Отидете към основна версия

23 634 51

Акциите на BMW поевтиняха след доклад за манипулирани вредни емисии

  • bmw-
  • дизелгейт-
  • volkswagen

Рязък спад на акциите на BMW последва новина в Auto Bild, че дизеловите двигатели на производителя "надвишават чувствително" екологичните норми за вредни емисии. Немското списание цитира доклад на Международния съвет по чист транспорт (International Council on Clean Transportation, ICCT), който е провел тестове на модела X3 xDrive 20d.

Изпитанията са показали, че кросоувърът изхвърля 11 пъти повече вредни газове от допустимото в Европейския съюз. Според Петер Мок, управляващ директор на ICCT, тестваният баварски всъдеход отделя дори повече вредни вещества в атмосферата от 2.0-литровите турбодизелови VW-та, които щатската Агенция за защита на околната среда (EPA) заподозря в манипулирана електроника.

Към 10:30 ч ценните книжа на BMW поевтиняха със 7.3% на Франкфуртската борса. Акциите на другия немски производител, с който започна "дизелгейт" - Volkswagen, обаче поскъпнаха и се купуваха на 5.4% по-висока цена в сравнение с вчера.

В официално изявление за Auto Bild от BMW отричат категорично да са вграждали функция за разпознаване на тестови режим в колите си. "Всички системи за контрол на вредните емисии остават активни в ежедневната експлоатация", гласи отговорът на баварците.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ подхващат и 3.0-литровите дизели на VW

    Щатската Агенция за защита на околната среда (EPA) започва тестове на 3.0-литровите турбодизелови двигатели на Volkswagen след избухването на сканд ...
    24.09.2015
    10 386
    30
  • Шефът на VW подаде оставка

    Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн подаде оставка. Това става два дни след разкритието на американските надзорни органи ...
    23.09.2015
    12 163
    36