Отидете към основна версия

15 001 8

КАТ vs. абитуриентите - епизод пореден

  • кат-
  • абитуриенти
С наближаващите абитуриентски балове пътните полицаи все по-усилено се подготвят за поредната битка с нарушители по родните пътища. Това, че отивате с лъскав автомобил на бала не означава, че трябва да забравите правилата за движение. Ако все пак решите, че можете да нарушите закона за движение по пътищата, то знайте, че видеокамери ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят, а пътните патрули ще са безкомпромисни.

За да не се стига до неприятни последици и пътни инциденти катаджиите ще вземат превантивни мерки. За вашата сигурност служителите от пътна полиция ще организират на много места съпровождане с полицейски автомобили на колони автомобили, превозващи абитуриенти, и придружаващите ги автомобили. Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани. Въпреки всичко това, от КАТ дават някои съвети на абитуриентите.

 
Най-честите ситуации на рисково поведение са: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили, возещи абитуриенти; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
 
Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути.
 
Използвайте това, че именно вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват вашите желания, и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не помрачават празника Ви. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или се обадете на тел 112.
 
Помогнете си и сами, като не приемете да Ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляря, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата. Несъобразената скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини