Отидете към основна версия

2 071 1

Летяща крепост

  • chrysler-
  • air­flite-
  • chrysler air­flite

По време на Втората световна война янките забиват последния пирон в ковчега на противниците си, когато страховитите “летящи крепости” започват да сипят смъртоносния си товар над вражеските градове. Близо шест десетилетия след това почти толкова безкомпромисно към конкуренцията се отнасят от автомобилния гигант Chrysler. Янките през последните години не спират да трупат успехи като не пропускат въз­можността на всяко по-голямо автомобилно изложение да разкрият пред публика силата и мощта, която са натрупали.

По време на престижното моторшоу в Женева американците шашнаха по­сетителите с поредната си нова студийна разработка, която повечето анализатори сравниха по сила и безпощадност с въп­росните летящи гиганти от ерата на Световната война. И въпреки че возилото предизвиква асоциация за летене дори с названието си (Airflite), то все пак е здраво стъпило на земята и предлага нелоши забавления.

Янките залагат на комфорт и функционалност

Все повече нови дизайнерски идеи се появяват в началото на третото хилядолетие, което кардинално промени облика на автомобилите, а и представите на хората за тях. Така например сега на мода са купетата с пет врати, които успешно съчетават в себе си не само спорт и комфорт на високо ниво, а също така и значителна функционалност. Водени от тези разбирания от Chrysler зарадваха почитателите си с концептуален автомобил от подобен клас, като Airflite дебютира пред публика от 6 до 16 март тази година в Женева по време на изложението.

По силата на волята на създателите си Chrysler Air­flite се очертава ка­то един от елегантните и подчертано агресивните пред­ставители в своя клас, като в действителност предизвиква доста различни впечатления на пръв поглед. Дългият и плавно “преливащ” със задната част на автомобила покрив, както и специфичният дизайн на страничните стъкла предизвиква асоциация с показания преди няколко години модел Crossfire. Външният и вът­решният дизайн са смесица от най-причудливи решения, част от които са заимствани от самолетните и... корабните технологии.

Доказателството е интериорът

Усещането, което получавате, попадайки в уютната вътрешност на возилото е за... морско пътешествие. Разположението на седалките, които са скрепени за арматурното табло, като по този начин значително увеличават “жизненото” пространство за пасажерите, създават усещането за приятно презокеанско пътуване. Светещото в синьо арматурно табло, както и кръглите циферблати, в които са разположени основните кон­тролни уреди, също допълват усещането.

Засега от компанията производител отказават да разкрият каквито и да било технически подробности около своето творение. Знае се единствено, че по време на изложението в Женева Chrysler Airflite беше оборудван с еспериментален V-образен двигател с шест цилиндъра. Работният обем на агрегата е 3 497 см3, като осигуряваната от него мощност по всяка вероятност ще бъде над 250 к.с.

Станислав Гавазов
gavazov@avto.bg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини