Отидете към основна версия

6 984 15

И Русия започна програма "кеш за таратайки"

  • русия-
  • кеш за таратайки. програма-
  • стимул

От днес в Русия стартира правителствена програма за финансово стимулиране при замяна на стар автомобил с нов. В нейните рамки всеки собственик, който предаде колата си за скрап, ще получава сертификат за отстъпка от 50 000 рубли (около 1 250 евро) при покупка на нова. В програмата могат да участват само возила на възраст над 10 години и с тегло до 3.5 тона.

Сертификатът за отстъпка ще може да се използва единствено за покупка на автомобил, произведен в Русия. Така освен модели на оцелелите местни марки, купувачите ще могат да избират и от продукцията на заводи с чуждестранни собственици. На условията отговарят общо 66 модела.

Сред тях са автомобилите на Группа ГАЗ, всъдеходите на УАЗ, сглобяваните от фирмата Соллерс SsangYong, руските FIAT-ове, моделите на ТагАЗа" (с исключение на новия седан Vega), както и произвежданите в Русия Toyota Camry, Nissan Teana и X-Trail, Ford Focus и Mondeo, Renault Logan и Sandero.

В списъка попадат също така местната продукция на GM - Chevrolet Captiva, Cruze, Opel Antara и Astra (чието производство започва скоро край Петербург), и на калужския завод на Volkswagen, но само за моделите с пълен производствен цикъл на място - VW Tiguan, Skoda Fabia и Octavia.

В руската програма "кеш за таратайки" ще участват повече от 1 500 автосалона и 73 преработващи предприятия от 49 региона на страната. За финансирането й са отделени 10.5 милиарда рубли (262.5 млн. евро). Правителството смята, че заделената сума ще стимулира продажбата на около 200 000 нови автомобила.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини