Отидете към основна версия

4 935 9

И Toyota пуска хиперкар

  • toyota-
  • хиперкар-
  • gr super sport

Японската марка е добре известна със своите масови модели, но тя от години се опитва да се докаже и при суперавтомобилите от маратона 24-те часа на Льо Ман. През следващата година влизат в сила нови правила, част от техническия регламент на FIA World Endurance Championship и според тях от болидите за Льо Ман марките трябва да имат поне 20 автомобила, сертифицирани за употреба по цивилната мрежа.

Именно поради тази причина Toyota ще пусне на пазара истински хиперкар. Той е базиран на болида от Льо Ман, ще е сертифициран за нормалните пътища и ще е по-мощен. Моделът ще се прави на базата на Toyota GR Super Sport, но ще е с друго име. Състезателната кола, съгласно правилата, трябва да е с максимална мощност 750 коня, но пътната версия ще е по-мощна.

Най-вероятно хиперкарът на Toyota ще е с мощ от 986 коня, 270 от които ще са от електромоторите в хибридния тракт. Двигателят с вътрешно горене ще е V-образен шестцилиндров с турбокомпресор и с работен обем 2.4 литра. Силовият тракт ще бъде заимстван от победителя Toyota TS050 Hybrid, а цената на първия хиперкар на Toyota ще е не по-малко от $1 000 000.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини