Отидете към основна версия

29 133 66

Щутгартски съд забрани дизела от 2018 г.

  • дизел-
  • щутгарт-
  • авто

Немската екологична организация(DUH) спечели делото си за по-малко замърсяване на въздуха в Щутгарт

Снимка : Туитър

Администравният съд в Щутгарт отсъди в полза на природозащитниците, които изискват предприемането на радикални мерки относно замърсяването на въздуха, съобщи немското информационно издание „Велт“. От 1-ви януари 2018 г. влиза в сила забраната за движение на дизелови автомобили. Все още съществуват правови мерки, с които решението да бъде оспорено.

Съдът изисква спирането от движение на дизеловите превозни средства, определяйки това за единствената реална възможност за редуцирането на азотните оксиди в града, след като реши, че предложеното от автопроизводителите модифициране на колите не е достатъчно ефективно. Според съдията по казуса Волфганг Керн отсъждането е абсолютно легитимно, защото опазването на здравето на хората е с приоритет пред правото на собственост и свободна търговия.

Жалбата е подадена от немската екологчина организация(DUH) през 2015 г. Природозащитниците са се аргументирали с факта, че допустимата граница на азотни оксиди в Щутгарт е прекрачвана с близо 100% през последните години. Според тях единственото решение на проблема е генерална забрана за движение на дизелови автомобили.

От министерството на транспорта в Баден-Вюртемберг заявиха, че ще разгледат внимателно постановлението на съда преди да предприемат каквито и да било действия. Говорителят на министерството Винфрид Херман отказа да даде оценка за възможността на решението.

Повече от 12 от големите градове в Германия, притиснати от евентуални санкции от Европейския съюз и жалби от DUH, трябва да решат как да се справят със замърсяването на въздуха. Това е поредния случай, който нажежава въздуха преди срещата за дизеловия скандал на 2-ри август.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини