Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 11:18 7 567 17

Васил Терзиев започна чистка в направление „Архитектура“

  • васил терзиев-
  • чистка-
  • архитектура-
  • строителство-
  • софия

На районните кметове ще бъдат прехвърлени правомощия по разрешаване на строеж на високи сгради

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Новият екип в София започна чистка в ключово за града направление – „Архитектура и градоустройство“. Кметът Васил Терзиев обаче мълчи по главния въпрос – кога ще бъде обявен конкурс за нов главен архитект.

Според информация на „Сега“ директори на водещи дирекции и отдели в НАГ са получили покани за доброволно напускане. От постовете си са поканени да се оттеглят директорите на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ Стела Щерева и директорката на дирекция „Градска среда“ Бойка Къдрева. Поискана е смяна и на началниците на ключови отдели – Елица Мирчева на „Публични пространства“ и Марин Попов – начело на отдел „Контрол началниците на отдели в дирекциите контрол в инвестиционното проектиране, координация в строителството“. Архитекти твърдят, че са поискани оставки и на други служители на по-ниски позиции.

Според правилника за дейността на столичната общинска администрация всички служители на общината се назначават и освобождават от длъжност от кмета. Това обаче обикновено става по предложение на главния архитект. Самият Терзиев не е обявявал публично смените в НАГ. Наред с кадровите размествания на проведена среща с районните архитекти миналата седмица главният архитект Здравко Здравков е обявил намерения и за други реформи. Според запознати на районните кметове ще бъдат прехвърлени правомощия по разрешаване на строеж на високи сгради, които в момента са в правомощията на главния архитект. Тази промяна не е безспорна заради липсата на достатъчно капацитет по районите. София има опит с подобно прехвърляне на правомощия – скандалът около разрешението за строеж на небостъргача „Гранд каньон“ на фирма „Гаранти коза“.

За него Здравков бе делегирал правомощие на районния архитект Весела Тасева, която издаде самото разрешение. Това ѝ коства уволнението от тогавашния районен кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. На районните кметове е съобщено и за намерение за предварителна визуализация на всички бъдещи строежи, преди издаването на самите визи, с цел повече прозрачност и възможност за контрол. Тези визуализации в момента се правят на доброволен принцип от блогъра Боян Юруков.

Странно е, че тези промени се извършват от настоящия главен архитект Здравков и структурата се променя от него на фона на очакван конкурс за нов главен архитект, коментираха пред „Сега“ общински съветници от опозицията. Очакваше се обявяването на конкурс да е една от първите задачи пред Васил Терзиев. „Сега“ попита Терзиев водят ли се разговори със Здравко Здравков да се оттегли доброволно от поста или за прекратяване на правоотношението му, но не получи отговор. Главният архитект не е със срочен мандат. В свое интервю за Нова тв Терзиев отговори, че ще има конкурс за нов главен архитект, но „по-нататък“. Терзиев обвърза евентуален конкурс с приемането на нова организационна структура на общината. Терзиев не коментира неофициална информация на водещия на Нова тв Виктор Николаев, че именно невъзможността да бъде сменен Здравко Здравков е причина за напускането на арх. Любомир Георгиев, който първоначално следваше да стане заместник на Терзиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 8 Отговор
    ДС Терзиев ще влага крадените милиарди на ДС в апартаменти.Ще застрои всяко свободно място в София.Аз предупреждавах че ДС ще си пере парите чрез него.Пари крадени от народа .От вас!
  • 2 На даскалицата

    16 2 Отговор
    крадлива любимците !
  • 3 немо

    13 3 Отговор
    Докато си направи чистката и ще дойде време него да изчистят от общината
  • 4 Бендида

    19 2 Отговор
    Много чантаджии, много разходи. Не трябва само чистка, трябва закриване.
    - ,,Правно-нормативно обслужване“.
    - Дирекция „Градска среда“
    - „Публични пространства"
    А това последното ме втрещи : „Контрол началниците на отдели.. ...
  • 5 Живеещ в ,,Младост"...

    4 2 Отговор
    От поне два месеца стояха неприбрани и безразборно разхвърляни клони на дървета...!
    Едва вчера общинска фирма ги прибра...

    Коментиран от #7

  • 6 Дедо ви....

    3 1 Отговор
    Даааааааа, а небостъргачите никнат като гъби. София много скоро трябва да изглежда точно така.

  • 7 Ти що

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Живеещ в ,,Младост"...":

    не ги подреди поне щом ти пречат естетически ?
  • 8 123

    4 1 Отговор
    Айдеее, стана тя каквато стана, до няколко годиннио всеки кмет на община и семействата им ще са в класацията на форбс за нови милярдери.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Да се направи ревизия на всички издадени разрешителни за обекти над 1 мил. лева...

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кога ще спре това презастрояване

    1 0 Отговор
    в южните квартали?
  • 13 Чисти

    1 0 Отговор
    и слага негови. Така процента става 1000
  • 14 Рапорт даден рапорт приет

    1 0 Отговор
    Разчистване пътя на новите изнудвачи и рушветаджии , старите са много оядени .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.