Отидете към основна версия

36 421 57

Първи впечатления от новата Kia Rio

  • kia-
  • rio

Автомобилите от т.нар. "B" сегмент са най-продавани в Европа и именно поради тази причина концерните им обръщат доста голямо внимание. Изключение не правят и азиатските производители, които разработват подобни модели изцяло за клиентите от Стария континент. Тези субкомпактни автомобили трябва да могат да удовлетворят страстите както на хора, подражаващи на екшън герои като Брус Уилис, така и на романтично настроени госпожици с афинитет към Дженифър Анистън, например.

Всеки потенциален клиент има свои изисквания към автомобилите, но в този клас основно значение имат факторите цена, оборудване и гаранция на автомобила. Едно от доста атрактивните предложения тази година идва от корейската марка Kia, която стартира продажбите у нас на модела Rio - един автомобил, който впечатлява с дизайн, добро оборудване и уникална за България гаранция. Последната е 10 години и определено ще впечатли феновете на малолитражки от градски тип.

Тестът, който направихме, засяга новото поколение на Kia Rio, което според нашето субективно мнение ще допадне основно на младите хора от градската джунгла. Моделът се предлага в България в шест основни разновидности, а наличните към момента двигатели са четири - два дизелови и два бензинови. Нивата на екипировка са три, като всеки може да избере оптималното за себе си съотношение между оборудване и цена. Представянето на модела започва от външния вид, който, както е известно, е силно субективно понятие. От Kia обаче са се постарали да придадат модерен облик, като в същото време автомобилът е фирмено разпознаваем. За останалите елементи от екстериора може да се съди от снимките.

Интериорният дизайн на новото Rio също може да се нарече екстравагантен, въпреки, че в салона цялостното усещане е за конвенционален автомобил. Уредите са основно съсредоточени пред водача и като концепция наподобяват тези на немските автомобили. Приборният панел е информативен, а самите инструменти са съчетание от аналогови циферблати и интегрирани в тях монохромни дисплеи. Въпреки това доста елементи от салона на новото Rio са различни и иновативни, като това не е за сметка на функционалност и удобство. Що се отнася до комфорта, това, на което трябва да се наблегне, е пространството в купето. Мястото за краката на водача и пътника до него е напълно достатъчно, но по-интересното е, че и на втория ред пространството е повече от оптимално, дори и за пълноразмерни пасажери. Впечатление прави и багажното пространство. В зависимост от това дали втория ред седалки е разгънат или сгънат то може да варира от 288 до 923 литра. Единственият минус по отношение на салон е свързан с регулировките на предните седалки и по-конкретно на шофьорската. Там реглажът във вертикалата е по-малък от необходимото и дори в най-долно положение е предпоставка за намалена видимост при маневриране на заден ход.

Що се отнася до моторизацията, оптималният според нас двигател за новото Rio е малкият 1.1-литров дизелов мотор, който впечатлява със среден разход от едва 3.2 литра на 100 километра пробег. Базовият бензинов 1.2-литров мотор също се характеризира с нисък разход на бензин, като в същото време разполага с доста прилична динамика. Още едно от достойнствата на Rio е изключително добрата шумоизолация на салона. В окачването е намерен добър баланс между стабилност и комфорт, което заедно с добре шумоизолирания и просторен салон придават усещането, че се намирате в автомобил от по-висок клас. И накрая стигаме до цените на Rio. Те могат да се определят като особено атрактивни. Естествено има и по-евтини алтернативи, но предвид качество на материалите и на самата сглобка и оборудване, Kia Rio определено се позиционира в челото от предлагани субкомпактни автомобили у нас.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Киа Моторс България представя Cee'd

      Това лято Kia представя иновото попълнение в моделната си гама - Cee'd. Автомобил, притежаващ качества и предимства, далеч надхвърля ...
    25.06.2012
    4 214
    15
  • Тест на новата Kia Cee'd

      На ход е новото, второ поколение на корейския бестселър Cee'd - азиатски автомобил, проектиран в и за Европа. Тази комбинация се ока ...
    19.06.2012
    26 939
    55