Отидете към основна версия

3 836 19

Ford затваря два от трите си завода в Русия

  • ford-
  • sollers-
  • русия

Две от общо трите фабрики на Ford в Русия ще затворят врати, с което американската компания на практика ще прекрати производството на леки автомобили в страната, обяви първият вицепремиер на руското правителство Дмитрий Козак в интервю за "Коммерсант". Ще продължи да работи заводът в Елабуга, Татарстан, където се сглобява лекотоварният Transit.

Мерките са част от програмата на Ford за свиване на разходите, която предвижда закриване на фабрики, съкращения на работници и редуциране на моделната гама. Преструктурирането неминуемо засяга и руския пазар, където Синият овал има съвместно предприятие със Sollers.

Според Дмитрий Козак Ford ще се откаже от контролния си пакет в джойнт венчъра, но досегашният руски партньор ще продължи да произвежда Transit, който се ползва с добро търсене в Русия. От американската компания отказват коментар по темата.

Двата завода на Ford, които затварят врати, са във Всеволожск, Ленинградска област, и в Набережние Челни, Татарстан. По план допълнително натоварване за третата фабрика в Елабуга трябва да осигури производството на автомобилите от проекта Кортеж (Aurus), но то започва най-рано догодина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини