Last news in Fakti

16 Септември, 2021 08:00 24 030 112

Стрелбата с гранатомет през 2003 г. е полицейско беззаконие. Какво точно се е случило?

  • чакъра-
  • къща-
  • полиция-
  • акция

Държавата беше осъдена в Страсбург за смъртта на Тодор Димов Тодоров-Чакъра през 2003 г., който беше обстрелван с гранатомет в малка вила край Харманли по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов

Стрелбата с гранатомет през 2003 г. е полицейско беззаконие. Какво точно се е случило? - 1
Къщата, разрушена от обстрел с гранатомет. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Държавата беше осъдена в Страсбург за смъртта на Тодор Димов Тодоров-Чакъра през 2003 г., който беше обстрелван с гранатомет в малка вила край Харманли по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Медиите тогава не задават въпроси и ръкопляскат на новия Батман–Крали Марко, който постига пореден успех в борбата с престъпността.
Днес се оказва, че акцията по негова заповед е абсолютно беззаконие. Най-напред в МВР няма на въоръжение гранатомети. За атака срещу къщата са използвани армейски гранатомети РПГ, които са противотанково оръжие. Те най-вероятно са взети по устно нареждане от някое военно поделение и са използвани неправомерно, но никой не е предизвикал проверка по случая, за да докаже или опровергае това.*

Съмнителни са и обстоятелствата за смъртта и последните часове от живота на Тодоров-Чакъра. Полицейските шефове твърдят, че той е изстрелял срещу полицаите към 150 патрона с автомат калашников, имал точен мерник, а няма нито един ранен, не са забелязани щети по колите наоколо, а по тях уж имало дупки от куршуми.

Роднините на жертвата казват, че той е стрелял във въздуха и встрани от тях, колкото да ги плаши. Целият случай е описан с подробности във вестник „Харманлийски новини” по онова време от журналиста Иван Атанасов. Той цитира сестрата и майката на Чакъра. Те казват, че Чакъра е заявил на психолога, с когото разговарял, че няма намерение да убива, а ако някой пострада, това ще е той.
Заключението е, че се е самоубил, защото на дясната му ръка била намерена халка от граната. Но преди това къщата е била обстреляна с 15 снаряда с гранатомет.
Няма последваща проверка на действията на полицията. Това е и един от мотивите на съд в Страсбург да осъди държавата.

Кой е Тодор Чакъра и какво точно се е случило?

Чакъра е добре известен в Харманли, местна забележителност. Той се прочува през 1972 г., когато 17-годишен с още двама младежи негова възраст бягат в горите наоколо и се обявяват за партизани. Милицията ги търси един месец и става за смях.

Когато ги залавят, Чакъра е осъден и лежи в затвора 4 години и 4 месеца, осъден като политически. След 10 ноември 1989 г. Чакъра е обявен за репресиран и получава парично обезщетение. През 90-те върши престъпления – залавян е с незаконно оръжие, с кражби на оръжие, обвиняван е в грабеж на чейнджбюро. Лежал е два пъти в затвора. За последно е осъден условно за сводничество, защото предоставял жилище за сексуслуги. Но по-късно е заловен с оръжие и заклани крадени две телета, поради което присъдата му става ефективна.

Именно за тази присъда е сблъсъкът му с полицията през 2003 г. На 10 декември сутринта четирима полицаи пристигат във вилата му край града, за да го приберат да си излежи присъдата. Те били с извадени пистолети, което вбесило Чакъра, разказва историята в. „Харманлийски новини” през 2003 г. Майка му твърди пред вестника, че той се бил приготвил за влизане в затвора, приготвил си чорапи и дори се подстригал. Не се криел, всеки ден ходел из центъра на Харманли до полицията, всички го познавали. Но поради неадекватния си характер, избухнал, като видял полицаите с пистолети. Те му говорели на малко име, тъй като се познават, обяснили му, че така им било наредено. Най-вероятно пистолетите са били извадени по почина на генерал Борисов да има атрактивни акции и залавяния на престъпници. Чакъра обаче извадил автомат и се скрил в една стая на горния етаж. Полицаите чакали отвън няколко часа. Според версията на полицейския шеф на РДВР Хасково Иван Петров, също цитиран в местния вестник, те се скрили зад някакви автомобилни гуми, а Чакъра стрелял по тях и ги държал така като заложници, да не могат да мръднат. Полицаите извикали подкрепления.

Армия от 100 полицаи срещу един

На мястото се събрали рекордно количество полиция, общо над 100 души – 39 полицаи от Регионална служба „Полиция“ в Харманли, шестима полицаи от РДВР Хасково, 16 души от РПУ Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ – сред тях имало 5 снайперисти), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР.

Полицията се опитала да преговаря с мегафон с Чакъра, което е нелепо, защото те му викат от повече от 100 метра, а той няма как да им отговори, да го чуят. А и батериите на мегафона свършили. Роднините предлагали да му занесат телефон, това не станало.

Накрая към 20,30-21 часа на 10 декември пристига главният секретар на МВР Бойко Борисов да ръководи цялата тази армия за залавянето на един дребен престъпник. Още преди пристигането му към къщата са изстрелвани димки, а според някои очевидци, съобщили пред „Харманлийски новини“, че е стреляно няколко пъти и с гранатомет. Синът на Чакъра твърди, че след 17 часа от към къщата не е имало никаква стрелба, баща му не е давал поводи да го атакуват. Вече е тъмно, Борисов умува и се съветва до към 22 часа и тогава нарежда да се стреля с гранатомет. Според обясненията на Иван Петров, тогавашния шеф на полицията в Хасково, целта била от „вибрациите” да се задействат евентуално заредени от Чакъра около и вътре в къщата бомби и гранати. Петров твърди, че е имало взривове в къщата. Както твърди и сега Бойко Борисов, вече като премиер, Чакъра се самоубил с граната. Но това не е доказано с нужната проверка. Докладът е подписан от същия Иван Петров, сега депутат от ГЕРБ и член на комисията за контрол на ДАНС

Разказано през 2003 г., едно към едно

Сестрата на Тодоров-Чакъра – Таня, 2003 г.:

„Към 9.15 ми се обади Ангел Цанков (б. р. – шеф на полицията в Харманли) и ми каза, че има проблеми с Тошо, започнал да гърми. Отидох и 300 метра вървях пеша. Извиках на майка ми. След това им казах на полицаите – дайте му телефон, той иска да говори с вас. „Ние не можем да му дадем наша радиостанция“. Казах им „ние имаме телефони, аз ще му го занеса, няма да пострада никой от вас.” Полицията преговаряла с мегафон, на който му паднали батериите.
Къде бяха тези мини, след като аз минах без проблем? Къде бяха тези заложници – скрити в гумите ли? Там в гумите ли, където мръзнали 20 часа?
Той стрелял ли е по полицаите? Ако той стреляше с автомат по полицаите нямаше да има жив полицай, както те казват, че има точен мерник.

Казвам им „Дайте му телефона да разговаря с началниците, за да се разбере ще се предава ли няма ли да се предава. Те викат „Добре, добре, чакаме Бойко Борисов да дойде, да видим какво ще реши”. Това бе към обяд. Тогава те се изтеглиха. Чудеха се какви мерки да вземат.
Взеха да чертаят кой прозорец, къде има врата. Къде има прозорец 50 пъти им обяснявам, като мислим, че го правят за да приключи безпроблемно.
Малкият му син казва „не се трупайте толкова народ да ви вижда, вие го вбесявате, нервирате. Той през 1994 година е ранен.”

На психолога каза, че няма намерение да убива и да няма жертва, „ако има потърпевши, единствено аз ще съм потърпевш”. Това не бе ли достатъчно? Казах им ясно откъде може да си мине, да се пусне димна граната и да се обезвреди. Трябваше ли да дойдат 30 барети и да гърмят?
Идете вижте какво е вътре. Плочите между етажите ги няма
Да дойде един полицай да каже, дето е стреляно по него.
Нашата полиция може да има резервни димки и като свършат да донесе още, а нямат резервни батерии за мегафона. Така ли се правят преговори?
Той знае какво го чака, ако убие полицай.
Това някаква инквизиция ли беше, показно убийство ли беше? Да стоят майка му, синовете и сестра му отстрани, а те да го убиват. Той ли беше най-големия терорист, че трябваше да се взривява цялата къща?
Трябваше сутринта да научим по телевизията, че е бил убит. Отиваме и нас не ни допущат. Кой го е разпознал, след като нас не са ни викали. Казали от полицията никой да не го пипа.

Говорих с Петров, Цанков, Тодоров, да говорят с него. През цялото време е бил в стаята си. Защо пожарните не отидоха да гасят, когато гореше вилата? Кой нормален човек ще издържи, ако се хвърлят 30 гранати?
Ангел Цанков всяка сутрин го притесняваше. Всеки божи ден пращаше полицаи постоянно. Затова се принуди де иде на вилата да живее. Казваше: „Този човек ще ме докара до голяма беля.” И така и стана. Той имаше заведения и не плащаше на полиция, на никой.
Преди 35 дни идваха да го арестуват, за да влезне в затвора. Той поискал документ за това, те не представили и той отказал. През това време всеки ден си пие кафето в центъра, идва да се къпе тук. През това време ние обикаляме по съд, прокуратурата, полиция, да видим кога е влезнала в сила тази присъда. В съда казаха „Ние не знаем, че Тодор трябва да влезне в затвора, вие от къде знаете?” От затвора ми казаха, че има влезнала в сила 6 месечна присъда, а ние не можем да намерим документ за това.

Бях извикана за преговори, но на практика нямаше преговори. Как може да се преговаря на 300 метра, като само едната страна има мегафон?
Не мога да проумея как могат тази хора да спят нормално, след като направиха това?
Защо унищожиха първия етаж, след като Тодор бе на втория етаж? Документи и покъщнина, всичко изгоря.”

Майката на Чакъра, Мара Чакърова, 2003 година:

„Намерението му бе да иде в затвора. Той се бе остригал, чорапите му бяха изплетени. Казах на Цанков (б. р. – шеф на полицията в Харманли), че Тодор е готов да си излежи присъдата. Това бе към 10 ноември.

Всичко му бе готово. Но дойдоха изведнъж трима с пистолети в ръце и това го раздразни. Те не влезнаха като хора да го задържат. Аз през това време държах кучето, за да влезнат. Той, като видя как влизат, това нещо го вбеси и каза „махайте пистолетите настрани“. А те викат „ама те ни задължават“. Той каза „така не става“ и гръмна във въздуха с пистолета. „Ама така не може Тошо, ние за теб сме дошли“. „Назад ви казах“. Той си влезна вътре.

Те не му представиха никакви документи за това, че трябва да иде в затвора. От 8 часа до 11 без 15 полицаите стояха на стълбите вътре до една вратичка. Тогава аз започнах да му пискам „Ти имаш куршумова рана, знаеш колко боли. Тия момчета са млади, за това ги пращат.”
Той казва „те ги пращат, но не по такъв начин с пистолети насреща“.
Аз отидох и изведох момчетата от друга врата, Тошо да не види.
През това време полицаите се обадили на другите. По едно време дъщерята вика „майко, майко” и аз излязох. Горе – полицаи колкото искащ, коли колкото щеш.

Тогава вънка бе техния началник Ангел Цанков, вика „Сега всеки държи по един автомат, ще видиш и какви кучета ще дойдат, червени барети.“ Правят нещо като сеир, като джумбуш. И едно от Свиленград, не го познавам, и той се смееше. „Да не правим Трета световна война”, питам аз. Три линейки, три коли, фадроми.
Седем софийски коли дойдоха, излязоха едни момчета и започнаха да слагат бронирани жилетки. Други пък сваляха чанти.
Извика ме един психолог и ме попита защо така се държи синът ми. Каза „Искаме да направим така, че никой да не пострада. Ние имаме храна, ще стоим ден, два, синът ти има ли храна? Той ще огладнее, ще хвърлим димка, има ли счупен прозорец, и ще го хванем. За него добре и за всичките добре.” Човека хубаво каза.
Той стреляше във въздуха и след това. Той каза на психолога „Няма да направя така някой от вас да стане жертва. Ако стане жертва, ще бъда аз самият.“

Иван Петров, началник на РДВР Хасково през 2003 г. на пресконференция в Харманли:

,,В 6.30 сутринта на 10 декември полицейски екип, в който влизат двама сержанти и двама оперативни работници, отива да изпълни заповед. Разпоредено им е Тодор Димов Тодоров, за който имаме информация, че се укрива във вилата си, и има влязла в сила присъда.

Пресконференция през 2003 г. в Харманли. Вдясно е шефът на полицията в Хасково Иван Петров, сега депутат от ГЕРБ, вляво е полицейският шеф на Харманли Ангел Цанков. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз
Когато служителите отиват на място, там ги посреща майка му. В това време Тодор излиза иззад вилата с автомат ,,Калашников” и стреля по полицаите. Те са успели да се скрият зад изоставени автомобилни гуми и са стояли там през целия ден, защото той ги е държал под обстрел.”

През това време идват другите полицаи от Хасково, София и Свиленград. Пристигат синът му и сестра му, чрез които са се водили преговорите. На помощ привикват и две фадроми…
Ние го убеждавахме, че за такава присъда не е нужно такава съпротива, но той държеше на своето, че в затвора няма да отиде…
В късната част на деня той се отказа да преговаря, като едностранно прекрати разговорите с нас. През цялото това време Тодор стреляше от различни места от къщата, вероятно с няколко типа оръжие, като за целта си направил амбразури в стените. В същото време държеше под обстрел всички около вилата. Изстрелял е общо около 150 куршума…

Към 20 часа в Харманли пристига и главният секретар Бойко Борисов. След като се запознава лично със случая, са взети мерки по обезвреждането на Тодор…
Атаката с гранатомета РПГ 7 е започнала около 2,30 часа през нощта.
При взривяването на гранатата, изстреляна от него, се получават силни вибрации и ако има накъде поставени бомби, закачени с въже, те ще паднат и по този начин ще се обезвредят…
Днес сутринта трупът на Чакъра е бил видян от полицаите на последния етаж от пожарникарска стълба.”

В „Харманлийски новини” пише още:

„Тодор ядосва майка си, изгонва я без връхна дреха , заключва се и започва да държи под обстрел оперативни работници и сержанти. Засегнат е полицейският автомобил, който бил в непосредствена близост до колегите…
При всеки опит да избягат към безопасна зона, били обстрелвани. Чак през нощта ги изведохме.
Сестра му и сина му го разубеждават, че за такъв вид присъда не е необходимо да има такъв отпор. Дойдоха психолози и водиха преговори, за да го разколебаят и да се откаже да обстрелва полицейските служители.
На епизоди той водеше ожесточена стрелба. Това показва, че е добре обезопасен и решен на всичко. Колеги с голям стаж казват, че такова нещо не са виждали, а той имал доста точна стрелба. Няма засегнати полицаи по голяма случайност.

Въпреки че бяха положени много усилия в късите части на деня, отказа едностранно да разговаря с преговарящите.

И след обяд дойде специализирания отряд за борба с тероризма и те бяха жестоко обстреляни от него. Личат си ясно куршумите по колата и гумите, където са се крили. В панели, където са се крили нашите колеги.
Трудно се локализираше източника на стрелбата, защото той е махнал тухли от стената и образувал амбразури. Колеги не могат да локализират от къде се стреля. Имаме съмнения, че той е гърмял с няколко типа оръжие от няколко места, придвижвайки се.

Пристигна и главния секретар, който видя, че се води стрелба. То нареди да се предприемат мерки за обезвреждането на Тодоров. Някой човек е казал, че има капани и например, като се вдигне някой предмет в помещенията, да се получи взрив.
По заповед на главния секретар къщата се обстрелва с гранатомет. При него се получава голяма и добра вибрация и ако има закачени предмети, като гранати ще паднат и ще се обезвредят. И след първи взрив на входната врата се получиха няколко вторични вътрешни взрива.
Към 20.30 бяха изстреляни димки, но от тях нямаше ефект, защото той продължи да стреля. От тях се запали една от стаите. Пожарът прерасна в по-горния етаж и в покрива.

След няколко изстрела с гранотомета всичко утихна, но не влизахме, защото знаехме, че има приземно помещение от бетон и може да се крие там.
Рано сутринта около 8 часа всичката жива сила претърсихме района и на последния етаж бе открит трупа на Тодоров…

Нямахме информация че е въоръжен, защото тръгнахме малко наивно.
Той веднъж е предупреждаван, че трябва да отиде в затвора.”

Майката на Чакъра, на 78 години, през ноември 2012 г. пред Иван Атанасов от в. „Харманлийски новини”:

„През 1994 година той работеше на паркинга на Гергана, беше отговорник. Една вечер на една кола видели, че е разрязан брезента. Като се приближил видял, че от предната страна големи хора – депутат и бизнесмен, са товарили кашончета наркотици. Той им рекъл „щом вие го правите, какво остава за големи хора“. Същата вечер го прибраха, за да го убият, но той избяга. Раниха го и лежа в харманлийската болница 20 дни и на Пещерско шосе 20 дни.
Това го направиха Иван Петров, Ангел Цанков (б. р. – шефове на полицията в Хасково и Харманли). Тази акция бе, за да го убият. Да покажат, че е терорист. Тази дума звучи лошо и те искаха да се представят пред света.

Първият път не можаха да го убият.
Той за абсолютно нищо е нямал вина. Посрещнал е полицаите с автомат, защото той се самоотбранява. Онези са с оръжие, той с какво трябва да бъде?
Не съм удовлетворена от решението (б. р. – на съда в Страсбург), докато тези като Бойко не бъдат очистени, това са мафията. Пиши го, аз съм го казала.

––––––––-
* Допълнено – Проучване на e-vestnik показа, че по непотвърдени официално данни в МВР гранатомети има жандармерията, кой знае защо – това означава тя да има готовност да стреля срещу бронетранспортьори и танкове. През 2003 г. по свидетелства на местни хора пред в. „Харманлийски новини“, след няколко изстрела боеприпасите свършили и тогава камион на гранични войски докарал още муниции за гранатомета. Свидетели смятат, че гранатометът е донесен от гранични войски или от СОБТ.

Източник: е-vestnik


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    284 21 Отговор
    СИК-аджийско беззаконие. Къде е плямпалото Боко, да коментира? Задайте му този въпрос, джурналистки.

    Коментиран от #4, #39, #78, #91

  • 2 пешо

    281 19 Отговор
    много народ затри тиквата , сега хукнал по манастири да се моли и дарява народна пара да му се опростят греховете , тикво и манастир да направиш никой нищо няма да ти прости .
  • 3 вижда се

    227 12 Отговор
    Тиква ни управлява 15год. .Това е положението в курника.

    Коментиран от #68

  • 4 Боко Тъпото

    153 10 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Не съм бил аз, комунистите управляваха, моето 10 годишно телефонче даже няма кирилица.
  • 5 Boxer EZ 3.0

    229 11 Отговор
    Да се приеме закон за личната финансова отговорност на държавните служители!
    Когато държавата е осъдена, сметката да се плаща от замесените служители, взели погрешни решения!
    Стига държавата е плащала за своеволията на тоя и оня!
    Накрая тея пари излитат от нашият джоб!

    Коментиран от #50

  • 6 Ало СИК

    199 11 Отговор
    Ама бил се барикадирал, и какво от това? Колко време може да остане вътре? Нито заложници е взел, нито нищо. Тиквата проста веднага нарежда да го ликвидират с гранатомет. Не става само с мускули, трябва и акъл. Не държавата, а Боко трябва да бъде осъден.
  • 7 Наблюдател

    23 66 Отговор
    Какво се е случило знаят само форумните списвачи ! Четете тук и ще разберете . ;)

    Коментиран от #95

  • 8 РазБойко тиквата съм

    166 11 Отговор
    Чакъра знаеше много за наркотиците и трябваше да го приключиме, като Мишо Бирата.
  • 9 Псевдоним

    157 8 Отговор
    Бойко е бил уплашен, че този човек знае нещо и се е подсигурил с гранатомет, преди да го самоубият.

    Коментиран от #110

  • 10 До Факти

    120 5 Отговор
    Свържете се с Мирена Филипова , когато работеше за АЛФА тя направи покъртително интервю с майката на Чакъра , убили са сина и пред очите и ...
  • 11 МАФИЯ НА ББ

    114 7 Отговор
    ТРИ МАНДАТА БОЙКОВИЗЪМ- ШАЙКАТА ГЕРБ НАПРАВИ БЕЗАКОНИЕТО ЗАКОН!!! СОДЖУЦИ,РЕКЕТ,УБИЙСТВА, ГРАБЕЖ НА ФИРМИ ,ЕВРОСРЕДСТВА, ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА. ТОВА Е КЛОАКАТА ГЕРБ МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ИМАЩА СИ ЧАДЪР В ЛИЦЕТО НА ГЕШЕВ.
  • 12 Борисов стреля лично с гранатомет по

    121 5 Отговор
    Къщата, гледахме го по телевизия!!! Забравих те ли го, него споменавате изобщо!!! Защо?Смятате че никой не си спомня нищо, иче несее случило??Гледаха го хиляди хора и го помнят, стрелеца с Гранотомета!!

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мишо Бирата

    82 7 Отговор
    Аз съм убеден ,че и по тоя случай Рапона ще потърка нара при бай Ставри поне десетина години !!!
  • 15 Ива

    87 15 Отговор
    Извинявайте ама Чакъра защо се представя като много опасен престъпник? Той беше просто един пияница от селото, даже често ядеше бой в кръчмата защото се заяждаше като пийне

    Коментиран от #17

  • 16 Светослав

    36 83 Отговор
    Много адвокати на човек стрелял по полиция!! Как не Ви е срам! Утре, ако някой стреля по вас с автомат ще го защитавате ли!
  • 17 чакръка

    14 29 Отговор

    До коментар #15 от "Ива":

    И тебе те е пердашил с паламарката,а?
  • 18 Ха ха ха

    18 110 Отговор
    Ха ха ха , колко ги е страх всички от единствения голям държавник на България , Бойко Борисов , та чак съчиняват пасквили и всякакви долнопробни журналистически инсинуации в опит да го очернят ..... А той големия народен любимец , Бойко продължава да се радва на народната любов , да бие всички долнопробници на всички избори , така както ще стане и на тези ....
  • 19 чакръка

    34 55 Отговор
    Чакърът е изнасилвач, притежава арсенал от бойно оръжие, има присъди за сводничество и сконяване към проституция, въоръжени грабежи, кражби и най-вероятно недоказани убийства, защото оръжието е, за да убива!!!!!!!
    А, полицаите били виновни, че когато го арестували, били с извадени пистолети!?

    Коментиран от #27

  • 20 Сатъра на Хана

    93 5 Отговор
    Това беше услуга която Бойко Рапона извърши за Тенчо Тенев - Теньо Свинаря от Харманли, Един от основателите на Източноевропейска петролна компания ...Интерпетролеум енд Партнърс , заедно със Стоил Славов от УБО, Любчо Василев, Маджо , Маргините и Пашата.... Същия Теньо Свинаря - Агент Стефан от ДС заедно с Фатик контролираха и дрогата която влизаше от ГКПП Капитан Андреево
  • 21 Малко е

    19 60 Отговор
    Малко му беше на престъпника .Тая криминално смет , чакърчето , трябваше с бомби да го засипят та да се разхвърчи на парчета .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 чъкъра

    23 5 Отговор
    чакам го ,него и внуците му
  • 24 сара

    45 5 Отговор
    Ей така 30 г стрелят по нас с гранатомет - дано сега е дошло време да рикушира.
  • 25 Ей страшно племе

    39 34 Отговор
    СМЕ!! Ха сега кажете ако в друга държава беше извадил оръжие тоя престъпник, дали нямаше да го разстрелят като куче! А къде са интервютата с тия хора които този престъпник е почернил, окрал, бил! За сводничеството да не говорим!!!! За НЕЗАКОННОТО оръжие също!!! И сега какво,ще го правим герой!!! Кой от пишещите ще гарантира, че не е стрелял по полицаите, а ако вашите синове са там и участват в задържането му, и почнат да ви успокояват че той рецидивиста видите ли ще постреля само във въздуха затова няма да им разрешат да отвърнат на огъня, ще се съгласите ли да станат пушечно месо!!!! Видите ли престъпника се бил изнервил горкия ...??!! Лесно се пише!!! Наистина това журналистите в голямото си мнозинство са хора без морал!!! Дай им " история" и им гледай сеира, от престъпника герой ше направят!!!
  • 26 БАЙ КУРТИ

    35 41 Отговор
    Ако погледнем обективно на нещата . Първо бил е хайдук ,лежал няколко пъти в затвора . При опит за залавянето вади АК и изпразва няколко пълнителя
    , а господата които го защитават , според вас МВР с бъклица и дрян ли е трябвало да го посрещнат . Но ако стреляше по вас ,ДРУГА ПЕСЕН ЩЯХТЕ ДА ПЕЕТЕ.
  • 27 Сух

    53 10 Отговор

    До коментар #19 от "чакръка":

    До колкото се разбра е липсвал документ за задържането му. Ква работа имат тез там с оръжие?

    Коментиран от #40

  • 28 обективен

    17 10 Отговор

    До коментар #12 от "Борисов стреля лично с гранатомет по":

    ненормалнико не подвеждай хората.Има хора които помнят.
    Какво стана в Лясковец.Лошото е че има двойни стандарти в Европа и винаги ние сме виновни

    Коментиран от #31, #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 РАСО

    28 22 Отговор
    Глупости на търкалета, били с извадени пистолети....а този Чакър е требвало отодавна да търка наровете в затвора, "месттна забележителност " -рецивидист от класа.....такива трябва да ги наказват с куршум в челото ,няма спасение от тях дори и в затвора да са,все някой "адвокат" ще ги оправдае и ще ги изкара чисти като момина сълза .....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИВА ПИКлата

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Запасняк":

    най много да напълниш гащите с бойни отровни вещества ,мухль0
  • 35 винкело

    26 6 Отговор

    До коментар #28 от "обективен":

    така етиквата стреля - той е убиеца
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сатъра на Хана

    44 6 Отговор
    ИНТЕРЕСНО МИ Е КОЛКО ОТ ЛГБТ КОМЕНТАРОРИТЕ СА ОТ ТОЯ КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ И ПОЗНАВАТ БОЙКО БОРИСОВ ЛИЧНО? ....ЩОТО АЗ БАНДИТА БОЙКО РАПОНА СЪМ ГО ВИЖДАЛ КАК ДАВА ОХРАНА НА ИНКАСОТО НА ПАРИТЕ НА СИК СЪС ИПОНЦИТЕ ОТ КАП.АНДРЕЕВО ДО СОФИЯ . ... ИДВАХА С ДЖИПОВЕ И ТОВАРЕХА ПАРИТЕ ОТ РЕСТОРАНТ А НА МИТЮ ТЪПАНАРЯ , КОЙТО БЕШЕ ТОЧНО ДО МАГАЗИНЧЕТО ЗА ДЕТСКИ ИГРАЧКИ НАБАШАТА НА ДОКТОРА .....САМО САТЪРА МОЖЕ ДА ИЗКУПИ ГРЕХОВЕТЕ НА СИК
  • 38 ЧОЧО

    23 5 Отговор
    Само в България може да прочетеш по сайтовете за смърта на героите от прехода,Самоковеца,Карамански и останалите .Наистина няма такаваДържава(народ).
  • 39 Ггггг

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    И какво срана б.б. премиер... нагъл тип. Безочлив. Като е пи негова заповед и е незаконно , какви му бяха последствията?!
  • 40 БАЙ КУРТИ

    12 13 Отговор

    До коментар #27 от "Сух":

    Пак не си в час с НК и НПК . Когато има влязла в сила присъда и осъденият го знае но отказа да изпълни разпореждане на съда се пристъпва към задържане и изпълнение на присъдата
  • 41 Ми кво друго

    29 4 Отговор
    от родната полиция.
    Пoлициятa ce oпитaлa дa прeгoвaря c мeгaфoн c Чaкърa, кoeтo e нeлeпo, зaщoтo тe му викaт oт пoвeчe oт 100 мeтрa, a тoй нямa кaк дa им oтгoвoри, дa гo чуят.
  • 42 Behemoth

    35 4 Отговор
    Ми така е ...ювелирна акция ръководена от най подготвения....той и държавата така ръководеше...
  • 43 Нека сега...

    32 4 Отговор
    ...Тиквата да бръкне в чекмеджето си и плати,а не пак ние-народа на БГ...!!!

    Коментиран от #44

  • 44 Ко прайм...?!

    37 4 Отговор

    До коментар #43 от "Нека сега...":

    Ами те парите в чекмеджето на Тиквата,са пак от народа...?!?!
  • 45 Нормален

    17 22 Отговор
    А бе Вие нормални ли сте ? ПРЕСТЪПНИК има желания как да бъде прибран в затвора . После малко пострелял с пищак и с автомат да ги стресне щот не дошли с баница. малко му е било. При Тошо щяха да го ядат прасетата.
  • 46 продал на герб

    16 4 Отговор
    не 15 20 години един народ търпи такова нещо което естъпило на тях самите
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 мишена

    16 27 Отговор
    Гранатометът беше средството, което изстреля Бойко нагоре. Затова не съдете по мизерните минусчета тук от платени тролчета, сложени за "неправомерното" му използване. Съдете по резултата - Бойко стана премиер, огромна част от народа го подкрепяше за по-крайните му действия, нонародът чакаше тези мигове с години, омерзен от грабежите, побоите, изнудванията и т.н. на мафията. Не говоря за нищо друго и не обсъждам с вас други сегашни качества на бившия премиер, подчертавам само безспорната подкрепа на народа за предишните му действия.
  • 50 Гочо

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer EZ 3.0":

    Тогава за правилни решения трябва да дават .Какво ще стане в първия вариант кой ще иска да става като винаги ще бъде увзвим

    Коментиран от #85

  • 51 Летописец

    13 7 Отговор
    " Той се прочува през 1972 г., когато 17-годишен с още двама младежи негова възраст бягат в горите наоколо и се обявяват за партизани. Милицията ги търси един месец и става за смях.

    Когато ги залавят, Чакъра е осъден и лежи в затвора 4 години и 4 месеца, осъден като политически. След 10 ноември 1989 г. Чакъра е обявен за репресиран и получава парично обезщетение. 🤔 През 90-те върши престъпления – залавян е с незаконно оръжие, с кражби на оръжие, обвиняван е в грабеж на чейнджбюро. Лежал е два пъти в затвора. За последно е осъден условно за сводничество "

    Политически, Репресиран - Активен борец за евроатлантизъм. 😜
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 5 Отговор
    мафията у нас си има ДЪРЖАВА
  • 53 Отврат

    25 6 Отговор
    Закривай милицията!
    Рапона на съд, но съден от съдии от Америка!

    Коментиран от #55

  • 54 МАФИЯ

    22 4 Отговор
    БОЙКО МУТРИ всичко се връща
  • 55 Коректор

    6 10 Отговор

    До коментар #53 от "Отврат":

    Ами те Бойко и Гешев са си хора на янките !
  • 56 Гербер

    7 42 Отговор
    Само на тиквите им се струва, че Тиква ги е управлявала 15 години. Ако не беше Б. Борисов, България днес да е хлътнала 5 пъти повече в недоимък и престъпност. Браво на тогавашния Секретар на МВР! Да ни е жив и здрав Генерала!

    Коментиран от #66

  • 57 българин

    30 4 Отговор
    Ние сме по зле и от талибаните!
    Щом сме допуснали талибан пожарникар да ни управлява, това е !
  • 58 ИВАН

    22 7 Отговор
    Браво на Чакъра, за мен това е героичен мъж, щом е излязъл като малък в гората ... такива трябва да се привличат да работят за благото на обществото, за благото на всички, а мижавите и страхливи полюцаи се нахвърлили 1000 човека срещу еди, джюмбюш да си правят, да се гаврят с един герой ... пу, срам ме е, че съм българин
  • 59 Ние сме

    20 4 Отговор
    Държавата на мутрите!
    Народа си избира мутра да го управлява!
    И затова 30 години след 89 година ние сме най-бедната държава не само ЕС!

    Коментиран от #61

  • 60 Nostradamus

    28 4 Отговор
    Сикаджията борисоФФ Ликвидира всички от другите групировки и тия, които имаха неопровержими доказателства, че е Мутра и Убиец !
  • 61 реалност

    19 4 Отговор

    До коментар #59 от "Ние сме":

    Най-бедната и корумпирана милиционерска държава!
    Дори и след Албания!
  • 62 Чакъра

    19 4 Отговор
    Няма да е зле да се направи следствена въстановка по случая, но със стрелба с гранотомет по къщата на БОКо в Банкя!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Коментара

    19 4 Отговор
    Ако нямаше човешка жертва (било то и на престъпник), това щеше да е една от най-добрите полицейски комедии в новата ни история!
  • 65 Хахаха

    5 14 Отговор
    Стари манджи ....
    ГЕРБ идва на власт за ужас на рус.п.ит.еците
  • 66 Еми то

    11 1 Отговор

    До коментар #56 от "Гербер":

    ние и без това сме си на последно място, ако не си забелязал.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    И СТРАСБУРГ , КАТО СТРАНАТА ЕЛДОРАДО ЗА ПРОКУРАТУРАТА ОТТЕЧЕ ВЕЧЕ ...
  • 71 Генерал

    12 21 Отговор
    №1
    Нали Факти трябва да плюят по Борисов по нареждане на фатмака, стигнаха и до гранатомета. Горкия престъпник. Вижте с какво закачливо умиление се пише за него ..Тoй ce прoчувa прeз 1972 г., кoгaтo 17-гoдишeн c oщe двaмa млaдeжи нeгoвa възрacт бягaт в гoритe нaoкoлo и ce oбявявaт зa пaртизaни. Милициятa ги търcи eдин мeceц и cтaвa зa cмях.. той се бил приготвил за влизане в затвора, приготвил си чорапи и дори се подстригал....Публикувaнo във фaкти.бг: Тoй зa aбcoлютнo нищo e нямaл винa. Пocрeщнaл e пoлицaитe c aвтoмaт, зaщoтo тoй ce caмooтбрaнявa. Oнeзи ca c oръжиe, тoй c кaквo трябвa дa бъдe?....А Борисов е от черен по-черен, полицаите също. Стреляли с РПГ ама той бил за танкове. Изстреляли 30 гранати ? РПГ стреля и с осколочно-фугасни и една такава е щяла да го направиш на кайма. Явно не са искали дая го убият, или да срутят къщата. Правилна не са го доближавали на разстояние за прицелна стрелба, защото АК не е за рпренебрегване. Факта, че сред органите на реда няма пострадали, говори за правилно управление на операцията. На всякъде по света от нож на горе се води опасно оръжие. Въоръженият с АК е тежко въоръжен. Нормално е да бъде убит. четете за последните нападения в Европа , РФ и т.н. Почти никъде въоръженият нападател не оцелява.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 чакръка

    11 13 Отговор
    В Щатите си имат БТР -ри за такива случаи!!!!!
    В Русия ги стрелят с танкове и оръдия, има видео в Ютюб!
    В България престъпниците убийци си имат защитници!?
    Защо е стрелял с калашника и е имал арсенал от оръжия според вас? За да убива, за това!
    Който стреля по полицията го убиват, стана ли ясно посланието????
  • 76 Генерал

    8 14 Отговор
    №2
    Оказва упорита въоръжена съпротива на органите на реда и е рецидивист. Е, как очаквате да действат ? Видяхме и как действаха доста по-късно, когато един луд с пистолет помля и уби полицаи. тогава ръководещия акцията си бе виновен. Борисов не допусна да пострадат момчета, но днес някакък анонимен пухльо дето не смее на жена си да повиши тон разнищтва операцията и дори си позволява да пише : ... Медиите тогава не задават въпроси и ръкопляскат на новия Батман–Крали Марко, който постига пореден успех в борбата с престъпността... Да, Борисов тогава прояви ръководни умения, прояви способността си да взима трудни решения. Не напразно по-късно управлява София и цялата държава доста над 15 години. Колкото и неистово да го мразите защото изпитвате комплекси, кой от днешните пудели със зелени чорапи на Радев ще поеме такава отговорност. Това не е да броиш колко шишета с Веро е отмъкнала чистачката в някое ведомство при предишното управление и да правиш от мухата - слон. А мухата била действала на ръба на закона.Хубаво е, че все още има хора / като Борисов/ които могат да взимат решения и да си носят отговорността за тях. Това качество се възпитава трудно.
  • 77 1-ви от Софето

    4 8 Отговор
    Айде не ни занимавайте с тия истории от 2003г,има по важни неща за решаване тази зима.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 йоРдан

    4 0 Отговор
    Гранични войски имат гранатомети. На всяка застава имаше по три броя и много муниции.
  • 80 фрет

    18 4 Отговор
    Обичат да преувеличават- телета откраднал, жилище предоставял за услуги- третирали ги като терорист. И такава зрелищна акция, сякаш е тръгнал президент да убива или Белия дом да взривява. Структурите винаги всичко раздуват и преувеличават, като че ли кокошкарят застрашава националната сигурност или е извършил престъпления срещу човечеството.
  • 81 Боко рапона

    12 1 Отговор
    колкото пъти даде показания, толкова различни версии ще представи. Този нещастник е умствено разфокусиран.
  • 82 ДжафДжаф

    14 5 Отговор
    "Дребен престъпник", въоръжен с Калашник и гранати!!! Може и на истина да е бил "дребен" на фона на цялата престъпност и при положение, че се е занимавал да краде телета, но при всички случаи е бил изключително опасен, при това психар! Така, че полицаите мога да ги разбера. Случаен рикошет и си на оня свят! Съвсем друг въпрос и тема е присъствието на оня тъп Рамбо от Банкя там. Медиите и мисирките всъщност го направиха цар! Спомням си, че в оня период първата и последната страници на вестници като 24 часа и Труд бяха заплюти за Генерал Бойко Борисов!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Именит

    15 1 Отговор
    Тиквуций да поднесе извинение и да плати кръвнина!
  • 85 Boxer EZ 30

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гочо":

    Те да не работят за без пари?
    Нали получават заплати!
    За това им се плаща - да вземат правилни решения!
    А когато бездействат или действат погрешно - плащаме ние!
    Това трябва да се промени!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Активен борец

    15 2 Отговор
    Чакъра е герой! Той е партизанин, който се е сражавал срещу хунтата! Посмъртно трябва да бъде направен "активен борец срещу фашизма и капитализма"!Близките му да получават до гроб пенсията му!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Vladi

    20 2 Отговор
    Лъжа е че Бойко Борисов като главен секкретар е разпоредил на МВР да се осигури гранатомет и някой си полицай е стрелял , Истината е , че Бойко купи гранатомета от престъпника Мани от жк Дружба 2 , абсолютно незаконен и НЕрегистриран гранатомет , сложи го в багажника на колата и замина , Там Бойко лично го зареди , сложи го на дясното си рамо стреля и уби Чакъра , цитирам какво каза след изстрела Бойко Борсов ” Е на тоя му фръкна зелката” престъпника и убиеца с незаконно оръжие е Бойко Борисов ,а не Чакъра , чакъра нито е убилнякого нито е ранил някого , това беше показен разстрел на лична основа свързана с наркотици за Турция

    Коментиран от #94

  • 91 Що, в щатите с бъклица ли

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Щяха да го калесват да излезе?
  • 92 бай Иван

    14 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не съм удовлетворена от решението (б. р. – на съда в Страсбург), докато тези като Бойко не бъдат очистени, това са мафията. Пиши го, аз съм го казала. Е ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 бат рамбо

    2 5 Отговор

    До коментар #90 от "Vladi":

    Гранатомета го купи от мен, имам още, ела да ти продам?
    За 300 лв ще ти прдам гранатомет, имам и гранати, 50 лв парчето!
    Номерът ми е: 0888 632123
    Обади се!
  • 95 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Интересното е, че източникът, е-вестник, се финансира от....познай кого.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Ал Тъпоне

    10 4 Отговор
    Както се вижда районът е трудно достъпен и трудно може да се закара гаубица! Затова са го гърмели с гранатомет!
  • 98 Българин

    5 11 Отговор
    Съдът в Страсбург защитава престъпниците, гейовете и циганите. Така, че е нормално България да бъде осъдена от един престъпник.
  • 99 Молко беше

    4 12 Отговор
    Малко и беше на тая криминална смет , трябваше на кол да го побият . Жив да ни Бойко, че ни отърва от него !
  • 100 Политически маркетинг

    6 0 Отговор
    Статията един вид реклама за Борисов.
  • 101 РАЗУМНО

    5 2 Отговор
    В СТРАСТБУРГ СА ПРАВИ С ТОП ПО ВРАБЧЕТА /ДЪРЖТЕ ГО ЕДИН МЕСЕЦ ВЪТРЕ И ГОТОВО ТРЯБВАТ 20 Ч0ВЕКА И ОЧИЛА ЗА НОЩНО ВИЖДАНЕ/
  • 102 Като няма кой

    3 3 Отговор
    ... даубиеб0к0ТЪПОТО !!! , така ще бъде !!!
  • 103 Браво на Бойко

    7 9 Отговор
    Браво на Бойко , той е истинския борец с престъпността и мафията , така трябва да се ликвидират престъпниците и мафиотите !!!
  • 104 Наблюдател

    9 2 Отговор
    Стрелбата с гранатомет тогава е типичен пример за тотална полицейска некадърност, безсилие и отчайваща липса на професионализъм! Това се отнася за целия личен състав като се започне с министъра и главния секретар на МВР...
    За съжаление от тогава не се и забялязва някакво развитие.
  • 105 Гост

    4 8 Отговор
    Не прочетохте ли колко престъпления е извършил,една Утрепка по малко.Браво Бойко
  • 106 САЩ

    9 4 Отговор
    Чакъра много майки и съпруги е разплакал, и сега искат да го изкарат герой.
    Много хора си отдъхнаха след смъртта му.
    Където и другаде да беше този изверг щяха да го гръмнат на секундата.
    Като много ревете за него издигнете му паметник бе, както се издигна паметник на американските летци бомбардирали София.
    Ние не сме народ, а продажно племе.
    За Боко мога да кажа само, че е несравним тиранин унищожил държавността и българщината, изгонил с безработицата 1/3 от специалистите и младежите извън България. Дефакто държавата ни е пред закриване. Ще остане безличната територия България, която ще бъде един голям военен полигон и нищо друго.
  • 107 мамун

    2 0 Отговор
    да се пробвате с едно Т72
    огън по боклуците
    и напалм
  • 108 ПКП

    4 1 Отговор
    Сърбия изгражда нова магистрала
    Предвидени са три индустриални зони
    НИЕ ВНАСЯМЕ 1600 МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ .....ВМЕСТО 1600 БЕСИЛКИ ЗА КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ , БСП И ДПС !
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 сър Чобан

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Псевдоним":

    Да но Бойко като го арестува в Чехия за кражба на кола не вади оръжие на полицията.
  • 111 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Облечените във власт се самозабравят ! За това страната ни е осъдена !! И аз и Вие - плащаме !! Този Чакър явно не е бил "цвете за мирисане" Имал в ръце АК - не е одраскал дори никого в калабълъка....., . Ако пък за неговото залавяне са се струпали 113 фуражки,без бати Бойко, това е нечувана тъпотия. И от къде-накъде РПГ и колко гранати са изстреляни - тя къщата само дето не е съборена
    Горе - долу същата тъпотия е била и в Лясковец !!! Ама власт - сила .....и безумие !
  • 112 СТРЕЛЯЛ ЛИ Е МУТРАКИ БОРИСОВ ИЛИ ДА ?

    0 1 Отговор
    ТОЙ Е УБИЕЦ !