Отидете към основна версия

10 557 21

Предвестникът на SUV-тата

  • suv-
  • amc-
  • eagle

Много от японските компании си оспорват това, кой е създал първото SUV. Счита се, че това е Toyota с техния RAV4, но всъщност има един автомобил, който на практика се явява предвестник на всички SUV-та. Той се нарича AMC Eagle. Тази кола излиза на бял свят през 1979 година и се произвежда до 1987-а. Прави се от американската компания American Motors.

AMC Eagle се превръща в първия в света сериен автомобил с междуосев диференциал, блокиран от вискомуфа. Иначе моделът представлява модифицирана версия на обикновения AMC Concord, но с повдигната със 75 мм каросерия и по-големи всъдеходни гуми. Именно тези му характеристики го превръщат в предвестник на съвременните SUV-та.

Автомобилът е предназначен главно за водачи, които често се нуждаят от кола с повишена проходимост. В случая двойното предаване няма за цел да осигурява по-бързо ускорение или подобрена устойчивост и управляемост при висока скорост, както при Jensen или Audi Quattro.

Въпреки това в чисто технологичен план като преки наследници на AMC Eagle могат да се разглеждат резачки като Subaru Impreza Turbo и Mitsubishi Lancer Evo от първото до шестото поколение. Техните междуосеви диференциали се блокират от същата вискомуфа. AMC Eagle обаче си е по-скоро SUV.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.

Свързани новини