Отидете към основна версия

5 532 11

6 суперкара с атмосферни двигатели

  • суперкари-
  • атмосферен двигател

Все по-жестоките екологични норми, които се налагат на автомобилните производители, ги принуждават, особено що се отнася до т.нар. суперкари, да избягват старите и добре познати големи атмосферни двигатели. За да са в крак с екологията, производителите все по-често прибягват до използването на по-малки двигатели.

Новите мотори са снабдени с турбокомпресори, а все по-често започват да се правят суперколи с хибридни силови трактове. Започват да се появяват и изцяло електрически суперколи, но старата генерация все още не отстъпва. Сега ще ви разкажем за шест от най-добрите суперкари, разполагащи с атмосферни двигатели, които продължават да се произвеждат.

Aston Martin Vanquish SНовият Aston Martin DB11 вече премина към използването на турбокомпресор, но Aston Martin Vanquish S си остава автомобил с атмосферен шестлитров двигател. Моторът е дванайсетцилиндров V-образен и разполага с мощност от 600 конски сили. Тази суперкола ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.5 секунди, а максималната и скорост е 323 км/ч.

Audi R8Съвсем скоро се очаква кабриото и купето от модела R8 да се обзаведат с турбомотори, но към момента те все още се предлагат с атмосферни двигатели. Агрегатите са десетцилиндрови V-образни, а обемът им е 5.2 литра. В най-мощната си версия те достигат до 610 конски сили и са способни да ускорят суперкара Audi R8 до 330 км/ч.

Ferrari F12В моделната гама на италианската марка вече има модели с турбомотори, а наскоро се появи и суперхибрида LaFerrari. Моделът Ferrari F12 Berlinetta обаче си остава с високооборотен атмосферен V12 мотор. Работният му обем е 6.2 литра, а мощността - 740 коня. За тези, на които им е малко има и версия със 780 к.с., способна да ускори до 100 за 2.9 секунди и да достигне скорост от 340 км/ч.

Lamborghini Aventador SНовото Lambo Aventador S от моделна година 2017 е мощно точно 740 коня. Те са изстискани от 6.5-литровия V-образен дванайсетцилиндров двигател, който е лишен от всякакви турбокомпресори. Класическият атмосферен дванайсетак е способен да ускори Aventador S до 100 км/ч за 2.9 секунди, а максималната скорост на колата е 350 км/ч.

Lamborghini HuracanТова Lamborghini има под капака си същият V10 мотор, който се интегрира и в Audi R8. Мощността не е променяна, тя е 610 конски сили, които са достатъчни на атмосферния двигател да ускори Lamborghini Huracan до скорост 325 км/ч - постижение, по-малко с 5 км/ч от това на R8.

Porsche 911 GT3 RSПистовото купе Porsche 911 GT3 RS е създадено точно за любителите на класически звук и високи обороти. Автомобилът разполага с опозитен шестцилиндров двигател, работният обем на който е 4.0 литра. Без каквито и да било турбини моторът достига мощност от 500 конски сили и се "развърта" до почти 9 000 об/мин. Ускорението става за 3.3 секунди, а максималната скорост е 310 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини