Last news in Fakti

24 Април, 2023 07:08 5 163 25

Парите за втора пенсия се стопиха с 10% за година

  • пари-
  • пенсии-
  • кфн-
  • втора пенсия

И тази година започна с отрицателна доходност, но фондовете подобряват резултатите

Парите за втора пенсия се стопиха с 10% за година - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тежката финансова година е стопила спестяванията ни за втора пенсия с 10,79%. 2023 г. също започва с отрицателна доходност за универсалните фондове, но новините не са само лоши - резултатите продължават да се подобряват и, макар и бавно, позициите се възстановяват. Това показват данните на Комисията за финансов надзор за доходността на фондовете, в които се осигуряват родените след 1959 г. В края на седмицата комисията обяви статистика за номиналната доходност на фондовете за 2022 г. и за резултатите им за първото тримесечие на тази година.

Доходността за 2022 г. е отрицателна за всички универсални фондове, като варира от минус 13,49 за "ДСК-Родина" до минус 3,06% за ЦКБ "Сила". Любопитно е, че с най-нисък резултат е именно фондът, който привлича най-много клиенти от другите фондове. Това е крайно нелогично и показва, че приливът на клиенти към него се дължи главно на активна политика, а не на обективни показатели. Общо за всички фондове резултатът за 2022 г. е минус 10,79%. За сравнение през 2019-2021 г. доходността бе положителна - съответно 6,49%, 1,46% и 4,48%. Равносметката за последните пет години показва, че големите фондове са с отрицателна доходност, а при малките е положителна, но гравитира около нулата.

Последните резултати също са отрицателни за всички фондове без един, показват данните за последните 24 месеца към 31 март. "ДСК-Родина" отново е с най-нисък резултат - минус 4,70%, а ЦКБ "Сила" успява да излезе на плюс - 0,70%. При големите фондове обаче има подобрение спрямо втората половина на годината, докато при малките резултатите се влошават спрямо края на 2022 г.

Подобрението се вижда и в стойността на един дял. Дяловете са пропорционални равни части от нетните активи на съответния пенсионен фонд. Размерът на средствата в индивидуалната ни партида се изчислява именно върху тях, като броят на притежаваните дялове се умножи по стойността на един дял за съответния работен ден. Към 20 април стойността на дяловете във всички фондове без един се е повишила спрямо началото на годината, показват данните на КФН.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейката

    15 38 Отговор
    Това не е нищо. Като изкарам България от ЕС и НАТО ще кажем Добре дошъл Хиперинфлация.

    Коментиран от #3, #11, #13, #15

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    59 1 Отговор
    Всички БАНКСТЕРИ печелят,
    а пенсионните фондове ....
    са на загуба🤔❗
    Оставете хората сами да управляват парите си , като сте некадърни❗
    Ама не , алчни сте ❗
    Хем задължавате хората да влагат пари, хем им обяснявате, че са на загуба ❗
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    67 1 Отговор

    До коментар #1 от "копейката":

    България ще остане последна при напускане ЕС , защото няма да сме покрили критериите за напускане
    😉❗
  • 4 Ще ще

    39 1 Отговор
    Спокойно граждани спокойно съвсем ще изчезнат всичките скоро .
    Бъдете спокойни и имайте вяра...
  • 5 Бгг

    41 0 Отговор
    И като се добави инфлацията, загубите за обикновените хора са огромни.
  • 6 истина ти казвам

    52 0 Отговор
    Не се заблуждавайте,тва си е чиста пирамида при това законна! Държавен рекет, тва е положението!
  • 7 БОЗА

    49 0 Отговор
    Това означава ли,че оная кака с очилата (шеф на един от фондовете) със заплата 240 000 лева е загубила и тя... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #22

  • 8 Щерев

    53 0 Отговор
    Тия фондове са пълна измама и порнография.
    Накупуваха си луксозни коли, офиси, екстри, щури заплати и бонуси

    Коментиран от #10

  • 9 Дред

    32 1 Отговор
    Демек да очакваме 100% стопяване😡
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Щерев":

    Много сте Прави господин Щерев
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 д-р Косев

    13 21 Отговор
    В момента може да купите американски държавни облигации с 5% лихва, гарантиран доход и възможно най-ниския риск, но фондчетата са на 10% загуба. Въобще който чака некакви доходи от втората, че и от първата държавна пенсия може да отсега да се готви да виси по будките на паркингите докато почне да се напишква. Най-добре си отделяйте по някой лев и си ги инвестирайте сами ако знаете как, по-зле от гламавите шматки по фондовете няма да как да се справите. Аз гледам да отделям поне по 15-20к евро годишно в фонда "не ми се работи повече". И не си дръжте парите в левове или в български банки, че нещата не отиват на добре с пепетата, копейките и другите шушумиги дето се канят да ви управляват.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колю

    29 1 Отговор
    Държавата - мафия законно краде заспалия народ! Каква втора, пенсия и какви 5 лева. Това е генозид !
  • 15 Въпрос

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "копейката":

    Що ? При ПП нямаше ли инфлация и не стана ли всичко за година поне с 50% отгоре ? Само да не кажете ,че е била изцяло външна предизвикана,защото не е вярно. Беше почти изцяло вътрешно предизвикана от управляващите и техните "мерки",защото бях по същото време в доста страни на няколко пъти и там инфлация имаше ,но беше в рамките на 10 %. А твърдението ,че самото излизане от ЕС и НАТО щели да ни предизвикат хиперинфлация говори ,че не сте наясно кои са факторите предизвикваща инфлация,която може да е налична и при страни , членуващи в ЕС и извън него,а НАТО пък съвсем няма връзка освен ако не нападне съответната държава и не й предизвика продоволствена криза. Пишете колкото да кажете нещо явно.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 0 Отговор
    И парите в банките,бг се стопяват на хората.....Та,ако някой е позабравил ,че има пара в банка да ги посети........Да види с очите си.....
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 3 Отговор
    Вчера опровергах мнението на един от факти,който смята,че минималната осигуровка по ДОО,е тази ,която дава и минималната пенсия.......Ако се направи разчет,ще се види ОЧЕВАДНОТО!!!:3-та категория труд работници,както и Самоосигуряващи се и ЕТ,плащат повече или Равно за времето,което се осигуряват от Държавните"Клати-урци"Които са като гавази и други подобни бухалки на власта!За тях е достатъчна привилегията да се пенсионират 11,6г по-рано,а не да получават по-големи незаслужени пенсии!Това ,което ви написах никой от вас, шиизооо на теб говоря не е сторил!Още една лъжа-АКСИОМА,държавна бг,отиде в коша за отпадъци!Тя гласеше:По-големи осигуровки по-големи пенсии!Това не важи за нас Гоите и е хубаво,както ние направихме....Да не зависите ,ако доживеете от тези пари.
  • 18 бай Иван

    19 1 Отговор
    То беше ясно ,че когато дойде времето за изплащането им, пари ТАМ ПРОСТО НЯМА ДА ИМА. Все обясняваха колко са печеливши тия фондове, как там да се вложат парите за вторите пенсии, но до момента когато ще почнат да се изплащат. И тогава парите изчезнали или се стопили . Да има изненадани от това.
  • 19 Баща ти

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "д-р Косев":

    Казах ли ти да не пипаш конмютъра бе лоботомик?
  • 20 Ставри

    31 1 Отговор
    Проблемът на частните (задължителни) пенсионни фондове е, че не правят пари. По-точно, не правят пари за своите клиенти. За самите себе си най-вероятно правят, но възвръщаемостта, която хората, които се осигуряват при тях получават, е почти несъществуваща а напоследък дори отрицателна, и то с голям процент.Това е проблем. Защото всички работещи българи се осигуряваме в тези универсални и професионални частни пенсионни фондове и то задължително.Самите фондове бяха оставени да създадат Мутренска организация ,защото парите им бяха осигурени ,без да се трудят да направят нещо с тях и това казва много.Ясно е че когато Мутрите се хванат с нещо, го източват напълно, както става в момента. Засега сме "вътре" с 10-12% и ще продължават докато парите свършат. Обаче ще започне да се получава така ,че хората ще имат да дават пари на фондовете, точно като на Бързите Кредити . Тогава яки момчета с бухалки (Колекторски фирми) ще тръгнат по къщите на "бъдещите" пенсионери да си събират вноските. И познайте дали някой ще им попречи.....а може би и нещо повече - ще се приеме закон за задължително заплащане с апартаменти и вили.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пежо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    Ние не знаем какво е направила с тези пари.Може и да е загубила, ако е играла тото, или в казиното...Ако си е купила сладолед и пуканки, най-вероятно е спечелила.Заложено е по подразбиране, че заплатите им не зависят от получената доходност.Познайте колко им дреме на тях какво става с парите ни.Това е просто перфектния бизнес, и трябва да целуват ръка на бивши политици...
  • 23 Михаил

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ставри":

    В потвърждение на гореказаното искам да отбележа че някои от Универсалните Пенсионни Фондове, по информация от медиите , са внесли доста пари във фирми за бързи кредити . Явно увеличаване на парите става по нелигитимен начин. Вътрешното ми чувство казва ,че печалбите от комисионните не отиват към сметките на бъдещите пенсионери.
  • 24 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ако сме в Шенген, ще живеем по добре. Както е тръгнало може да не стигнем до там, а до Евровазия. Много се краде в Бг
  • 25 Факти

    2 0 Отговор
    Гълъбарника ни окраде