Отидете към основна версия

18 230 42

Щетите след удар между голяма и малка кола

  • удар-
  • автомобили-
  • citroen-
  • audi-
  • agu zurich-
  • експеримент-
  • краш тест

Правителствата на европейските страни продължават да въвеждат все по-строги стандарти за безопасността на автомобилите. Според експерти, усилията не са напразни, защото по този начин автомобилите стават по-сигурни, а статистиката показва, че жертвите на пътя намалят.

Това естествено не се отнася до нашата страна, правителството на която не прави нищо да ограничи последствията от войната по пътя, но развитите европейски държави работят усилено в тази насока. Последният пример за това е една група, наречена AGU Zurich, която се занимава с повишаване на безопасността на автомобилите.

В нея има специалисти в областта на биомеханиката, инженери, медици и спортни специалисти, а целта ѝ е да изследва аспектите на биомеханичните травми. Именно AGU Zurich показа едно интересно видео, което показва какво се случва ако се ударят голям кросоувър и стандартен субкомпактен автомобил. За целта взимат един Citroen C3, произведен през 2014 година и премиум кросоувър Audi Q7 от 2006 година.

Симулираната катастрофа е типична за стълкновения в градска среда. Ясно се вижда, че Citren-чето има далеч по-сериозни последствия и експертите от AGU Zurich са изчислили, че ремонтите за привеждането му във вида преди катастрофата възлизат на $17 215. За далеч по-голямото и скъпо Audi пък ще са нужни само $5 080.

Какви са поуките от този експеримент: Първо - бъдете внимателни на пътя и спазвайте правилата. Второ - отчитайте рейтингите за безопасност на колите, които купувате, а не ги избирайте само по външен вид. Именно това е науката, с която се занимават AGU Zurich и заради която принасят в жертва тези два автомобила. Вижте.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини