Отидете към основна версия

32 153 73

Колите у нас с нови еко категории

  • автомобили-
  • еко норми-
  • българия
Снимка: Shutterstock

Министерството на транспорта излезе с ново предложение, според което всички автомобили у нас трябва да бъдат разделени в нови екологични категории. Това трябва да стане в пунктовете за технически прегледи, като предвижданото ново разделение ще е на четири групи.

В момента тече обществено обсъждане и предстои предложението да бъде гласувано. Ако това стане, то автомобилите у нас ще бъдат разделени според годината си на производство, както и според изхвърляните в атмосферата CO2 емисии на празен ход и на високи обороти.

Бензиновите и дизеловите автомобили ще бъдат оценявани отделно и ще се класират в различни таблици. Предвижда се още и наличието на специален стикер в автомобилите, който ще може да се "чете" дистанционно. Интересното е, че проектонаредбата обхваща само леките и лекотоварни автомобили, а не камиони и автобуси.

От тук може да се направи заключение, че на по-късен етап тази мярка може да се използва за ограничаване на движението за "по-мръсни" автомобили в големите градове. Кога и дали въобще ще се случи подобно решение, все още не може да се прогнозира.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини