Отидете към основна версия

672 816 168

Забраняват ксеноните менте

  • ксенон-
  • акция "светлина"-
  • кат

Автомобилите с ксенонови крушки на фаровете, които не са фабрично производство, ще бъдат спирани от движение, а на водачите ще бъде съставян акт, съобщи БНТ. Основната цел на пътните полицаи и занапред е по този начин да се намалят жертвите на пътя през тъмната част на денонощието. Според експерти от КАТ голяма част от допълнително монтираните ксенонови светлини са изключително опасни за насрещнодвижещите се автомобили.

Освен това от КАТ заявиха, че по пътищата ще бъдат изкарани около 30 апарата, с които ще се проверяват шофьорите дали имат изправни светлини. Ако фаровете не са запалени през деня в периода от първи ноември до първи март, санкцията е от 20 до 150 лв. На този етап в столицата екипите на КАТ ще проверяват с апаратура в кварталите  "Дружба" и "Младост".

По информация на вестник "Стандарт" за нефабрични ксенони санкция "спиране на автомобила от движение" обаче може да бъде налагана само през тъмната част на денонощието. Ако водач на МПС бъде спрян за проверка през деня и се установи такава нередност, колата не може да бъде спряна от движение, защото забраната за използване на нефабричен ксенон важи само за тъмната част на денонощието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини