в моя живот, така че на следващия ден им върнах техния IP приемник, както и таксата за включвачне и още една месечна такса с мисълта, че ще приключа с тях. Да, ама не. Измамниците видяха, че съм си купил нов телевизор и решиха да спечелят още пари от мен. За тази цел дори не ми съставиха предавателен протокол. Става въпрос за офиса в квартал Вароша, в Търговище.

    След няколко дни ми се обажда колежката от офиса с покана "ела да си вземеш приемника и да си гледаш телевизорчето, чакам те". Те от намек, че с мошенници и престъпници не искам да имам нищо общо, колкото и угоднически да звучат, не разбраха. След това са ми начислили 98 лв. неустойка, 7.