Last news in Fakti

16 Август, 2022 15:15 941 6

Китай с мерки срещу абортите

  • китай-
  • аборти-
  • мерки-
  • безплодие-
  • лечение

Китай ще обезсърчи абортите и ще предприеме стъпки, за да направи лечението на безплодието по-достъпно

Китай с мерки срещу абортите - 1
Източник: Shutterstock

Китай ще обезсърчи абортите и ще предприеме стъпки, за да направи лечението на безплодието по-достъпно, като част от усилията за повишаване на едно от най-ниските нива на раждаемост в света. Това съобщиха китайските здравни власти, цитирани от "Ройтерс".

Мерките за подпомагане по отношение на данъчно облагане и осигуряването на образование и жилищно настаняване ще бъдат подобрени и приложени, като местните власти ще бъдат насърчавани да стимулират услугите за грижи за бебета и работните места, подходящи за семейства, цитира news.bg.

Ще се работи за повишаване на обществената осведоменост относно репродуктивното здраве, като същевременно се "предотвратява нежелана бременност и се намаляват абортите, които не са необходими по медицински причини".

Коефициентът на раждаемост в Китай от 1,16 през 2021 г. бе далеч под стандарта от 2,1 на ОИСР за стабилно население и се оказа сред най-ниските в света.

Експерти по демография поясняват, че настоящите насоки идват, тъй като безкомпромисната политика на Китай за "нулев COVID" може да е нанесла дълбоки щети на желанието на хората да имат деца.

Местните власти в страната ще бъдат насърчавани постепенно да включат асистираната репродуктивна технология в медицинската си система.

Очаква се тази година броят на ражданията в Китай, с население от 1,4 милиарда души, да се понижи до рекордно ниски нива, падайки под 10 милиона спрямо миналогодишните 10,6 милиона новородени, които вече бяха с 11,5% по-малко в сравнение с 2020 г.

Китай, който водеше политика за право на едно дете от 1980 до 2015 г., официално призна, че е на ръба на демографския спад. Той замени тази политика с политика за две деца през 2016 г. и я промени отново през 2021 г., позволявайки на семейните двойки да имат до три деца.

През последната година властите започнаха да въвеждат стимулиращи мерки, като данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство, подобрена медицинска застраховка, жилищни субсидии, допълнителни пари за трето дете и др.

Настоящите насоки включват намаляване на абортите, които като цяло са лесно достъпни в страната от много години.

Здравните власти отбелязват, че мерките са от решаващо значение за "насърчаване на дългосрочното балансирано развитие на населението".

Броят на извършените аборти в Китай между 2015 г. и 2019 г. е над 9,5 милиона, според доклад на Националната здравна комисия, публикуван в края на 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иначе казано

    8 7 Отговор
    Комунистите там са обезпокоени че нема да има достатъчно робове за в бъдеще и искат стадото робове да се размножава според нуждите на китаиската комунистическа партия така че да се гарантира техния рахатлък за десетилетия напред...а аз понеже знам това и съм на 44 годин и нямам ни жена ни деца и няма и да имам щото нема да отглеждам робове на беге мутри милиционери

    Коментиран от #3

  • 2 Лекар

    6 1 Отговор
    Да пратят 5-6 милиона бебета в БГ, че ние изчезваме!

    Коментиран от #6

  • 3 Притежател

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иначе казано":

    Нядавам се, че осъзнаваш, че пишеш безумия!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    2 2 Отговор
    Кво ми дреме за тея примати
  • 6 Споко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лекар":

    То цялата Бяла раса е на изчезване, и то умишлено, на глобалистите вече им трябват само примати с IQ от -80%, което е достатъчно за да измиеш чиниите и да изчистиш тоалетната за без пари и без да се съпротивляваш на елитът
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания