Отидете към основна версия

11 823 10

BMW 7er с най-мощния шестцилиндров дизел

  • bmw-
  • двигател-
  • дизел

Преди две седмици пресслужбата на BMW разпространи информация за новия си дизелов агрегат с четири турбини, а сега баварската компания представи и новите версии на своя флагман, оборудвани с него.

Става дума за 750d xDrive и 750Ld xDrive. И двете модификации вече разполагат с новия дизелов шестак, който е трилитров и разполага с четири турбокомпресора. Два от нагнетателите работят с високо налягане и два с ниско.

Технологията BMW TwinPower Turbo за пръв път включва каскадно свръхпълнене с четири турбокомпресора, както и директно впръскване Common-Rail с максимално работно налягане над 2 500 бара.

Подаването на горивото е поверено на най-новото поколение директно впръскване Common-Rail с пиезоинжектори, които работят при 2 500 бара максимално налягане и осигуряват особено прецизно дозиране и фино разпрашаване на горивото.

Според баварците това е най-мощния шестцилиндров дизелов мотор в света. Двигателят работи по системата Common Rail и има в наличност мощност от 400 конски сили.Степента за високо налягане се състои от два компактни компресора с променлива геометрия, интегрирани в общ корпус. Сега вместо един особено голям се монтират два по-малки и реагиращи по-бързо компресора за ниско налягане.

В зависимост от ситуацията и натоварването отговорната за управлението на двигателя дигиталната дизелова електроника (DDE) от най-ново поколение координира работата на отделните турбокомпресори.

DDE определя позицията на лопатките на променливата геометрия в системата за високо налягане, клапите за „заобикаляне“ на компресорите, клапата за регулиране на отработените газове и уестгейта, както и охлаждането на нагнетявания въздух. 

Максималният въртящ момент, който се предава и на четирите колела, е 760 Нм и е достъпен в диапазона от 2 000 до 3 000 об/мин. Двете турбини с ниско налягане и едната с високо, на практика работят почти непрекъснато.

Вторият турбокомпресор с високо налягане се включва в системата при около 2 500 об/мин. Всичко това позволява на BMW 750d xDrive да ускорява от 0 до 100 км/ч. за 4.6 секунди, а дългата версия 750Ld xDrive прави това за 4.7 секунди.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • BMW извади дизел с 4 турбокомпресора

    Броят на нагнетателите в дизеловите агрегати на BMW уверено догонва този на цилиндрите. Слуховете, че баварските инженери работят над нафтов мотор с ч ...
    03.05.2016
    27 452
    30