Отидете към основна версия

30 914 24

Една кола, по-скъпа и по-бърза от Lamborghini и Ferrari

  • vector w8-
  • суперкари

От този автомобил в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век са продадени само 17 екземпляра. Когато се появява на бял свят, Vector W8 струва повече от Lamborghini и Ferrari. През 1990 година за него производителите искат $60 000, а днес цената му надвишава милион.

Vector W8 е разработен по съвършено за онова време нова технология, заимствана от производителите на самолети и състезателни болиди от World Endurance Championship. Панелите на каросерията са фиксирани върху алуминиевия монокок с 5 000 нита. Именно този прийом се счита за начало на ерата в автомобилостроенето, позната впоследствие като Aeromotive Engenering. Самата каросерия е изработена от кевлар - лек и изключително здрав композитен материал.

Друго нововъведение, което смайва тогавашните автомобилни специалисти, е изцяло електронното арматурно табло. Въпреки тези изключителни за времето си иновации, от автомобила са произведени само 22 бройки, 17 от които са пуснати в продажба. Два са предсерийни образци, един е стандартен прототип, а останалите две бройки Avtech WX-3 са експериментални. Оборудвани са със седемлитров двигател с мощност 700 конски сили.

17-те суперкара, пуснати в продажба, разполагат със задно разположен осемцилиндров състезателен двигател от GM, който предава въртящия си момент на задната ос през специално модифицирана тристепенна скоростна кутия от камион. Двигателят е снабден с два нагнетателя Garrett, благодарение на които мощността на Vector W8 нараства до умопомрачаващите за онези години 625 к.с. при 5 700 оборота в минута. Максималният въртящ момент е 834 Нм.

Официалните данни сочат, че максималната скорост на Vector W8 е 338 км/ч, но при тестове на соленото езеро Боневил автомобилът поставя рекорд, като достига 389 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини