Отидете към основна версия

46 914 45

BMW 6-series, за което едва ли знаете

През годините много технически и дизайнерски решения в автомобилостроенето изгряват и залязват. През 70-те и 80-те повечето от тях ни се струват даже и леко безумни. Едно наистина интересно е това на дизайнера Марк Гибс и BMW, което е наречено Observer Coupе. То е изградено на базата на класиката 635 CSi през далечната 83-та година.

Те го определят като кабриолет на бъдещето, а причината за това е доста странното решение за прибирането на покрива. Той не е "мекия" таван, който сме свикнали да виждаме, а представлява няколко стъклени детайла, които се сгъват в багажника на автомобила.

Това е довело до много радикални промени, като изцяло променените странични колонки и нов багажник, който да позволява прибирането на панелите с много по-малък ъгъл спрямо колонките. Това наистина е представлявало бъдещето тогава, защото целия механизъм се е задвижвал електронно. Прибирането на плоските панели не е рефлектирало значително и върху багажното пространство.

Тази идея определено показва пътя към "твърдите" тавани, които обаче за съжаление също ни напускат поради значителното повишение на теглото в сравнение с платнените такива. Автомобилът бива гласен за лимитирано производство, но така и не достига до него и остава "единак". Този автомобил се появява съвсем наскоро на събитието London Classic Car Show.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини