Отидете към основна версия

8 Януари, 2016 14:07, обновена 8 Януари, 2016 14:07 5 123 13

BMW показа суперкар без водач

  • ces-
  • bmw-
  • i vision future interaction-
  • автономен автомобил

По време на протичащото CES изложение от 6-и до 9-и януари 2016 година в Лас Вегас, BMW Group представи безпилотния автомобил i Vision Future Interaction. Иновацията е построена на базата на концептуалния роудстър i8 Spyder и има за цел да покаже как ще изглеждат суперкарите на бъдещето.

Баварците акцентират на интериора на автомобила, като демонстрират системите за автономно управление. В салона, точно пред погледа на водача е монтиран проекционен дисплей от ново поколение, даващ информация за конкретната скорост на движение, скоростните ограничения, а така също и показания от навигационната система.На арматурното табло е разположен и огромен широкоекранен 21-инчов дисплей, който отчита пътните условия и показва разположението на останалите участници в движението, а когато колата се движи в изцяло автономен режим, този екран може да си използва за интернет сърфиране или за гледане на филм, например.

Отпред са разположени и специални датчици за разпознаване на жестове, идентифициращи различните движения на ръцете, като в това число влизат и имитациите за натискане на бутони. BMW i Vision Future Interaction има три режима на управление: Pure Drive, Assist Mode и Auto Mode.При първия режим Pure Drive за управлението на колата отговаря само и единствено водача, при втория Assist Mode се включват спомагателни системи, но водача отново взима участие в управлението, докато при третия Auto Mode - автомобилът се движи само с помощта на електрониката.

При Auto Mode именно електрониката управлява, както волана, така и педалите за газ и спирачка. В този случай на волана светят сини датчици. Когато те станат червени обаче, автомобилът преценява, че водачът трябва да поеме контрол над управлението. Промяната на цветовете е гарнирана и със звуков сигнал.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини