Отидете към основна версия

13 612 30

Концерните BMW и Daimler разработват идеалната градска кола

  • mercedes-benz-
  • bmw-
  • visio.m
Техническият университет в Мюнхен стартира проект под название Visio.M, като идеята му е създаване на идеалната градска кола. По-интересното е, че партньори в този проект са едни от най-големите немски конкуренти в автомобилостроенето - BMW и Daimler. Освен тях в разработката се включват и компаниите Siemens и Continental.
 
Разработката Visio.M е сериозно финансирана и от германското правителство, което ще инвестира в проекта сумата от 10.8 млн евро. Идеята, както вече споменахме, е да бъде създадено най-доброто превозно средство за градски условия. То естествено ще представлява електромобил и без батериите ще тежи само 400 кг.

 

 

Новото градско автомобилче ще се задвижва от малък и възможно най-икономичен електродвигател, който ще разполага с мощност от едва 20 к.с. "Голямата маса изисква монтиране на батерии с голям капацитет, което води до значително по-висока крайна цена" - заяви пред медиите Маркус Линкамп, ръководител на проекта.

Освен това излишното тегло ще се отрази неблагоприятно и на динамичните характеристики на електромобила и именно поради тези причини се търси максимално олекотяване и икономичен електромотор. Батериите ще са с капацитет десет киловатчаса, като в състава им са включени йон-литиеви и въздушно цинкови елементи.

Електромобилчето, прототип на което беше показан миналата година във Франкфурт, ще може да изминава с едно зареждане 100 километра. Максималната му скорост ще 120 км/ч, а ускорението от 0 до 60 км/ч ще става за приличните 6.8 секунди.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини