6 Август, 2010 12:43 9 178 15

Продава се колата на Ал Капоне

  • cadillac-
  • town sedan-
  • ал капоне-
  • рузвелт

Елитната аукционна къща RM Auctions обяви за продажба Cadillac Town Sedan от 1928 г., за който се смята, че е принадлежал на Алфонс Габриел Капоне, по-известен като Ал Капоне. Автомобилът разполага с подробна история от 1933-та насетне, но в колекционерските среди отдавна се знае, че е бил поръчан от прочутия гангстер.

Боядисаният в зелено Cadillac не се отличава от 85-те стандартни седана, доставени на полицията в Чикаго и висши държавни служители от онези години. Под обикновената външност обаче се крие хитро замаскрина броня с тегло от почти тон и половина. Смята се, че колата на Капоне е едно от най-старите "бронебойни" возила за цивилни нужди, оцеляло до наши дни.

Автомобилът от серията 341-A разполага с 5.6-литров V-образен осмак с мощност 90 к.с. Прозорците му са дебели над 2.5 сантиметра и въпреки теглото им могат да се отварят, благодарение на опорни пружини във вратите. Изключение прави само задното стъкло, което е пригодено за моментално сваляне, за да може да бъдет открит огън срещу евентуални преследвачи.

През декември 1931 г. Капоне заема колата си на частен детектив и затворнически наздирател, за да отидат на изслушване в съда по делото срещу съдружника му Франк Бел. Пресата научава за това и избухва скандал. Носят се упорити слухове, че по-късно бронираният Cadillac е конфискуван и предоставен на Белия дом за нуждите на президента Франклин Делано Рузвелт. По-късно от "Сикрит Сървис" решават, че не подобава държавният глава да се вози в бившия автомобил на гангстера и поръчват на Ford Motor Company да изработи удължена бронирана лимузина Lincoln.

От RM Auctions очакват Cadillac-ът да се продаде за сума от порядъка на $450 000-650 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gogo

    43 0 Отговор
    Кръстникът си личи колко предвидлив е бил,щом е имал такъв автомобил!Супер кола за времето си и дано да я продадът за повече пари,и който я вземе,съответно да и се радва повече.
  • 2 Пича

    31 0 Отговор
    Страхотен автомобил!
  • 3 nakata

    9 24 Отговор
    V8 dvigatel 5,6 litra i 90 konq ъъ :D
  • 4 ivo

    16 3 Отговор
    gotina za vrewmeto si evala na krastnikat
  • 5 neznaiko

    13 1 Отговор
    Mi tap4o za oneia godini e imalo i 7.0 L. 100 konia ti znae6 li koia godina e bilo tova ili kara6 golf i misli6 g-n golf e sazdal sveta....?????
  • 6 benz

    16 5 Отговор
    padrino e bil umen i uset za avtomobilite.
  • 7 pokrovitelya

    12 0 Отговор
    kolata e bila nomer za vremetosi i za neshtata za koito e izpolzvana......
  • 8 Atylla Dullo

    12 2 Отговор
    Капо ди тути Капи не е случаен човек!Този "Диамант" напълно отговаря на неговият стил и класа.
    Жалка е цената,която очакват да получат за нея!
    Тази превъзходна блиндирана лимузина струва няколко милиона!А факта,че е принадлежала на Капоне я прави още по-безценна.
    Жалко,че не съм финансов олигарх,колата ми пасва като сълза в женските очи!
  • 9 boikomoiko

    6 0 Отговор
    mi ne o4akva6 da e 5.6 litrov dvigatel i V8
  • 10 bau

    3 0 Отговор
    5.6-литров V-образен осмак с мощност 90 к.с. си е направо страхотно постижение за годината на колата !
  • 11 Vita Italy

    4 2 Отговор
    Абе аз си карам Уно-то тука в Люлин па незнам коя кола къде се продава!!!Мене на Илеянци ми казаха,че мойта си заслужалвала 100 те лева...не вярвам точно там да са ме излъгали?!
  • 12 mars_75

    5 1 Отговор
    абе лешник ние тука говорим за класики,а не за твоето изпардяно уно.аман от такива балъци.карай си таралясника и не ни занимавай с твоите бракми
  • 13 Kenny

    1 0 Отговор
    Уникат ! Както казаха всички Ал Капоне е имал вкус, но е имал и парички :D. Тази количка струва над тази цена, която са дали.
  • 14 стирка

    0 0 Отговор
    Може би от аукционната къща слагат тази цена в предварителните публикации за да провокират повече евентуални купувачи да се явят на търга...Там вече таван няма да има :))
  • 15 Vladimir Krumov

    0 1 Отговор
    Кой ще даде толкова много пари за такава кола. Първо тя е много трудна за обслужване и неудачна за маневриране и управление. Части няма за нея. А да не говорим за расхода и на гориво, който е като на камион ЗИЛ. Аз със жигулата на бащами ще я надбягам.