Отидете към основна версия

11 591 15

Президентът на АвтоВАЗ е уволнен

  • автоваз-
  • бу андерсон

Бу Инге Андерсон напуска президентския пост в АвтоВАЗ, съобщи държавната корпорация "Ростех", която контролира 24.5% от акциите на най-големия руски производител на коли. На 15 март ще бъде проведено заседание на съвета на директорите, на което ще бъде обявен новият шеф на компанията.

Бившият майор от шведската армия пое АвтоВАЗ през 2013 г. с годишна заплата $600 000 и задачата да превърне социалистическия мастодонт в модерно и конкурентно предприятие. Андерсон веднага поведе война с доставчиците, в резултат на която компанията започна да получава по-качествени компоненти на по-ниски цени.

Шведът бе едно от главните действащи лица зад възраждането на марката Datsun. По негово лично разпореждане инженерите на АвтоВАЗ успяха да намалят чувствително трансмисионните шумове, характерни за автомобилите на марката открай време, и бе разработена роботизирана предавателна кутия.

Андерсон се сдоби с армия от врагове, след като предприе масови съкращения и разпродаде служебните автомобили на висшия ръководен състав на АвтоВАЗ, в резултат на което директорите трябваше да сменят грамадните си луксозни всъдеходи Infiniti QX56 с комбита Lada Largus.

Под ръководството на шведа само за половин година бяха създадени кросоувър версии на моделите Kalina и Largus и бестселърът 4x4 Urban. Заслуга на Андерсон са също първата изцяло нова Lada на собствена платформа от 80-те години Vesta и първият кросоувър в историята на АвтоВАЗ X-Ray.

Радикалните реформи на някогашния втори човек в General Motors често бяха съпровождани от шумни скандали и протести от страна на хилядите уволнени служители. Критики му бяха отправени и заради големия дял вносни части и компоненти за продукцията на АвтоВАЗ, които доведоха до сериозни оперативни загуби след срива на рублата и руския автомобилен пазар.

Зад уволнението на Андерсон прозира и политически мотив. В Русия предстоят избори и електоратът се нуждае от добри новини. Планираната държавната помощ в размер на 50 млрд. рубли за автомобилната промишленост, повечето от които без съмнение ще заминат към Толиати, не се вписват в патриотичната еуфория с чужденец начело на АвтоВАЗ.

Уволнението на Андерсон ще бъде облекчение и за алианса Renault-Nissan, който притежава 50% от акциите на руския гигант. Шведът винаги е твърдял, че не е човек на Карлос Гон и взема решения изцяло в интерес на АвтоВАЗ. След отстраняването му френско-японската империя ще сложи ръка на платформата на Lada Vesta, която според слуховете възнамерява да използва основа на следващия Logan.

От АвтоВАЗ отказват всякакъв коментар по ситуацията. Недостъпен за медиите се оказва и самият Бу Андерсон, който по непотвърдена информация вече е напуснал територията на Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шефът на Dacia поема АвтоВАЗ

    Президентът и главен изпълнителен директор на Automobile Dacia SA Никола Мор ще оглави АвтоВАЗ, съобщиха от съвета на директорите на Волжския автомоби ...
    15.03.2016
    3 167
    4