Отидете към основна версия

12 056 26

Lada отново е на печалба

  • lada-
  • автоваз-
  • renault-
  • ростех

Руският автомобилен гигант АвтоВАЗ публикува финансовите си отчети за 2018 година, които са правени по международните стандарти за финансови отчети. Според тях, за деветте месеца на 2018-а компанията отчита печалба от 5.4 млрд рубли.

Ще припомним, че за същия период от миналата година данните сочеха загуби от 4,5 млрд рубли. Всичко това се дължи на един от основните акционери Renault, които успяха да изкарат и тази марка на печалба. В момента основни акционери в АвтоВАЗ са Renault и Ростех.

Двете компании капитализираха предприятието и конвертираха дълговете от 61.8 млрд рубли в акции, като освен това получиха компенсации от Nissan в размер на 1.8 млрд рубли заради предварителното разтрогване на контракта за производство на някои от моделите на японската марка.

За първите девет месеца от годината предприятието е продало на вътрешния пазар 259 129 автомобила Lada, а експортът е 27 398 бройки. Основните външни пазари за Lada са Казахстан и Белорус, но през тази година географията на експортните коли Lada се увеличи с още две държави - Тунис и Чили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • За 7 години 8 нови Лади

    Руският автомобилен гигант АвтоВАЗ разкри информация за развитието на марката Lada през следващите няколко години. Руснаците заявяват, че до 2026-а пл ...
    25.12.2018
    32 007
    77