Отидете към основна версия

22 566 35

Скандалът с лъжата на Mitsubishi се разраства

  • mitsubishi-
  • скандал

Президентът на японската автомобилна корпорация Mitsubishi Motors Тецуро Аикава най-вероятно ще подаде оставка. Това става на фона на все по-разгарящият се скандал с продукцията на Mitsubishi и по-конкретно с обвиненията, че са занижавали данните за разход на гориво на повече от десет модела.

Новината за оставката на Аикава излезе от японския вестник "Майнити". По данни на изданието президентът на Mitsubishi Motors ще отстъпи поста си, след като завърши разследването в компанията. Освен Аикава с постовете си могат да се разделят и други висши кадри от компанията.

Ще припомним, че преди седмица от Mitsubishi признаха, че от 1991 година са нарушавали правилата и умишлено са фалшифицирали данните за разхода на гориво на своите автомобили. На този етап не се посочва точна цифра на продадените автомобили със заявен фалшив разход, но според различни сведения те варират от 625 000 до 2 млн.

автомобила. В момента властите разглеждат възможността за привличане на компанията към съдебна отговорност, в това число и налагане на сериозни финансови санкции. Най-вероятно японците от Mitsubishi ще предложат компенсации на всички закупили автомобили с фалшифициран разход.

Това обаче едва ли ще спаси компанията, защото веднага след разкриването на лъжата акциите на Mitsubishi Motors паднаха с 15%, а само седмица по-късно те са поевтинели с цели 50%. Производството и продажбите на засегнатите модели са преустановени до приключване на разследването.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини