Отидете към основна версия

25 410 13

Япония залюби УАЗ

  • уаз-
  • уазка-
  • япония

Все повече жители на Страната на изгряващото слънце търсят спасение от наблъсканите с електроника съвременни автомобили, коментира телевизионният канал "Россия". Репортаж от Япония разказва за нова мода, флагман на която е възможно най-неочакваната марка - УАЗ.

Ватманът Митоми Судзуки разказва за програма "Вести" как сменил японския си джип с архаичния му руски предтеча преди пет години. "Уазката" го привлякла с високата си цена (с транспортните разходи и митата цената му достига почти $40 000) и минималния комфорт.



"Съвременните японски коли са прекалено автоматизирани, разсъждава на глас Судзуки. Скоро даже няма да има нужда водачът да върти волана, а моята "уазка" се управлява като истински автомобил. Всичко в нея ми харесва - и тежката кормилна уредба, и превключването на предавките, и трясъкът, и ръмженето на мотора..."



Собственикът на Iwamoto Motors Юджи Ивамото вижда в руските джипки други достойнства. "Най-важното, разбира се, е външният вид. Предницата има изключително стилни форми. Дизайнът на "уазките" е същият, какъвто имаха японските коли преди 40 години."



"Е, трошат се, признава пивоварът Сатору Обара, собственик на УАЗ от две години. Оня ден малкото прозорче на вратата отказа да се затваря. Но това са бели кахъри. Хубава си е колицата, много си я обичам."

Семейството на Обара не споделя същото мнение. Съпругата му не си и помисля да подкара джипката, защото изпитва ужас от волана. Децата обичат да се возят в необичайния за тези ширини автомобил, но не биха си купили такъв.

За да се сдобие с мечтаната "уазка", един от японските фенове на марката трябвало да плати $30 000. Собственикът на малка дизайнерска фирма от Осака Масамити Кисе се хвали, че друга такава кола в страната няма. След като джипът му бил доставен, Кисе хвърлил още $40 000 за "тунинг". Монтиран бил климатик, а моторният отсек бил преработен, за да не загрява. Доработките отнели шест месеца.

За жалост догодина японските почитатели на УАЗ ще бъдат изправени пред нови проблеми. През 2012-а в Страната на изгряващото слънце ще бъдат въведени по-строги стандарти за вредните емисии и руските всъдеходи няма да могат да минат на преглед ако не бъдат преработени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Когато японците копират от руснаците

    Японците умеят да правят футуристични автомобили, но издигат в култ и максимално опростения стил. Може да звучи странно, но точно поради тази причина ...
    18.12.2017
    21 693
    22
  • УАЗ празнува 70 със специални модели

    Уляновският автомобилен завод планира да зарадва почитателите на легендарните си всъдеходи по случай 70-годишнината си. "Пляж" и "Эк ...
    02.11.2011
    24 524
    16