Отидете към основна версия

19 258 25

Как да мием колата през зимата

  • съвети-
  • автомобили-
  • автомивка-
  • зима

Много от водачите на моторни превозни средства си задават този въпрос и дори се чудят дали трябва да се мие колата през зимата. Отговорът е еднозначен. Колата трябва да се мие през зимата, защото химикалите, с които се третират пътищата са вредни. Класическият метод, използван най-вече от таксиджиите - мий бързо и плати най-малко, обаче не е подходящ за зимата.

Основните правила за миене на колата през студените месеци са няколко. Първият е да се премахне калният слой от боята, но това в никакъв случай не трябва да се прави с гореща вода. След като се изплакне и всички "соли" по колата се отцедят, чак тогава преминавате към нанасяне на шампоан. Но и тогава не използвайте четка или гъба. Остатъчните невидими песъчинки и соли са силно абразивни за боята.

Ако пяната е активна, то тя не трябва да се държи много върху колата, защото това ще се отрази зле, както на боята, така и на пластмасовите и гумени детайли. Прекалено гореща вода пък ще повлияе зле на лака, който по подразбиране е нанесен върху боята. Именно той не е предвиден за прекалено резки температурни смени. Гумените уплътнения страдат най-много от химичните реагенти, нанасяни от службите по снегопочистване.

За това към тях трябва да се подходи с особено внимание. По възможност измийте колата отдолу, а ако нямате такава, то поне под калниците и подкартерната защита. И накрая, след като измиете автомобила, акуратното му подсушаване е задължително. Силиконова смазка по гумените уплътнения, е силно препоръчителна след зимна автомивка.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини