Last news in Fakti

2 Юни, 2023 12:08 49 781 61

Шестимата от ВСС, искащи оставката на Гешев, ударно купуват апартаменти в София със заплата от 12 500 лева

  • прокурори-
  • всс-
  • прокурорска квота-
  • имоти

През 2018 г. тристайно жилище в София си купува още един от кадровиците, които искат оставката на Иван Гешев – Огнян Дамянов

Шестимата от ВСС, искащи оставката на Гешев, ударно купуват апартаменти в София със заплата от 12 500 лева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Членовете на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота, които поискаха отстраняването на главния прокурор Иван Гешев - Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, са получили през 2022 г. от заплати по 150 000 лв. Това прави по 12 500 лв. на месец, научи Faktor.bg от свои източници.

Шестимата станаха популярни след като само за 24 часа от твърди защитници на Гешев, промениха позициите си и поискаха отстраняването му. Оказва се, че и шестимата кадровици от „правителството на съдебната власт“, станали популярни през последния месец, без изключение, са вложили част от заплатите си в апартаменти в столицата. Очевидно всичките имат амбиции след края на мандата на ВСС, който изтече още миналата година, да продължат да пребивават в столицата, макар повече от тях да имат професионална кариера като магистрати извън София.

Какво е имотното състояние на шестимата кадровици, преди постъпването им във ВСС,

показват данни от открити източници.

В края на 2017 г. Дамянов, Чапкънова, Стоев, Кузманов, Мутафова и Бошнакова подават декларации в Инспектората на ВСС, в които оповестяват спестявания и имущество, придобити докато са били част от прокуратурата.

Преди шест години Кузманов, Мутафова и Бошнакова, напускат държавното обвинение с по няколко имота. Георги Кузманов от Апелативна прокуратура – Бургас през 2017 г. се оказва собственик на два апартамента с гаражи в Бургас, както и с голяма къща в Приморско, придобита през 2012 г. като дарение от родителите. Над 200 хиляди лева кредити, декларира тогава Кузманов. Гергана Мутафова напуска като Районен прокурор на Пловдив с два апартамента, с гараж, както и с имоти в община Родопи и Марица. Мутафова декларира скромни спестявания и малък кредит.

Светлана Бошнакова, която става член на ВСС като прокурор от ВКП, излиза от системата с най-много имоти – два апартамента с гаражи в София, както и с апартаменти в Самоков и Кюстендил и части от къща с двор в Самоковско. Повечето имоти са закупени като семейна собственост в предходните десет години, има и наследствени. Бошнакова декларира и общо около 200 000 лв. спестявания, в които влизат и тези на съпруга ѝ. Кредити няма. Калина Чапкънова, която идва във ВСС като Окръжен прокурор на Бургас, декларира апартамент в Бургас, къща във Варна, като се посочва, че същите са били дарени. Любопитство буди, че Чапкънова декларира придобиване на ½ от 50 кв. м. земя във Варна срещу странната сума от едва 3372 лв.

Какво се случва с имущественото и финансовото състояние на шестимата членове

на Прокурорска колегия, които искат отстраняването на Иван Гешев, през последните шест години?

Три години след като става член на ВСС Георги Кузманов си купува жилище в София, заедно с гараж, за които плаща почти 300 хиляди лева. Кадровикът си купува и лек автомобил „Волво“ за 130 хиляди лева. Близо 700 хиляди лева са кредити на Кузманов.

През 2018 г. бившият районен прокурор на Пловдив Гергана Мутафова купува апартамент с гараж в София за почти 330 хиляди лева. Освен това си купува и над 2 дка в село до гр. Априлци срещу скромната сума от 4700 лв. През 2020 г. Мутафова купува още 59 квадрата в същото село срещу 140 лв.

Отново през 2020 г. Мутафова придобива апартамент с изба и гараж в Пловдив за почти 200 000 лв.

Кадровикът се оказва с банкови влогове на обща стойност над половин милион лв., а отделно има и кредит от 285 хиляди лв.

Любопитен детайл е, че всяка година Мутафова декларира ползването под наем на лек автомобил „Инфинити“ срещу сумата от 500 лв. Стойността на автомобил от такъв клас предполага подобен наем да е за една седмица, но не и за една година.

Вече като член на ВСС Калина Чапкънова купува малко жилище и паркомясто в София през 2020 г. за 160 хиляди лева. През 2021 г. получава наследствени дялове от три апартамента в Бургас и къща в Несебър. Кадровикът декларира спестени около 200 хиляди лева и кредит от малко над 40 хиляди.

През 2018 г. бившият върховен прокурор Светлана Бошнакова и съпругът ѝ си купуват апартамент и паркомясто на стойност от почти 225 хиляди лева. Към миналата година семейството има спестявания в общ размер на над половин милион лева, които са придобити от заплати и обезщетения при напускане на съдебната власт, както и 70 хиляди лева кредит.

През 2018 г. тристайно жилище в София си купува още един от кадровиците, които искат оставката на Иван Гешев – Огнян Дамянов. Средствата – 215 хиляди са от банков ипотечен кредит. В следващите години Дамянов и съпругата му стават собственици чрез наследство на части от имоти в страната. Този кадровик успява да спести към миналата година над 250 хиляди лева, които е депозирал на влог.

Йордан Стоев влиза във ВСС през 2017 г. с едно малко жилище в София и барака в с. Рударци, както и със спестявания от 10 хиляди лева и близо 90 хиляди лева кредит. Година по-късно Стоев декларира още два апартамента в София, придобити през 2017 г. на обща стойност под 300 хиляди лева. Стоев си е купил и лек автомобил „Хонда“ срещу скромната сума от 13 650 лв., като посочва, че парите му са от обезщетение от напускане на съдебната система. Дължимите пари към банки обаче се увеличават на почти 250 хиляди лева. През 2021 . съпругата на Стоев декларира, че е получила апартамент от 127 кв. м. от родителите си, придобит през 2019 г. През 2021 г. Стоев и съпругата му си купуват катамаран срещу сумата от 5 хиляди лева. Семейството е успяло да намали наполовина дължимите си към банките задължения, като е успяло да натрупа спестявания за близо 150 хиляди лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    152 5 Отговор
    Попитали радио Ереван:
    - Може ли човек да си купи нов Мерцедес със спестявания от закуски❓
    Радиото отговорило:
    - Зависи от закуската! Ако може да си позволява по половин кг чер хайвер за закуска - значи може ❗

    Коментиран от #17, #35

  • 2 истина е

    227 2 Отговор
    Няма магистрат на високо ниво да е без два хотела ,а вие за апартаменти се косите !!

    Коментиран от #5, #39

  • 3 Сталин

    231 6 Отговор
    Всички съдии са корумпирани отрепки и милионери и в България трябва да започнат разстрелите на тези корумпета и криминали,защото докараха България до дъното

    Коментиран от #22, #29

  • 4 Наблюдател

    157 3 Отговор
    Купуват, защото усещат, че много скоро ще са аут.
  • 5 112

    139 1 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    В чужбина също имат не малко имоти. Любимата им имота дестинация е Гърция. Яко се ояли.
  • 6 интересно

    165 4 Отговор
    какво се цели с тази статия? всеки който се е докосвал до юристи , съдии, нотариуси и т.н. знае за какво става въпрос, по-лошото е че тези стават неимоверно богати на гърба на хората и не плащат данък както е на запад .
  • 7 Задунайска губерния

    95 79 Отговор
    Късия копейкин без никакви доходи си купи къща, апартамент и 3 коли за 450 000 .
    Дали му били заем от 200000 ?! Как се дава заем без доходи ?
  • 8 Солидни числа десетина милиона само

    97 3 Отговор
    Всичките наследници по морето
    От планината нямаме ли някой бре милиционери
  • 9 Досега ни управляваха и ни съдеха

    141 5 Отговор
    Престъпници, сега се канят да ни управляват още по озверели престъпници
  • 10 На днешно време

    108 3 Отговор
    Корумпиран съдия да си !

    Коментиран от #14

  • 11 Мнение

    135 3 Отговор
    Да получават такива доходи е пресръпление спрямо живота на обикновенния български гражданин! Как не ви е срам бре?
  • 12 НЯКОЙ

    95 3 Отговор
    мошеници. всичко де се конфискува
  • 13 ДяДо Ви КуРтИ от СелО ПиПеРкОвО

    76 8 Отговор
    Вест0н0сец@ на толупЪ,дето беше записан на срещата с Гешев защо не е арестуван?
    Там е очевадно ОПГ...СЛУГУВАТ НА МАФИОТА ОТ БАНКЯ.... Цялата съдебна система е мъртва в момента....
  • 14 ТТТ

    19 23 Отговор

    До коментар #10 от "На днешно време":

    И какво общо имат съдиите с членовете на ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ във ВСС. Пък цели 11 плюса. Или съдии- мъд....., прокурори все едно. Трябва очевидно повечко да се чете и по- малко да се пишат глупости.

    Коментиран от #26

  • 15 Хахаха

    27 38 Отговор
    Всеки със заплата от 12 500 лева може да си купи жилище - на изплащане! Има жилищни заеми от банки!
  • 16 закъсали

    50 6 Отговор
    А останалите прокурори са на квартира при ГЕЕШШШЕЕЕВ
  • 17 бл.134 в Zап. парк

    61 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма що ! Тия който не му я искат и те имат по 5-6 апартамента ! А, този който иска да си купи първо не може от имотни барони -държавни чиновници и компенсации.Юнашко племе ! После се чудете кой застреля Ботев
  • 18 хммм

    11 33 Отговор
    Какво се интересувате какво купуват?? Гешев като стои в резиденция за почти без пари?
  • 19 Имотните им декларации

    79 2 Отговор
    Някой гледа ли ги, проверявали ги на тия държавни служители. Питам по принцип, отговора го знам - свински черва вмирисани , а народа блееее....
  • 20 Гостът

    69 2 Отговор
    Всичките имат във Виена апартаменти, а в Гърция къщи. Хотели, земеделски земи ли т.н.
  • 21 Никой

    70 0 Отговор
    А пък вие ручайте жабетата и си гледайте в портомонето като пазарувате. Децата ви нека се търсят работа за минималната работна заплата и да се чувстват нещастни.
  • 22 Лазо

    43 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Първо да върнат парите и имотите.
  • 23 Българин

    71 1 Отговор
    Като чета всеки от тези магистрати какво си е купил, ще кажа само ,че КПКОМПИ не дреме, а спи дълбок зимен сън.
    Нещата в България могат да се оправят когато обикновените хора които преживяват с по 600-700лв на месец, грабнат сопите и прогонят от България тези корумпирани мастити магистрати хранещи се от кръвта на народа.

    Коментиран от #48

  • 24 Никой

    60 0 Отговор
    Ако НЯКОЙ от драскащите тук колеги в коментарите си позволи да придобие частица от това което е публикувано тук за имоти на магистрати,скоротечно щеше да се озове в дранголника. Преди това на главата му щяха да се изипят като вихрушка НАП , КПКОНПИ,ГДБОП и всичко друго което ви дойде на акъла. Ще ви докарат не до просешка тояга ами и ризата на гърба ви ще чувствате ,че не е ваша.Пък за психическото ви състояние,може да започнете да си говорите сами.
  • 25 Kирил

    48 1 Отговор
    Тази държава е за закриване
  • 26 МНОГО ОБЩО ИМАТ

    33 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТТТ":

    Скоро ще гледаме и слушаме и за нашенските съдии!
  • 27 НАДЕЖДА

    31 6 Отговор
    Новото марионетно правителство ще поправи нещата, като премахне част от себе си и разследва тези другите, които са на власт!
    Бедни ми, бедни народе!
  • 28 ГРУ

    41 0 Отговор
    Захлебили мръсниците...
    Иначесаморален "коректор" на Гешев!
  • 29 Кварталния

    35 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    И аз това си мислих, но не. По-добре е да хванеш родата им и на всички да им татуираш челата с присвоената сума, позицията и името на боклука дето ги е крал. После ги пускаш да ходят ако искат в Нова Зеландия
  • 30 Уж все на

    34 0 Отговор
    учителите увеличават заплатите, Янка Такева пак се загрижила за тях, а не могат и 2000лв. да стигнат. Да се поучи от синдикатите на прокурори и съдии, не знам кой им е ръководителя, но се справя с работата човекът.
  • 31 ами,

    44 1 Отговор
    То затова от 1989г. до днешни дни няма правосъдие, а кривосъдие.Всички беди в държавата идват точно от това.С кривосъдието започва корупцията на всички нива и във всички сфери в държавата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ст. Стамболов

    36 0 Отговор
    "Ако там, отзади, се клатеше едно висило, тук нямаше да има такава тарапана!" - Ст. Стамболов
  • 34 Наивен

    21 3 Отговор
    Дайте и състоянието на тези,които подкрепят Гешев. Защо няма автор публикацията?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ще станат рентиери

    16 1 Отговор
    На европейци дошли да живеят в България
  • 37 знаещ

    24 1 Отговор
    Нека да кажат срещу какви пари назначават магистрати тия пустиняци
  • 38 безпартиен

    27 0 Отговор
    Стана ясно,че най-прекият път към живот без материални проблеми е този на заплата от държавния бюджет!И колкото по висок пост заема в управлението на държавата-толкова по-малко материални проблеми има лицето,по-точно з.дникът!Защото за никого не е тайна,че съдия,прокурор,следовател с над 10 години стаж в т.нар."правосъдна система" притежава по няколко имота в България и чужбина,плаща обучението на деца и внуци в престижни ПЛАТЕНИ западни университети,води начин на живот като на преуспял бизнесмен!И целият този фокус само на ЕДНА ЗАПЛАТА ОТ БЮДЖЕТА?Как става това?Заплатата ли е прекалено голяма или има нещо "в плик" и "под масата"?
  • 39 нпо агент

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    а защо точно тези 6 човека светнаха..а други които не искали оставката на Гешев да не би са светци..или те в момента ударно продават имоти..по някаква си пазарна причина..така излиза от тези драсканици че в цяла БГ който иска оставка на някой веднага му показвате имотното състояние..а къде бяхте преди...господа либелани демократи.и либерални медии...на сорос внучета..
  • 40 Смехурко

    16 0 Отговор
    Заплатата е за парлама.С радост биха я дарили на бедните,
  • 41 Исторически парк

    15 0 Отговор
    Яко пране
  • 42 факти само истински

    22 0 Отговор
    да и на тези им работим за огромните заплати да му мислим тия дето сме на минимални заплати и да сме доволни че родителите ни са били прозорливи и работни в социализма и са осигорили по една панелка за по 12500 лева
  • 43 андрей кост.

    15 0 Отговор
    мамо ,мамо искам и аз да стана членка та да си купя и аз палат ма......
  • 44 Българин

    15 1 Отговор
    Не ни остава нищо друго,освен да повикаме "Другарите"...
  • 45 Бачо Киро

    9 0 Отговор
    Като гледам са на светлинни години от едни други апартаменти ....
  • 46 Анонимен

    12 0 Отговор
    Купуват, защото си отиват. Тези неща се усещат
  • 47 мдаа

    21 1 Отговор
    Харесва ми този номер - имаш в банката 200-300 000 хиляди, обаче взимаш кредит за 200 000 лв. Нормален човек ще тегли ли кредит като има спестявания? Или, ако тегли кредит, ще го тегли за да стои на влог в банката ли? Корупцията лъсва само като им видите декларациите, да не говорим, че често пропускат да декларират част от доходите или имотите си. Има една окръжна съдийка в Бургас, която лъсна с влог от 200 000 лв. в КТБ, влогове в други банки и куп имоти, а и двамата с мъжа си са на една държавна заплата. Като й прочетете неграмотните съдебни решения, изпълнени с правописни грешки и категоричен отказ да се приложи закона, веднага ще разберете откъде са дошли парите. Не са от заплата. Каквато и съдебна "реформа" да направят, с такъв материал ефектът ще е никакъв.
  • 48 Дедо

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Никакво прогонване с лопатата и на прасетата . Страх трябва да има иначе няма оправия.
  • 49 Дедо

    9 0 Отговор
    Никакво прогонване с лопатата и на прасетата . Страх трябва да има иначе няма оправия.
  • 50 Жътва е!

    9 1 Отговор
    Как държавен чиновник да управлява сфежия капитал,прейждащ на тласа и в момента?!Те зная само да вземат рушовети и да си копуват кЪт бабички апартаментчета,че да не ги изяде инфлоацият.Цеко -физкултурника 8626също.
  • 51 Болярин

    16 0 Отговор
    Народа едва успява хляб да си купи, а богопомазаните с триста,ен апартаменти се "хранят", ... разчиствайки софрите си за следващото ПРЕЯЖДАНЕ !!!
  • 52 Боби

    13 2 Отговор
    И Цв.Цв. купуваше навремето апартаменти , Тиквун яко плаща .
  • 53 Газдов

    14 1 Отговор
    Жалко, че закриха Белене
  • 54 Добър човек

    10 0 Отговор
    Спестовници мамини сладки. Достоен пример за подражание.
  • 55 Ние

    10 3 Отговор
    Стига селяндури в София, освен да им отнемат всичко придобито, да ги осъдят до живот на полето на село. София се омерзиха от смръдливи прости селяндури . В управлението БОКО има слуги довлечени от село пръхтят с тлъст бузи като шупари и грабят без спирачка.

    Коментиран от #57

  • 56 Наследникът

    8 0 Отговор
    По колко родителя имат висшите магистрати, че ми стана интересно.Да получават наследство изглежда е заразно, но чак ми прилича на пандемия!
  • 57 МОЛИ

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ние":

    ТИ ПЪРВО НАУЧИ БЪЛГАРСКИ И ПРАВОПИСА,ПЪК СЛЕД ТОВА ПИШИ ПРОСТОТИИ. КАТО СИ ТОЛКОВА СОФИЯНЕЦ ЩО НЕ СИ УЧИЛ?
  • 58 коцев

    8 0 Отговор
    На какво отгоре получават тези баснословни заплати от 12 000лв.на месец тези самозабравили се тунеядци.Как може магистрати да получават петнадесет пъти по големи заплати от минималната работна заплата във България.Трябва да има закон никой държавен служител , подчертавам държавен служител да не взема по голяма заплата от шесткратното увеличение на минималната заплата за българия , изчислена за всяка предходна година.Ами освен щатните заплати , то те получават възнаграждения за участие в най различни бордове на държавни и общински фирми.Най много средства в целия ЕС за съдебната система се изразходватвъв България , и как няма да е така като се получават баснословни заплати , а ефекта от работа аим е почти никакъв.Избирателно извършване на разследвания, протакане на дела с години за да може хубаво да се усвоят средствата от заподозрените, обвиняеми или подсъдими лица.Ама това е много малко и се отнася само за наказателното право , да не отваряме темата с граждансокото правосъдие , където са над 80% от делата там се разиграват огромни парични средства между адвокати и съдии.Магистратите носят най голяма вина за батака в съдебната система.
  • 59 Авторитет на магистрата

    0 1 Отговор
    Магистратите, изобщо висшите служители на съд и прокуратура трябва да са заплатени в пъти повече от политиците, за да може те да не си позволяват да ги подкупят.Трябва имат властови инструмент да свалят ИМУНИТЕТА на провинили се депутати , а не да чакаме те сами да се предадат, за да има реален контрол.В противен случай депутати милионери като Борисов и Пеевски ще продължат да подкупват прокурори и съдии и да си играят с техния авторитет.
  • 60 Върховенство на закона

    1 0 Отговор
    Тези заплати са прекалено ниски , като се има предвид колко откраднаха депутати и министри и как незаконно забогатя с обръчи от фирми.А сега това им дава право да манипулират и да подкупват съдебната система да взима решения в тяхна полза.Прокурстурата и съда трябва да са над парламента и депутатите, за да има контрол.В противен случай Темида ще е сляпа за греховете и кражбите на депутати-милонери и министър председатели. Върховната власт трябва да принадлежи на Прокурора,а не дупетата сам да си решава дали да си даде имунитета!
  • 61 байгън с колелото

    2 0 Отговор
    12500 лв. заплата и рушвета поне на половина или двойно е как няма да се величаят и подиграват с хората с тояги да се прогонят тия крадци и мошеници