Отидете към основна версия

26 815 32

Колко ще струват винетките през 2012-а?

  • винетка-
  • винетен стикер
Още от въвеждането на винетките у нас около тях винаги е имало разгорещени спорове. Различните институции и водачите са на коренно противоположни мнения по темата. Според едни винетките трябва да се премахнат, други смятат, че трябва да са по-евтини, а широко разпространена е тезата, че и годишните винетки трябва да важат от дата до дата, а не за календарна година.
 
По всичко личи обаче, че въпреки многото приказки Агенция "Пътна инфраструктура" няма никакво намерение да променя нещата. За да можем да се движим през 2012 година по междуградската пътна мрежа отново ще плащаме за винетни стикери. Какви обаче ще са прометие?
 
На този етап е ясно, че стикерите ще имат доста различен дизайн, но може би най-успокояващото е, че цената им ще се запази. Това ще рече, че и през следващата година водачите на леки автомобили ще плащат 67 лв за годишна, 25 лв за месечна и 10 лв за седмична винетка.
 
За леките автомобили отново няма да има еднодневни винетки, а годишните ще важат за календарната година. Единствената промяна е, че ще отпадне окончателно планираното вписване на регистрационния номер на автомобила в специалното поле на винетката.
 
Ще припомним, че миналата година Комисията за защита от дискриминации (КЗД) наблегна на факта, че годишната винетка не трябва да важи за календарната година, но тогавашният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев не се съгласи с претенциите на КЗД.
 
Как ще се променят нещата през следващата година все още не е напълно ясно. Най-вероятно обаче няма да се случи нищо радикално. Същите цени, същите условия и нов цвят на така недолюбваните от водачите на МПС винетни стикери. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини