Отидете към основна версия

3 802 14

Измислиха бензин от бактерии

  • биогориво

Учени от САЩ изобретиха гориво, което по своите характеристики по нищо не отстъпва на конвенционалния бензин. Според тях с новото гориво може да се кара всеки нормален бензинов автомобил. Главната особеност на новия бензин е, че се получава с помоща на бактерии. Те преработват отпадъчни веглехидратни течности от различни селскостопански и промишлени дейности.

Цената на новото гориво също е доста интересна - около $50 за барел. И тук говорим за готово за употреба гориво, докато цената на барел нефт днес струва $77. Как става преработката, учените за сега не споменават. Те обаче разказаха, че за добив на този биобензин се използват абсолютно безвредните бактерии E.coli, които са "обучени" да преработват, както наситени въглеводороди, така и алкалоиди. Благодарение на този процес се получава бензин.

Но на този етап учените са успели да направят само 10 литра от биогоривото. Те обаче уверяват, че ако изобретението им бъде въведено в промишлено производство, бактериите ще започнат да си "вършат работата" значително по-бързо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини