Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 12:41 5 382 50

Politico: Коронавирусът тласка българските роми още повече към дъното

  • коронавирус-
  • роми-
  • факултета

Разказ за борбата за оцеляване в ромския квартал "Факултета" в София

Politico: Коронавирусът тласка българските роми още повече към дъното - 1
Снимка: БГНЕС

Красимира Александрова се бори да свърже двата края на семейството си, което живее във Факултета, ромски квартал в покрайнините на София, много преди пандемията да удари, пише Politico.

Внукът ѝ Красимир е с аутизъм и тя разчита на държавна помощ, за да заплати медицинските му разходи. Когато Александрова го заведе за рутинна психологическа оценка в началото на март, преди блокирането на коронавируса, лекарят твърди, че тя и синът ѝ - бащата на Красимир, Траян Методиев - са фалшифицирали увреждането на детето и са понижили оценката му за тежестта на болестта му, спрян е и достъпът до помощи.

Опустошена, Александрова планира да използва печалбата от почистване на офиси на непълно работно време в София, столицата на България, за да компенсира пропуснатите доходи, докато обжалва случая. Но само няколко седмици по-късно една от колежките ѝ се оказва положителна за COVID-19, което кара работодателя ѝ да съкрати целия персонал. Малко след това Методиев и съпругата му загубиха работата си. Тогава полицията карантинира квартала им.

Пандемията засегна особено силно ромите в България. Когато броят на случаите започна да се увеличава в края на март и началото на април, властите бързо се заеха да въведат силни мерки в ромските квартали. На жителите беше забранено да напускат квартала, а военната полиция затвори изходите.

Ромските квартали, повечето от които технически незаконни селища, са само незначително свързани с местната инфраструктура. Дори големите квартали, като Факултета, нямат основни търговски обекти като супермаркети и аптеки. След блокирането, жителите, които иначе биха пътували до близките квартали, за да се запасят с най-необходимото, бяха закъсали с оскъдните запаси на своите квартални магазини и каквато продукция местните търговци можеха да намерят.

Строгите ограничения влошиха вече очевидните различия между ромското и неромското население в България: Около 74 процента от ромските семейства в България, като тези на Александрова, вече живеят под прага на бедността.

„Семейства, с които работим, които преди това бяха бедни, но имаха достатъчно храна, съобщаваха, че не могат да хранят децата си“, каза Сара Перин, директор на Тръста за социални постижения, неправителствена организация, която работи с ромски семейства в България. "Те бяха на прага на глада."

По това време властите твърдяха, че тези мерки са необходими поради по-голямата концентрация на положителни случаи на коронавирус в ромските квартали. Защитниците на правата на ромите обаче казват, че няма доказателства за по-голям брой дела и твърдят, че ромите са били несправедливо сочени с пръст поради дългогодишни пристрастия към общността.

Този проблем не е специфичен за България: Между март и юни Европейският център за правата на ромите (ERCC) идентифицира 12 държави в цяла Европа, в които ромските общности са изправени пред ограничения за движение или непропорционални въздействия от спешни мерки.

„[Нямаше значение] дали е в Италия, Словакия или България - ромите са изправени пред различни и често по-строги спешни мерки от по-голямата част от населението“, каза Джонатан Лий, мениджър за застъпничество и комуникация в ERCC.

„Когато бяха идентифицирани случаи в ромски общности, видяхме цели квартали под карантина, полицейски и военни контролно-пропускателни пунктове в райони с мнозинство от роми, насилствени полицейски действия и дори екипи, пръскащи дезинфектант върху домовете на ромите“, каза той. „Тези неща просто няма да се случат в райони от средната класа.“

Александрова и нейното четиричленно семейство оцеляха почти два месеца с нейната пенсия за инвалидност, която осигуряваше 170 лева, или около 87 евро на месец. (Средната заплата в България е 580 евро на месец.)

Когато тя премина датата на падежа за плащане на сметката си за електричество, компанията спря услугата. Скоро свършиха и парите за хранителни стоки. „Взехме малко храна от организации, които ни държаха живи за малко“, каза Александрова. „Но най-вече плащахме на кредит. Когато това свърши, трябваше да продадем бижутата на нашите роднини. "

За Сандра Ангелова, друга жителка на Факултета, строгите мерки донесоха други страхове. Когато нейното новородено имало колики, тя е била принудена да се обърне към Google, за да диагностицира и лекува сина си, вместо да посети лекар в близката здравна клиника. Не че така или иначе би могла да си позволи лекаря - съпругът ѝ Ксоро Георгиев току-що беше загубил работата си.

Непропорционален брой роми, като Георгиев и Александрова, са заети на сивия пазар. Без договори или разпоредби, регламентиращи тяхната заетост, ромските служители в много случаи са първите, които са уволнени, когато пандемията настъпи. Много от онези, които имат късмета да запазят работата си, след това отново я губеха, когато мерките за блокиране им забраняваха да излизат от квартала си. За да напуснат домовете си, полицията изискваше да предоставят документация за работа, която повечето работници на сивия пазар не са могли да предоставят.

Без доходи и Георгиев беше принуден да разчита на дарения от местна неправителствена организация, както и на пари от родителите си, за да купи хранителни стоки и основни артикули като памперси за сина си.

Тъй като блокадите започнаха да се отпускат през лятото, Георгиев намери работа в магазина за мека мебел на баща си. Но пандемията беше взела своето влияние, както физически, така и психически, върху семейството. Малкото спестявания, които са имали преди, вече са изчезнали и те живеят в постоянен страх от ново заключване.

„Има слухове, че може да има ново заключване, но никой не знае кога ще стане или как“, каза Ангелова. „Чувствам се ужасно да не знам.“

Случаите на коронавирус в България нараснаха през последните няколко седмици - на 4 ноември страната отчете повече от 4000 нови случая, най-високия брой за 24 часа от началото на пандемията. Властите започнаха бавно да прилагат нови ограничения, като например ограничаване на броя на хората, допускани в ресторанти и клубове, и засилване на прилагането на съществуващите мерки за социално дистанциране и носенето на маски.

Изправен пред продължаващите антикорупционни протести с искане за оставката му, премиерът Бойко Борисов се противопостави на ново затваряне на страната. Но спомените за бързината и строгостта на първата блокада, както и убеждението, че втората рискува да унищожи икономиката на страната - остави мнозина на ръба.

„За повечето роми, които живеят в много маргинализирани и сегрегирани общности, екзистенциалната заплаха от глад и бедност - която се засилва от пандемията - вероятно е тяхната основна грижа“, каза Лий от ERCC.

Пандемията допълнително ще укрепи дългосрочните проблеми, измъчващи общността, като бедността и дискриминацията, според Лий.

Докато семействата се борят да свържат двата края, учениците по-вероятно ще напуснат училище, защото вече не могат да си позволят таксите, като продължават цикъла на бедност в общността. Наближаващата икономическа катастрофа вероятно ще доведе до съкращаване на социалното финансиране и до масови изселвания, които десните политици са склонни да прилагат в ромските общности след периоди на социални или икономически сътресения.

След като НПО „Тръст за социални постижения“ се намеси, жалбата на Красимир беше одобрена и пенсията му с пълни увреждания беше възстановена. Но беше твърде късно: Разочаровани от процеса и липсата на възможност, родителите му решиха да намалят загубите си и да се преместят в Германия, в последно усилие да си намерят работа.

Александрова обаче не успя да се присъедини към тях. Изправена пред над 1000 евро дълг, тя смята, че е най-добре да остане и да го изплати. „Дори не мога да си позволя да си купя обувки - щом получа заплата, направо я влагам в изплащането на дълговете си“, каза тя.

Тя се върна да почиства офиси през септември, но не след дълго друг работник даде положителни резултати за COVID-19 и тя отново беше съкратена.

Без доходи и с дълг, който остава да изплати, тя отново се бори да запали електричеството в дома си. "Първо сметката за електричество", каза тя. „Роднините ще почакат малко.“


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен

    23 118 Отговор
    Румен Радев е Виновен за Тази пандемия той искара хората на улиците да се заразяват един на друг

    Радев вън Червен Тъпак или боклук!(:

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Сила

    105 4 Отговор
    Ей сега ще се разплача!!!Чакай малко!!!! Ей сега!!!!! Горките те РОМи!!!!

    Коментиран от #31, #42

  • 3 тъжно е

    13 69 Отговор
    Защо така се отнасят българите със сънародниците си, това е нечовешко

    Коментиран от #16

  • 4 Гладният китаец

    75 3 Отговор
    Да се интегрират и няма да боли
  • 5 Българка

    77 7 Отговор
    Борисов да отвори чекмеджето си с пачки и да раздаде на избирателите.
    В частния сектор не могат да смогнат да изкарват собствената си прехрана, да издържат с данъците си правителство, депутати, раздута администрация, полицаи и всякакви калинки

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    45 7 Отговор

    До коментар #1 от "Румен":

    Бегай до аптека, мери температура и се лекувай
  • 8 анти тиква

    47 1 Отговор
    А българите под ударите гербалякавите паникьори ни изтласкват и под дъното - погребват ни живи в мизерия направо.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 адаша

    56 2 Отговор
    След прочитането на подобна "статия"– направо издивявам! Що за гейзер е тоя Лий?!

    Коментиран от #24

  • 11 made in BG

    87 1 Отговор
    Politico, да види, че повечето българи живеят по-зле и от 'ромите'. А България се превърна във 'Факултета' на Европа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Когато както

    61 0 Отговор
    Пустият му Covid19! Как може! Липса на състрадание, дискриминация, расизъм -и въобще не му пука от "правозащитните" НПО -та. Заразява наред и изобщо не му пука кой е малцинство, кой -мнозинство. Гад!
    Отдавна го твърдя: Антидискриминацията е отрицателна дискриминация. Т.е. пак дискриминация, но спрямо прогресивното и полезното. Верният подход е нулева дискриминация, съответно -нулева толерантност към антиобществените прояви и престъпления. По добре е да четем не какво не получават, тези хора, а какво не правят, или не желаят да правят, за да заживеят нормално. А не дали са цигани или не. Много цигани са доказали, че могат да бъдат нормални членове на обществото и нямат описаните в статията проблеми. А много български възрастни хора ги имат тези проблеми, въпреки, че са се трудили цял живот за обществото. Това ли е вашата либерастка справедливост?
  • 14 КОВИД БИЛ

    20 2 Отговор
    били гейтс иска да няма патладжани, иска тяхното изкореняване. безпатладжанов безпаразитен свят. това е кови избива паразитите. антипаразитен препарат. инсекцид гейтоски.
  • 15 123

    62 1 Отговор
    Пропуснаха да споменат за ромите, дето заработват милиони от джебчийство и просия из цяла европа, и как ограбват с телефонни измами спестеното от старците в България !
  • 16 Каквото повикало, такова се обадило

    62 0 Отговор

    До коментар #3 от "тъжно е":

    А защо циганите така се отнасяха към бедните беззащитни възрастни българи? Защо биеха лекарите, защо ядяха и пиеха, крадяха и мислеха, че българите вечно ще ги носят на гръб?
  • 17 Киро

    58 0 Отговор
    Да тръгват към Германия, какво чакат още? Меркел ги чака с отворени обятия.
  • 18 Българин

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Дай личен пример! Ходи в махалата отвори твоите чекмеджета,и бъди сигурна,че ще ги напълниш!!!При това без участието,на любимия ти Баце.....Ще се видиш и у пари,да не драскаш глупости!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фандъкова, помним! Всичко помним!

    23 1 Отговор
    Защо сега "кака Данчи" не накара цигааните от Факултето да събират листа, да чистят градинките, а само дава помощи? Защото са електорат? Тази селска пръъчка защо не се замисли за праха по падналите листа? Защото са и електорат? А като дойде големия смог, какво? Пак ли ще отвори големия джоб? Тя и сега го пълни с "базарите"!
  • 21 Ром е напитка

    49 0 Отговор
    В България има повече повече пенсионери( с 30-40г. тр.стаж)под прага на бедноста от циганите, които нямат и един час трудов стаж.
    Ама сещати ли се, защо тия от Politico пишат само за сиганите?
    И кой им плаща с грантове за това?
  • 22 кУмУнист

    37 0 Отговор
    Защото сега хората са си у дома и става по трудно на манговсите да влизат по къщите и да тарашат.
  • 23 Мънго Джери

    23 0 Отговор
    Да позтръскат малко ромските шефове и барони и ще съберат пари за всичко.
  • 24 Навярно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "адаша":

    е брат на Брус.
  • 25 Парламента

    6 2 Отговор
    Да се раздаде по един кашон с продукти на всяко семейство за Коледа,няма да струва повече от 20 лв.на кашон,за управляващите се отнася.
  • 26 Българските Римляни

    10 7 Отговор
    На Тодор Живков любимците
  • 27 БЕНОВСКА ЛАПА

    10 0 Отговор
    СПОКО ИДВАТ ИЗБОРИ ТЕ ЩЕ СИ ВЗЕМАТ 50те ЛЕВА
  • 28 Истината

    23 1 Отговор
    Не се връзвайте на тези писания.

    Живущите във факултета се прехранват от години с дрога, кражби, всички за пред властите са шофьори на таксита.

    Имат повече пари от всички вас.
  • 29 ко каза ко

    9 1 Отговор
    Веднага да ги строява Бойчето да му строят пътища и криви крайно надценени кооперации. Тия чекмеджета трябва да се пълнят някак, па после те и ще гласуват за него, както миналите избори и така.
  • 30 весо

    8 1 Отговор
    Не ги мислете циганите,те ще крадат защото,,Гладът е по силен от тока,,.Всички ще затънат малко или много в тинята на ГЕБЕРСКОТО ПЛАТО,,За три мандата си напълниха гушите и край.
  • 31 Бачо Киро

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    Тея егати приказките от 1001 нощ дръннаха... Роми и карантина....

    Коментиран от #34

  • 32 гост

    15 0 Отговор
    . Да си ги вземат в Брюксел щом милеят толкова за тях. На нас не ни трябват.
  • 33 Гост

    7 0 Отговор
    Айде те под какви блокади в Европа им слагаха махалите не е истина ! Тука нащо си беше смешно направо! И има защо! Те тия нали не ги ловеше вируса?
  • 34 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Бачо Киро":

    България трябва да се застъпи за бедните емигранти и африканчета които са в Италия и Франция и също са пострадали покрай кризата с короната !..хехе ...

    Коментиран от #37

  • 35 Кой68

    11 0 Отговор
    Най-потърпевши са тези които работят и си плащат редовно си плащат данъците и осигуровките,а и пенсионерите....Тия от мъалъта си карат на помощи и лежачката/ако се може и гепсън нещо/ супер.Та немога да разбера тая загриженост !
  • 36 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Никой не ги кара циганите към дъното, те просто са си там по собствен избор! Никой не им е виновен, те са си го избрали сами! На тия всички са им виновни!! Българите ли трябва да карат децата им да ходят на училище !!??
  • 37 Бачо Киро

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Викам и цялата Африка и Индия да издържаме, да им пратим милиарди.
  • 38 Барона

    12 0 Отговор
    Влизал съм в сърцето на "квартала" по бизнес преди години и са толкова гладни, че на барона Жоро в двора имаше само няколко коли над 200 бона.

    DW и всичката паразитираща НПО сган да ходят на място да им помагат и да им пласират крека, херцата и амфетките.
  • 39 Ivanka Rimska

    9 0 Отговор
    А защо досега ги търпяхте цигойнерите да вършат безчинства - кражби, посегателства върху медици, телефонни измами ? Държавата къде беше ? Защо ги възпитаваха във безнаказаност и че обществото им е длъжно да ги храни и обгрижва ? Виновните сега да си ги вземат и да си ги отглеждат, така е справедливо.
  • 40 Ромска държава

    7 0 Отговор
    Виждате ли? Ромското население и не
    ромското. Това да ви прави впечатление?
  • 41 Поражда размисъл

    6 0 Отговор
    Първо: баща собственик на магазин за
    мека мебел; Второ: такси за училище; Трето: организация съдейства за възстановяване на инвалидни права?! И още, и още. Аз ли не разбрах нещо или искат да се чувстваме като бял пред тъмнокож в Юесето?! Положението е трагично, но не само за тях!
  • 42 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    Тоя вирус трябва да го дадат в Страсбург на съд за расизъм ,дето бута циганите към дъното
  • 43 Хайл

    6 0 Отговор
    А като въртяхте гюбеци в отделението не ревахте?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 гост

    4 0 Отговор
    Тази статия с гугъл ли е превеждана. Толкова нескопосан репортаж не бях чел отдавна. "Факти" направо се излагат с този текст.
    Или пък превода е верен, но репортерът не може да пише.
    А за ромите - не е проблемът, че са роми, ами че са неграмотни. И българи да бяха, като не могат да четат и пишат най-малко, първи ще ги съкращават еестествено.
  • 46 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Така така, не гена а коронавируса сега. Все нещо отвън да им пречи. А това че ма-гала е напукал осем деца, които не храни и изучава, а профитира покрай тях - това не се забелязва от любителите на ..... да не казвам. Паразити!
  • 47 Джо

    6 0 Отговор
    Politico що ли не си гледат тяхните "роми" ами се занимават с нашите
  • 48 Да си отиват в Германия, Франция и Итали

    3 0 Отговор
    Да си отиват в Германия, Франция и Италия. Преди пандемията всичката тази сган беше там и цоцаше помощи и от България и държавата гостоприемник. Като им резнаха кранчетата там и се върнаха да сеят заразата и тук. Да седят затворени в гетата пид контрол и да не ги пускат да обикалят да КРАДЪТ и сеят зарази.
  • 49 Гражданин

    0 0 Отговор
    Аз, ше бегам в Индия бате.
  • 50 на стига

    1 0 Отговор
    че ги издържаме, а нас ни правят на диви и щастливи. Има богати цигани , да дадат пари и да ги оправят.