Отидете към основна версия

9 197 15

Продава се колата на Ал Капоне

  • cadillac-
  • town sedan-
  • ал капоне-
  • рузвелт

Елитната аукционна къща RM Auctions обяви за продажба Cadillac Town Sedan от 1928 г., за който се смята, че е принадлежал на Алфонс Габриел Капоне, по-известен като Ал Капоне. Автомобилът разполага с подробна история от 1933-та насетне, но в колекционерските среди отдавна се знае, че е бил поръчан от прочутия гангстер.

Боядисаният в зелено Cadillac не се отличава от 85-те стандартни седана, доставени на полицията в Чикаго и висши държавни служители от онези години. Под обикновената външност обаче се крие хитро замаскрина броня с тегло от почти тон и половина. Смята се, че колата на Капоне е едно от най-старите "бронебойни" возила за цивилни нужди, оцеляло до наши дни.

Автомобилът от серията 341-A разполага с 5.6-литров V-образен осмак с мощност 90 к.с. Прозорците му са дебели над 2.5 сантиметра и въпреки теглото им могат да се отварят, благодарение на опорни пружини във вратите. Изключение прави само задното стъкло, което е пригодено за моментално сваляне, за да може да бъдет открит огън срещу евентуални преследвачи.

През декември 1931 г. Капоне заема колата си на частен детектив и затворнически наздирател, за да отидат на изслушване в съда по делото срещу съдружника му Франк Бел. Пресата научава за това и избухва скандал. Носят се упорити слухове, че по-късно бронираният Cadillac е конфискуван и предоставен на Белия дом за нуждите на президента Франклин Делано Рузвелт. По-късно от "Сикрит Сървис" решават, че не подобава държавният глава да се вози в бившия автомобил на гангстера и поръчват на Ford Motor Company да изработи удължена бронирана лимузина Lincoln.

От RM Auctions очакват Cadillac-ът да се продаде за сума от порядъка на $450 000-650 000.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини