Отидете към основна версия

46 595 40

Непознатата руска G-Klasse

  • derways-
  • cowboy-
  • уаз-
  • patriot-
  • mercedes-benz-
  • g-klasse

 

Малцина от вас са чували за руската автомобилна марка Derways. Тя произхожда от още по-непозната Карачаево-Черкезка република и вече не съществува. Сега фабриката произвежда китайски автомобили. Първият модел с марка Derways обаче е  доста интересен.
 
Той е изготвен на базата на румънския всъдеход Aro буквално за няколко месеца. През 2003-а се прави прототипа, а серийния модел е готов година по-късно и получава името Derways Cowboy. Това е и първата следвоенна руска кола, направена от частно автомобилно предприятие.
 
Автомобилът е показан на автосалона в Москва и със своята брутална външност в стил Mercedes-Benz G-Klasse, определено привлича вниманието на специалистите. Другият коз на  Derways Cowboy е, че всъдеходът е доста по-евтин от УАЗ Patriot.
 
Това наистина се оказва така и през лятото на 2004 година, след като преминава всички нужни изпитания в НАМИ, Derways Cowboy или познат още като Derways 3131 започва да слиза от конвейерите на марката.
 
На румънската платформа се монтират два двигателя - бензинов и дизелов. Първият е дело на ЗМЗ, а дизеловият вариант е френски. И двата агрегата пасват добре на автомобила, който е оборудван и с доста екстри за времето си.
 
За съжаление през 2005 годиа румънската марка Aro банкрутира и респективно спира да доставя шасита за Derways Cowboy. Кавказката компания прави опит да продължи производството с китайска рама, но не се получава.
 
Така спира съществуването на първата частна следвоенна руска кола. От автомобилът с висока проходимост са произведени само 800 екземпляра, които са изкупени много бързо и все още се карат в Русия.
 
Сега, седем години по-късно, експертите са на мнение, че този всъдеход е можел да се превърне в хит на родния пазар, заради ниската си цена, много добрата проходимост най-вече изключителната си надеждност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Пакистански всъдеход за $15 000

    Пакистанската компания Karakoram Motors е изкупила конструкторската документация и правата върху производството на руския всъдеход Derways Cowboy, сгл ...
    09.08.2016
    6 912
    5