Отидете към основна версия

62 013 78

Никой в Германия не иска 300 хил. дизела

  • дизел-
  • дизелгейт-
  • германия

Нафтовите модели със стандарт Euro 5 се обезценяват драстично

В момента автодилърите в Германия имат на разположение около 300 000 дизелови автомобили Euro 5, които не могат да продадат. Това показват изчисления на Съюза на германските търговци на коли (ZDK).

При средноаритметична цена от 15 000 евро стойността на всички тези автомобили е около 4.5 милиарда евро. Разбира се, това са приблизителни сметки, но тенденцията е ясна: в момента както за дилърите на коли, така и за физическите лица, е много трудно да продадат превозно средство със стандарт за емисии на изгорели газове Euro 5.

Според вицепрезидента на Съюза на германските търговци на коли Томас Пекрун това се дължи на несигурността на купувачите относно бъдещето на дизела. „В момента никой не знае дали и под каква форма ще влязат в сила забраните за движение на дизеловите автомобили. Тези фактори вече оказаха силно влияние върху пазара на употребявани коли, довеждайки до огромни загуби в стойността на този тип превозни средства. Собствениците на дизелови автомобили с норми за вредни емисии от Euro 2 до Euro 4 имат възможността да получат големи премии и много изгодно да ги заменят с нови по-екологични коли. От друга страна, водачите на Euro 6-дизели най-вероятно няма да бъдат засегнати от забраната, след като софтуерът им бъде модифициран. Най-потърпевши от цялата ситуация са притежателите на Euro 5 дизелови автомобили“, заяви Томас Пекрун.

Проучването на автодилърската асоциация сочи, че 77.2% от търговците вече са преоценили дизеловите си коли заради публичните дискусии и несигурността, породена от тях.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини