16 Юли, 2021 04:32 2 880 40

16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Луната

  • аполо 11-
  • луна-
  • мисия-
  • наса

Астронавтите от мисията били посрещнати като герои

16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Луната - 1
Снимка: Shutterstock

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА, за да не гледаме надолу в земята, от срам, а за да започнем да гледаме нагоре - към звездите”, обясни лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов преди дни.

Днес, драги читателю на ФАКТИ, ще ти припомним и за най-очакваната мисия от всички, Аполо 11. Тя била първата мисия с пилотиран космически кораб, чийто екипаж достигнал и извършил успешно кацане на Луната. Целта на мисията била да прилуни хора на Луната и да ги върне успешно на Земята. Астронавтите избрани за голямото събитие били: Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, които вече били летели в Космоса с програма Джемини. Корабът бил изстрелян на 16 юли 1969 г. в 13:32:00 (UT) от стартова площадка 39 А на космически център Кенеди.

На 20 юли корабът достигнал Луната. Екипажът на Аполо 11 спрял работа за последна почивка преди големия момент. Армстронг и Олдрин влезли в лунния модул "Ийгъл" и започнали подготовката за прилуняване. Колинс трябвало да направи последен оглед на апаратурата и след като установил, че всичко върви по план се пошегувал „Мисля, че машината работи и всичко е наред, освен факта, че вие сте с главите надолу”.

Пилотът на лунния модул, Бъз Олдрин, внимателно управлявал машината по пътя към Луната. Те се прилунили в Морето на Спокойствието, 40 сек. по-късно от очакваното в 20:17 универсално време (UT) на 20 юли., тъй като Олдрин трябвало да избегне голям скален блок. Шест часа отнело приготвянето за преминаване към следващия етап - излизане от лунния модул и стъпване на Луната. В 02:56:20 (UT) на 20 юли, Хюстън дал сигнал зелено. „Тук база Хюстън, излизането разрешено, дишаме с вас момчета!” Най-после Армстронг имал разрешението да излезе от лунния модул. Сега трябвало да намери смелост. В 04:55(UT) на 20 юли Нийл Армстронг отворил люка и слязъл по стълбата. Направил три малки крачки и така станал първият човек, който стъпил на лунната повърхност. Той изрекъл: „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.” За съжаление, повреда в комуникацията система попречила на целият свят да чуе тази запомняща се фраза.

Камерата на Аполо била монтирана на един от краката на лунния модул, за да излъчи и заснеме това световно събитие. Олдрин се присъединил към Армстронг след 19 мин. изричайки: "Величествена самота."

След прилуняването си, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин демонтирали стоманена плоча, която била закрепена към един от краката на лунния модул, застанали пред камерата и прочели пред телевизионната публика, какво пише на нея: „Тук хора от планетата Земя, първи стъпиха на Луната, юли 1969 г. сл. Хр. Дойдохме с мир, от името на цялото човечество.” ("Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon, July 1969 A.D. We came in peace for all mankind.") Плочата била подписана от Армстронг, Колинс, Олдрин и президента на САЩ, Ричард Никсън. Астронавтите забили американското знаме, което обаче се оказало доста трудно, защото лунната повърхност се оказала по-твърда отколкото очаквали.

Повреме на престоя си на Луната, Армстронг и Олдрин били свързани с президента на САЩ - Ричард Никсън. Проведеният разговор станал известен, като „най-историческото обаждане” получавано някога. Президентът им казал: „Заради това, което направихте, Бог стана част от живота на човека?”.

Престоят на двамата астронавти бил ограничен, всичко трябвало да бъде по график. Имали ограничено време за някои научни проучвания. За съжаление, те направили много малко фотографии, улисани в работата си. Анализирайки този факт, по-късно Олдрин казвал: "Това е моя грешка, може би, но ние никога не сме симулирали тази тренировка.''

След излитането си от лунната повърхност, лунният модул се скачил с командния и лунните проби били преместени на кораба. По-късно лунният модул бил изоставен и астронавтите се отправили обратно към Земята. Завръщането било сравнително спокойно. Само една повреда се появила по време на обратния полет, която била незначителна и бързо отстранена. След 2 и половина дена път, астронавтите били готови да навлязат в земната атмосфера. Пътуването приключило в 16:50 (UT) на 24 юли, 1969 г., когато корабът Колумбия се приводнил 812 морски мили североизточно от Хавай, завръщайки се благополучно с тримата астронавти.

Астронавтите от мисията Аполо 11 били посрещнати като герои. Няколко дни преди приводняването на Аполо 11, Олдрин казал: „ Ние сме тук, като символ на ненаситното любопитство на човека да изследва непознатото”. С успеха на Аполо 11, националната цел, първоначално представена от президента Джон Ф. Кенеди, хора да стъпят на Луната и да се върнат обратно на Земята, е била изпълнена. В официалното изявление на НАСА, нарекли мисията Аполо 11: „Където никога не е отивал човек: Историята на Аполо, лунните експедиции.”


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шперца

    34 6 Отговор
    Тия идиотщини на някой друг ги пробутвайте...

    Коментиран от #3

  • 2 Редови Гражданин

    32 5 Отговор
    Да, така е. Тръгват към Луната. Друг въпрос е до къде са стигнали.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дамммммм

    32 4 Отговор
    Днес се е извършила една огромна измама от САЩ....-та драги ми читателю,не вярвай и дума от написаното.....Дори оператора снимал"прилуняването" си призна в прав текст...-лъжа!!!!!
  • 5 русия е джудже

    4 29 Отговор
    Аполо 11 тръгва към Луната ,а руските космически джуджета остават вечно на Земята.

    Коментиран от #7

  • 6 Иван

    24 3 Отговор
    Кралица Елизабет Втора също отива да го гледа на живо......в MGM студио в Лондон.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 LZ-BG

    1 0 Отговор
    Четете за Видан Табаков
  • 9 Давид

    21 1 Отговор
    Като сме на ръчно управление от американците, постоянно сайтове като този да не кажа всички бълват пропаганда. Ало ние не сме тъпите американци.
  • 10 Стенли Кубрик

    16 2 Отговор
    Признавам филма на колегата "Армагедон" е много по-хубав от моя , по истински . И някак си актьорите по цветни , и изразителни.
  • 11 Дедо Ви Бай Дън

    2 19 Отговор
    Злобеете ли русофилчета, хихи.

    Коментиран от #12

  • 12 Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дедо Ви Бай Дън":

    Боклука Байден ще ти потвърди, че на Луната греят четири слънца.
  • 13 2121

    18 3 Отговор
    Опит да излъжат света.Няма прилуняване.Има снимки в студио на Холивуд.Тпите американци ,винаги са лъгали.Русия има приоритет в Космоса.И до сега глупавите американски космонавти летят на руски ракети.Знаят ,че ще се върнат живи на Земята.България има много заслуги в космонавтиката.Затова простите американци да не лъжат.Няма кой да им вярва.

    Коментиран от #35

  • 14 Абе

    19 4 Отговор
    Като изключим някой режисьорски и операторски грешки, филма за луната като цяло не е лош. Не е на нивото на междузвездни войни, но за тия години...
  • 15 От страни

    13 1 Отговор
    Даже ме мързи да пиша тук хилядата доказателства за измамата. Въпроса е лесен - къде са новите полети? Оня ми ти двигател, техническите книжа от него? Защо летят днес с двигатели РД-180 направени през 70-те миналия век? Мани че получиха пълен пакет на документации за него - не можаха да го направят. Да го повтоят, Карл!
    Ей, кравари, да махате тия инчове и 3/4 и 1/2 др. Това става за ВиК но не става за космична промишленост. И без другото ползват метрична система но са я измешали с "империал" и то много гадно - така звучи някъв размер сега "три осми и 756 хилядни от инча." Айде три осми е разбираемо а това с хилядните откъде накъде? Щом си направил десети и хилядни тогава прави милиметри и метри.
    Затова няма да втасат - трябва да махнат "империал" и да въведат "СИ" метрична система.
  • 16 Аполо е тръгнал но нее ходил!!

    10 2 Отговор
    Радиоактивния пояс Ван Ален не маже да се премине от хора, и да останат живи!! Десетки снимки от Студийни монтажи и снимки имитиращи Луната са Показани!! След този полет целия екип на Фон Браун от 300човека,беще пенсиониран и нищо повече не се чу за тях!! Спускаемия Апарат на един от корабите, беше хванат в Океана, и заснет от много журналисти, той няма вид дасее връщал от Космоса!!! Сделка, едни Милиарди от САЩ за Русия, срещу мълчание!! Леонид Леонов, шефа на Руските космонавти преди да почине, го питаха, дали са ходили американците на Луната!???" Гледахме нещо в една казарма, нещо като от телевизия!!! И се подсмихваше!!!

    Коментиран от #17, #33

  • 17 НАСА

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аполо е тръгнал но нее ходил!!":

    16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Луната - СТАР ХОЛИВУДСКИ ФИЛМ. ПРЕТОПЛЯТ МАНДЖАТА!!!
  • 18 ДаЗдраПерМа

    6 3 Отговор
    Най вероятно американците са изпратили автоматична станция без хора и са излъчвали от Луната тиви сигнал. Просто така този сигнал неможе да се гледа защото е в системата NTSC но със бавно редене на редовете или SSTV (слоу скан тиви) и предварително се конвертира в по нормален стандарт за гледане. Сигнала от Луната е автентичен и има всички характерни изкривявания честотни на доплер и завъртане на фазите-фарадей. Руснаците след няколко години поглеждат към мястото на кацане със техния телескоп РАТАН-600 и виждат пет източника на сигнал. Това са блоковете ALSEP за предаване на данни които имат радиоизотопни захранвания. След озвучаване на находката американците веднага ги изключват.
  • 19 Холивуд

    8 2 Отговор
    Ако Луната се намира в Холивуд съм съгласен, че са ходили.

    Коментиран от #24

  • 20 Земльо македонска

    9 1 Отговор
    Абе тея искали ли са разрешение от макетата да ходят на луната? На цял свят е ясна една от краварските лъжи за луната, но те не спират да я повтарят, защото все още има лумпени, които им вярват.

    Коментиран от #26, #30

  • 21 майор Костов

    2 1 Отговор
    16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Лунат. Пилотът на лунния модул, Бъз Олдрин, внимателно управлявал машината по пътя към Луната.
  • 22 От страни

    3 0 Отговор
    То и Мъск тръгна за някъде направо с тЕслата. Та да ни се смеят не само земните кучета но и алфацентаврианските кучета.
  • 23 находка

    5 2 Отговор
    Разчетен е Вечният Лунен календар. В графа "Посетители" е записан само един:американец от арменски произход - Янки Бибиян.
  • 24 Невежи дебили

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Холивуд":

    Такива сте всички вие,които отричате кацането на Луната. Като са решили да лъжат защо направиха още няколко прилунявания? Нали така по-лесно ще бъдат разобличени? А известно ли ви е че руснаците потвърдиха че техните спътници са снимали американското знаме и другите вещи,оставени на луната от мисиите на Аполо? Значи СССР получил няколко милиарда долара за да си мълчи и да прикрива американските лъжи? Жалки нещастници сте вие и отричате кацането на Луната само защото е извършено от американци,а не от руснаци.

    Коментиран от #28

  • 25 иваило

    3 2 Отговор
    Мммм да така е ,в ерата на тостера те тръгват към луната ,опп студио в холивуд

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДаЗдраПерМа

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Невежи дебили":

    няма данни в съветските архиви (научни или от кагебето) за движението на аполо-11 в околоземното пространство. Няколко океански кораба в различни точки на Земята както и единственния телескоп в Крим ТНА-400 (32метра огледало) не са фиксирали никакви маневри. Кацането на Луната е транслирано по каналите на Евровизия по целия свят без СССРето и Китай. Съветите планово пускат на 13 юли 1969 автоматичната станция Луна-15 която е трябвало да кацне на повърхноста и събере чакъл. Следва гневна телеграма от щатите и Луна-15 получава нови балистически команди и се блъска в скален масив. СССРето не е получавало никакви данни за предстоящия старт както и за научните резултати след него.
  • 29 хахаха

    5 1 Отговор
    Тръгнал е в студио на Холилуд.
  • 30 9252

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Земльо македонска":

    И като са кацнали веднъж на Луната, затолкоз години защо не повториха и потретиха и т.н.
  • 31 грух

    3 2 Отговор
    хахаха ква Луна, кви 5 лева ! смешници ! всичко е Холивуд ! факт. тия вече от лъжи не знаят къде са !
  • 32 грух

    4 1 Отговор
    такава пропагадна и по комунизма нямаше ! честно ! опитват се да ни промиват мозъците всяка секунда !
  • 33 2483

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Аполо е тръгнал но нее ходил!!":

    Кратък цитат:"....журналиста Патрик Мюри. Той публикува интервю със Стенли Кубрик, в което известният режисьор признава, че кацането на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин е било заснето в обикновено студио на Земята. Интервюто с Кубрик се появява едва сега, тъй като журналистът бил принуден да подпише договор от 80 страници, в който се задължава да публикува разговора едва 15 години след смъртта на режисьора. Стенли Кубрик почина през 1999 г..."
  • 34 Гост

    1 2 Отговор
    Жалко, че не взеха Оскар за тази продукция. Дори номинация нямаше как да имат.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "2121":

    Програмата АПОЛО доведе, като страничен ефект, до напредък в много области, което не можеше да стане с холивудска имитация.
    Като за начало ще започна с Мрежовия план-график, ако разбирате от тази материя.
    Тази методика за планиране на дейности е разработена именно за да се организира много-обхватната програма Аполо.
    За ваше сведение, един от конструкторите на лунния модул е БЪЛГАРИН,- карловецът Иван /Джон/ Ночев, но за този факт комунистическата пропаганда мълчеше……… Негово ЛИЧНО изобретение са ВЗРИВЯВЯЩИТЕ СЕ АНКЕРНИ БОЛТОВЕ при излитането на модула от Луната. Тези анкери свързват модула с опорите му, които остават на Луната……
    Шведската фирма за фотоапарати Hasselblad печели търга за фотоапарат за мисията Аполо и създава Lunar Module Pilot Camera...За програмата Аполо е създадена гигантската ракета Saturn V... Такива примери има много....... Общо са изведени 16 космически кораба.....
    Полетите до Луната бяха спрени, защото беше и все още е икономически неизгодно да се влагат милиарди, а резултатите да са главно журналистически репортажи......

    Коментиран от #38, #40

  • 36 пешо

    2 3 Отговор
    тръгват към студията на холивуд .
  • 37 По скоро

    2 3 Отговор
    е тръгнал към най-голямото снимачно студио в пустинята Невада. Ако бяха ходили на луната,то нямаше няколко десетилетия да се чудят как да стигнат на стоп до МКС и да плащат за руски ракетни двигатели. Това е все едно Мерцедес да не може да си произведе двигател и да търси КАМАЗ да му го произведе или държавните глави да ползват КАМАЗ за да се пидвижат до поредното посещение. Това предизвиква смях,но така изглежда и картината с луната и американските мисии.
  • 38 факти

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Няма какво да им обясняваш на комунистическите шумкари.И те самите знаят, че мисиите Аполо са един огромен успех,но ги човърка отвътре ,че не е постигнат от техните руски господари,а именно ,че Русия(СССР) се провали жестоко в този опит.В мисиите Аполо са участвали над 2000 учени от цял свят ( и те ли са част от конспирацията?!) и са похарчени над 200 милиарда долара.Успеха на мисиите Аполо са потвърдени от СССР,Китай,Япония и.т.н..Китай даже миналата година ако не се лъжа с една от мисиите си до Луната видяха и отново потвърдиха следите от мисиите Аполо.Да кажеш ,че мисиите са измама безспорно трябва да си абсолютна неграмотна невежа в тази област ,каквито всъщност са 90% от русофилските шумкари.Има много факти от мисиите Аполо които са 100% доказателство за техния успех и ,че е абсолютно НЕВЪЗМОЖНО това да бъде фалшифицирано.Най-малкото до сега щеше да бъде потвърдена измамата със сигурност.И между другото тази конспирация ,че мисиите са "фалшифицирани" тръгва именно от самите американци ,защото се съмняват винаги във всичко.Ако не бяха самите американци ,сега русофилските неграмотници нямаше да имат плод на разсъждение и въобще да им мине през главата подобна глупост като конспирация.

    Коментиран от #39

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "факти":

    Лошото е, че вирусът на комунизма мутира и отново ни нападна...
  • 40 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти можеш да изредиш хиляди изобретения които са станали покрай космоса, аз ще ти изредя хиляди доказателства че никой никъде не е ходел. Сега тепърва мислят как да се преодолее пояса на Ван Ален дето е на 3-12 зиляди от Земята а Луната е на 380 и нещо хиляди. Последно предложение е да пълнят стените на модула с лай..та на астронавтите и по този начин да се защитят. Тоалетни и сега нямат та ходят в руския модул - как са го искарали с един памперс отиване и връщане? Мързи ме да ги сбирам тук доказателствата - милион са.