Отидете към основна версия

23 923 38

Лимузината на Путин премина краш тестовете с отличен

  • кортеж

Новият руски автомобил от най-висок клас, който е предназначен за първите лица в държавата, успешно премина краш тестовете за безопасност. Изпитанията на президентската лимузина са били направени в Германия, където е получила максимален бал. Това съобщи лично министърът на промишлеността и търговията в Русия Денис Мантуров.

В изявлението на Мантуров пред Российская газета се казва още, че лимузината продължава с пътните изпитания, като преди да бъде пусната в производство трябва да измине 100 000 километра. До момента тя е тествана само 10 000 км в различни пътни и климатични условия.Държавният проект "Кортеж", част от който е и въпросната президентска лимузина включва създаването на цяла гама от превозни средства със специално предназначение. Освен лимузината ще бъдат направени микробус, седан от бизнес клас, както и всъдеход.

В началото на март тази година се появи и първата шпионска снимка, показваща как ще изглежда автомобилът с повишена проходимост. Иначе за проекта се заговори още преди четири години, но до този момент цялата информация относно ТТ-данните на колите от проекта "Кортеж" е засекретена.Спекулира се с това, че една от колите ще е с мощност 800 конски сили и в бронирания си вариант ще тежи над шест тона. Известно е още, че за разработка на основните възли и агрегати руските власти са сключили договор с немската компания Porsche. За реализацията на проекта от бюджета на Русия са заделени 12 млрд. рубли (228 600 000 евро) и 8 млрд. извънбюджетни средства (152 400 000 евро).

Според техническите изисквания по поръчката двигателят трябва има принудително пълнене с два турбокомпресора и междинен охладител, ходов обем от 6.0 до 6.6 литра, мощност 800 к.с. и въртящ момент 1 000 Нм. Според предварителните планове най-евтиният автомобил от серията "Кортеж" ще струва около 1 млн. рубли (20 300 евро), а цената на президентската лимузина може да достигне 20 млн. (406 000 евро).

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини